Изкуствен интелект победи отбор от петима професионалисти по Dota 2
Dota 2

Изкуствен интелект победи отбор от петима професионалисти по Dota 2

Късно снощи се състоя публична демонстрация на изкуственият интелект OpenAI Five на Илон Мъск и Сам Алтман.

Това е вторият път, в който виждаме как изкуствен интелект се изправя срещу хора, като този път обаче вместо 1v1, виждаме как пет невронни мрежи се борят с отбор от пет човека.

По програма на демонстрацията изкуственият интелект първоначално бе изправен срещу случайни играчи от аудиторията в залата. Те не успяха да го победят, губейки играта в рамките на 14 минути. Запис от играта може да видите тук. След това дойде ред и на по-класни играчи да премерят сили с него.

Всеизвестните Blitz, Capitalist, Fogged, Merlini и MoonMeander бяха извикани да съставят човешкия супер-отбор, а Purge и ODPixel коментираха всички игри. Тяхната задача беше да изиграят мач във формат Bo3 срещу изкуственият интелект на Илон Мъск - OpenAI Five и да се опитат да го надвият.

В първата игра OpenAI отборът заложи на героите Gyrocopter, Death Prophet, Lich, Lion и Sniper, а отборът от хора - на Earthshaker, Razor, Shadow Fiend, Crystal Maiden и Necrophos. В нея ИИ показа изключителна отборна игра и голяма агресия спрямо човешкия си опонент, не позволявайки му да извлича ползи на нито една от трите линии. Играта приключи в рамките на 22 минути и с резултат от 39 на 8 убийства и 12,000 networth преднина в полза на OpenAI отбора. Тотален погром, хората не знаеха как да се противопоставят на агресията и в крайна сметка загубиха. Запис от играта може да видите тук.

Във втората игра на екран ни показаха как всъщност изкуственият интелект избира героите, с които да се съревновява. На изображението отгоре може да забележите подбора от герои за двата отбора, както и шансът за победа на ИИ в проценти в горния десен ъгъл. В общи линии от всички игри, които ИИ е изиграл до този момент, той може да прецени много добре с кои герои ще извлече максимума от играта за себе си.

Човешкият отбор успя да се представи една идея по-добре от първата игра, показвайки, че и той може бързо да се учи и в няколко битки дори успя да надвие ИИ, но това не бе достатъчно за победа. Играта приключи в рамките на 25 минути и с резултат от 41 на 12 убийства и 14,000 networth преднина в полза на OpenAI отбора. Макар и загубил, човешкият отбор поне започна да му "хваща цаката" на изкуствения интелект. Запис от играта може да видите тук.

Понеже мачът беше определен да бъде Bo3, следваше трета игра да няма, но поради големият интерес екипът зад OpenAI реши да даде трети опит на супер-отбора от хора. Позволиха също така и аудиторията да определи с какви герои изкуственият интелект да играе.

На изображението отгоре можем да видим колко непрактичен подбор от герои е направен за ИИ. С него OpenAI отборът би имал едва 2.9% шанс да спечели според собствената си преценка. Това всъщност се оказа наистина правилно предположение и в рамките на 36 минути с резултат от 49 на 22 убийства и 32,000 networth преднина, хората най-сетне успяха да спечелят игра. Запис от нея може да видите тук.

Това, което успяхме да научим от третата игра е, че ИИ все още не знае какво точно да направи в mid game и late game, когато е в губеща позиция. Буквално видяхме как героите се лутат по картата и единственото, което ги интересуваше, беше да push-ват линиите с надеждите creep-а им да свърши някаква полезна работа. На изкуствения интелект все още му липсва преценката кога да def-ва и кога да push-ва, така че дори и да успее да подбере достатъчно подходящи герои, ако хората ги победят в early game, то на ИИ ще му бъде изключително трудно да изкара играта в своя полза именно поради това, че толкова далеч в игра може би не е достигал все още.

Не забравяйте, че тази година между 15 и 25 август на The International 8 ще видим как професионален отбор ще се изправи срещу OpenAI Five. Дали за толкова кратък период от време ИИ ще успее да подобри значително стила си на игра, за да бъде равнопоставен на про отбора?

Няма коментари

Напиши коментар