Интервю с Николай
Dota 2

Интервю с Николай "Nikobaby" Николов от Clutch Gamers

Българинът играе в тайландския Dota 2 отбор, с който наскоро взеха турнирна победа.

Тайландският  Clutch Gamers, където играе  Николай "Nikobaby" Николов, се класираха на първо място на Gamers Premier Nation Season 3. По пътя към финала се изправиха срещу неофициалния състав на Maroun "GH" Merhej, който в този турнир играеше под флага на Team Lebanon.

Първенството бе с LAN финали, така че нашето момче и съотборниците му се запътиха към Абу Даби, Обединени арабски емирства, където съревнованието се проведе като част от Middle East Games Con 2018. Събитието се състоя между 25-ти и 27-ти октомври в Abu Dhabi National Exhibition Centre и за наградите на Dota 2 турнира беше предвиден награден фонд от $10 000.

Още във втори рунд  Nikobaby и компания се сблъскаха с отбора на GH, побеждавайки го и пращайки го в долната част на турнирната схема. По-късно Team Lebanon успяха да стигнат до финала за реванш, където в Bo3 мач  Clutch Gamers успяха да ги победят с 2 на 0 игри и да спечелят $5 446.

Класиране на турнира:

1. Clutch Gamers - $5,446
2. Team Lebanon - $2,178
3. VBet - $1,361
4. 2K Players - $817
5-6. Allusions и VØRPAL - $408
7-8. Team ivG и Alagad ni Buto - $136


Поради този успех на нашето момче в Clutch Gamers, решихме да му зададем няколко въпроса, за да научим повече за неговия опит като професионален еспорт атлет, пътешествията с отбора и връзката му с Dota 2.


Отборът на Clutch Gamers, отляво надясно: SkyLark, SsaSpartan, Nikobaby, kYxY, AlaCrity

Здравей, Nikobaby, представи се на читателите ни.

Здравейте, казвам се Николай Николов, на 21 години, от град Дупница.

Знам, че от доста време се занимававаш с Dota 2 - това целодневно занимание ли е, или работиш/учиш нещо?

Това занимание ми е като постоянна работа в момента.

Нека те върна малко назад във времето, в началото на твоята професионална Dota 2 кариера. По-точно - Game Ninja 2015 с отбор Nicole's Kindergarten. Това беше твоят първи LAN финал на турнир в България. Какво се промени за теб от тогава насам?

Абсолютно всичко е променено. От мислене до отношение към играта, етика към работа и т.н.

След това ти показа огромен потенциал в първия си международен отбор - Basically Unknown. Минаха три години от разпадането му. Ти мина през още няколко отбора за кратко. Каква беше причината според теб да не те извикат по-рано в някой от по-големите отбори?

Спрях да играя competitive за около една година, за да boost-вам акаунти, така че да мога да стегна апартамента, в който живея.

Сега си в Clutch Gamers - международен отбор, в който играеш с гърци и малайзийци. Как стана работата там? Гърците добра партия ли са?

Мениджъра им ме добави в Discord и ми направи предложение. С гърците е пълна лудница в къщата, разбирам се с всички. Единственият им минус е, че не държат на черен хумор.

Доколкото знам Clutch Gamers е организация, базирана в Банкок, Тайланд. Това означава ли, че вече живееш там, в техния team house, а не в България?

От 40 дни съм в team house-а на отбора в Банкок.

Преди дни се класирахте за LAN турнир в Абу Даби, който впоследствие спечелихте - като че ли без особени затруднения. Нека поговорим малко за изживяването ви там. Как беше организацията, поеха ли ви разходите за път и престой, как бяха отборите? Разкажи ни всичко, за което се сетиш.

Всичко беше поето от организаторите (билети, хотел, храна). Отборите не бяха нищо особено, но се запознах с GH, който ме посрещна с въпроса: "Niko, man, why do you always flame me in pubs?" (в превод: "Niko, защо все ме тормозиш в пубовете?"). Имаше доста фенове, което ме изненада.

Имахте ли време с момчетата да се разходите из града и да разгледате? Какво ви направи впечатление?

Обикаляхме из Абу Даби. Бяхме и във Ferrari World, където всичко е направено от Ferrari. На другия ден, след LAN-ката, бяхме в Дубай. Отидохме до най-високата сграда в света и след това обиколихме всички по-интересни места в града.

Очевидно засега се справяте доста добре като отбор, а играете едва от два месеца заедно. Какви са целите пред отбора ви и обмисляте ли смени в състава? Какви са вътрешните страсти, имате ли някакви езикови бариери?

В момента pieliedie ни е резерва, тъй като SsaSpartan има лични проблеми и се наложи да се върне в Гърция. Езикови проблеми имаме само с AlaCrity, който говори основно китайски и е малко по-трудно разбирането с него, но всички дават всичко от себе си.

В последно време виждаме, че доста български еспорт играчи в най-различни дисциплини успяват да стигнат доста далеч със своите международни отбори. Как мислиш, че този техен успех ще се отрази на родната ни сцена и отношението на играчите ни към индустрията като цяло?

Надявам се повече и повече играчи да успяват и след време самите ние да направим по-добра общност, тъй като, ако чакаме някой да направи нещо, то това никога няма да се случи.

Какво би посъветвал онези, които искат да станат професионални електронни спортисти?

Съветвам да не слушат какво им казват хората, "приятелите", роднините или учителите в училище. Ако правят това, което обичат, това е нещото, което е от значение.

Благодарим ти за отделеното време. Последни думи към читателите ни и къде могат да те открият?

Благодаря на всички, които подкрепят мен, отбора ми и останалите български играчи, които се справят доста добре (SlashStrike и CTOMAHEH). Без последователи нищо от това няма да бъде възможно. Може да ме последвате в Twitter, Twitch, и Instagram.

Няма коментари

Напиши коментар