Nintendo: За тия пари толкова
Console

Nintendo: За тия пари толкова

Колко ниско бихте паднали за 20 долара?

Ако сте собственик на Nintendo Switch, най-вероятно знаете, че можете да играете онлайн безплатно. Всъщност, японците бяха последния бастион на безплатния мултиплеър при конзолите. До сега.

Година след премиерата на Switch, всеки негов притежател ще трябва да заделя по 20 долара на година за допълнителни онлайн екстри. Една малка сума, сравнена със 60-те долара годишен абонамент при Playstation и Xbox. Но колко скъпо е евтиното в случая?

За начало, абонаментът не звучи зле. Това, ако се абстрахираме от факта, че собствениците на конзолата са играли 1 година безплатно мултиплеър, а сега го получават на цената от 20 долара на година. Но хайде, 20 е по-малко от 60 при конкуренцията поне! Допълнително в сумата е включено и достъп до стари Nintendo игри, Cloud синхронизация на записите, достъп до апликация с възможност за гласов чат и специални оферти.
 

И, както винаги, ако звучи прекалено добре да е истина, значи не е. Тройно по-ниската цена от тази на конкурентите определено оказва влияние върху качеството. 
Основната цел на абонамента - играта в мрежа - е достъпна само в P2P (peer-to-peer) формат, който е евтино решение със съмнително качество. За да е успешна онлайн играта с такъв тип връзки, всеки един от играчите трябва да има стабилна и бърза интернет връзка. Единствената причина от Nintendo да се спрат на P2P е защото не им се поддържат собствени сървъри, какъвто е случая при Sony и Microsoft. О, и май забравих да спомена, че мултиплейърът няма да е наличен за всички игри.

Достъп до стари заглавия също звучи яко, докато не се прочете “ситния текст”. В случая имат превид само NES заглавия. Няма SNES, N64, GBA или GameCube, за които фенбазата се е надявала. И да съм по-конкретен, става дума за списък от 20 игри. Поне в него фигурира Супер Марио! Важно е да се каже, че достъпът до игрите е възможен само с абонамента, което отдавна е практика в бранша.

За да е още по-пълна носталгията, от Nintendo са се погрижили да върнат обратно и NES контролера със съвместимост към Switch… и само към Switch… достъпен за всеки абонирал се и заделил си 60 долара за комплекта от 2 контролера. На този етап няма информация дали ще продават и по отделно. Така че, който иска носталгия, да си плаща двойно.


Черешката на тортата оставих за последно. Cloud синхронизацията. Ако искате да си направите копие на записите от конзолата, абонамент ще е единствената възможност. При Xbox тази опция идва безплатно, при Playstation пък е включена в PS Plus абонамента и записите се пазят при негова пауза, а в допълнение, конзолата позволява и пренасяне на данни върху външен носител. Nintendo обаче решават проблема по трети начин. “Ще ни плащате да ви пазим данните и само смейте да спрете!”. Ако по някаква причина прекъснете своя Nintendo Switch Online, то всичките ви данни биват изтривани, моментално!

С такива решения няма да я докарат далеч в Киото. Разбирам, че се борят със сериозна конкуренция, превъзхождаща ги по почти всичко. Но играейки си с търпението и възползвайки се от носталгията на своите фенове само показват безсилие. Бих казал, че по-правилния ход за Nintendo би бил да набляга на своето, без да копира от Sony или Microsoft. По този начин те винаги остават в ролята на догонващ, а пък, ако и ще копират толкова зле, по-добре да не се и опитват.

Свързани страници

Виж всички
Култура
Догодина затварят YouTube Gaming
Периферия
Nintendo връщат NES Classic през Юни

Няма коментари

Напиши коментар