Изкуствен интелект ще се изправи срещу професионален Dota 2 отбор
Dota 2

Изкуствен интелект ще се изправи срещу професионален Dota 2 отбор

Отбор от пет невронни мрежи, наречени OpenAI Five, ще се опита да надвие професионален отбор по време на The International 8 този август във Ванкувър.

OpenAI - компания, основана от Илон Мъск и Сам Алтман, ще представи за втори път своя изкуствен интелект, но този път под формата на отбор от петима и той ще бъде изправен срещу топ отбор по Dota 2.

Миналата година, по време на The International 7, за първи път беше представен изкуствен интелект, който може да играе Dota 2 и дори да побеждава хора. Тогава пред аудиторията ИИ успя да победи легендата Danil "Dendi" Ishutin от Natus Vincere, в серия от три игри в индивидуална битка с него, възпрепятствайки украинеца от шанса да вземе дори и една победа, а след това победи и много други професионални играчи, някои от които бяха Syed Sumail "SumaiL" Hassan и Artour "Arteezy" Babaev от Evil Geniuses.

Разликата между тазгодишната версия и миналогодишната се състои в това, че тази година изкуственият интелект е в пъти по-съвършен - умее да играе отборно (5vs5), постигайки този резултат чрез пет невронни мрежи, които управляват по един герой всяка и взаимодействат със средата в играта.

Обучението на мрежите се равнява на 180 години игра срещу себе си, учейки се от собствените си отигравания. За целта са използвани 256 видеокарти и 128 000 процесора, което е хардуер с почти двойно по-голям мащаб и в пъти по-мощен от използваното за постигане на резултатите по време на The International миналата година.

Използвайки Long Short Term Memory (LSTM) архитектура за всеки герой, без употреба на човешки отигравания, ИИ се учи да изгради своя собствена стратегия, с която да победи.

На 28-ми юли най-рано ще имаме удоволствието да видим демонстрация на отборния изкуствен интелект OpenAI Five, когато създателите му ще организират мач срещу професионални играчи на живо в Twitch, като това не е първия път, в който той се изправя срещу хора. Това ще бъде първия път, в който ще бъде демонстриран официално пред публика. Все още не е известно срещу кои играчи ще бъде изправен по време на шоу-мача.

По-миналата седмица стана ясно, че изкуствения интелект е достатъчно добър, за да побеждава отбори от петима играчи, на които уменията им се равняват на поне 5000 MMR (Divine 1 ранг), а в сравнение с официалните ботове за тренировка на Valve в нормални обстоятелства те са неспособни да победят такива играчи без да използват помощни средства (in-game cheats).

Играта, която ще видим този август, ще бъде с ограничен капацитет герои за избиране и ограничения по време на игра. Изкуствения интелект все още не е достатъчно добре обучен да се възползва от всичко, което играта предлага.

Ето и списък с ограниченията:

  • и двата отбора ще играят следните герои: Necrophos, Sniper, Viper, Crystal Maiden и Lich;
  • без използване на ward-ове;
  • без използване на Roshan;
  • без използване на предмети или руни, които дават невидимост;
  • без използване на илюции или summon-ване на неутрални единици;
  • без използване на следните предмети: Divine Rapier, Bottle, Quelling Blade, Boots of Travel, Tome of Knowledge и Infused Raindrop;
  • с използване на 5 неуязвими куриера, но без да бъдат използвани за разкриване на територия;
  • без използване на възможността за сканиране на терен.

Източник: OpenAI Blog

Няма коментари

Напиши коментар