OpTic Gaming и великите умове в отбора
Dota 2

OpTic Gaming и великите умове в отбора

The International наближава. Най-добрите отбори по Dota 2 от цял свят ще се борят за шанса си да бъдат запомнени завинаги като най-великите за всички времена. Всеки отбор и играч носят със себе си уникална история, която да се препредава напред във времето.

Това е историята на OpTic Gaming. “Зелена стена” - емблематичният им символ, който е описание за феноменалният отбор, който бе създаден в миналото от своите фенове по света. Когато гледаме еспорт събитие с участието на OpTic Gaming, често обръщайки поглед към чата, виждаме как феновете спамят тяхното лого. Множество фенове, чието виртуално веселие не позволява на никой друг да влезе в разговора. Организацията първоначално е основана за шутъри от първо лице, което би могло да обясни жестокостта на отдадените им фенове, които обикновено преминават от една игра към друга, за да подкрепят своята марка, без значение от какъв жанр е играта.

Архитектите от OpTic Gaming са едни от най-големите умствени масони, които имаме в Dota 2. Топ мислителите се събират в един отбор, за да покажат на света нов вид Dota, която никой друг ум никога не би могъл да си представи в най-смелите си фантазии.

В тазгодишния Dota Pro Circuit, OpTic Gaming бавно се подобряваха през цялата година, което е нещо стандартно за толкова млад отбор. Скоростта, с която те станаха конкурентоспособни на други Tier 1 отбори, бе изключително постижение. Докато през годината наблюдавахме проблясъци на брилянтност у тях, в края на Dota Pro Circuit те се заседяха на 9-то място в класацията, а за класиране на The International 8 бе нужно да бъдат в топ 8.

Едно беше ясно, че ще се борят отчаяно за това окончателно място, играейки по-добре от всякога, побеждавайки най-добрите отбори в Major и Minor турнирите, но ги сполетя лош късмет. По пътя си трябваше да се изправят два пъти срещу първия отбор в DPC класацията - Virtus.pro, точно в момент, в който те наистина се нуждаеха от точки, за да се класират за The International 8 и сами може да се досетите какво стана - два пъти бяха побеждавани от тях.

Непоколебими OpTic Gaming влязоха в регионалните квалификации за TI, знаейки, че се борят за мястото, което те наистина заслужават. След една година упорита работа и всеотдайност, жертвите им действително се изплатиха и те успяха да се класират за The International 8, но за много от играчите това нямаше да бъде първото присъствие на TI. В крайна сметка трима от петте играча в OpTic бяха наети като анализатори на миналогодишния The International, но загърбвайки тази работа, те отново станаха играчи и тази година панелистите ще говорят за тях.


ppd


Снимка от StarLadder Invitational S5

Никой участник в The International не е някой напълно непознат. ppd е TI ветеран и един от най-известните фигури в историята на Dota 2. Той е професионален играч от MOBA жанра още преди Dota 2 дори излезе. ppd се присъединява към света на Dotа със своя приятел zai. Двамата играят в няколко отбора, докато накрая сформират SADBOYS заедно с Arteezy, UNiVeRsE и Fear, което беше първата успешна итерация на вече известните Evil Geniuses.

Разпознаваем като един от най-великите капитани в историята на Dota 2, силата на ppd се крие в уникалните му способности за draft-ване. Той подкани целия свят да разбере неговото дълбоко разбиране за това какво е необходимо, за да се направи правилен избор на герой за всяка ситуация и какъв точно би бил този герой, без значение колко често се използва в настоящата мета. ppd е известен и с билдовете на Support героите, които играе. Билдове, в които той не отделя почти никакви ресурси за себе си, но все пак с които е в състояние да прави невероятни отигравания. Нещо, което дори и повечето Farm Support-и изпитват като затруднения да пресъздадат.

Кариерата на ppd е преминала през много различни пътища. Той е бил капитан, играч, панелист и дори самият главен изпълнителен директор на Evil Geniuses. И докато той е виждал почти всеки аспект на еспорта, той е превъзхождал във всеки един, до който се е докоснал. Изглеждайки, че е способен на почти всичко, той би се чувствал най-добре у дома, водейки свой собствен отбор към The International славата.

С две трети места на негова сметка и едно спечелено издание на The International, ppd идва отново, за да се превърне в първия в историята на Dota 2 играч, който печели два пъти TI.

­

zai


Снимка от StarLadder Invitational S5

Мускулът зад ума му, zai, е близък негов приятел от доста време, но се превръща в международна суперзвезда чрез собствени заслуги.

Легендарният играч zai печели първото си събитие на 14 години и е известен като един от най-добрите Support играчи в Dota 2 от 2014 г. насам. С тенденцията да следва дългогодишния си приятел pdd, през 2015 г. zai се отклонява за малко, за да поиграе сам за Team Secret преди да се върне обратно към Evil Geniuses и сега в крайна сметка играе за OpTic Gaming.

zai е олицетворение за култура и класа в един човек, оставяйки Dota 2 в разгара на кариерата си, за да завърши своето образование, тъй като смята, че образованието и ученето са също толкова важни, колкото неговата еспорт кариера. Връщайки се след това дълго отсъствие, zai не дава признаци да е изгубил ритъма на нещата и продължава да бъде един от най-добрите Support играчи за Offlane другарите си.

Не е изненадващо, че “Моцартът на Dota” успява сам самичък да удържи цял вражески отбор, докато неговите съотборници са мъртви или са на крачка да приключат играта в тяхна полза. В края на краищата той продължава да играе така години наред.

­

Pajkatt


Снимка от StarLadder Invitational S5

Друг велик мислител и легенда в Dota 2 средите е Pajkatt. Той поставя рекорди още в първия си голям Dota 2 турнир, който случайно се оказва първото издание на The International.

Присъединявайки се към TI 1 чрез отбора Ok.Nirvana, Pajkatt се класира само на 8-мо място в турнира, но въпреки това постига най-високия среден GPM от всеки един играч, включително и играчите, които всъщност спечелиха турнира. Pajkatt също е първият играч, който някога е успял да направи Rampage в турнир по Dota 2. Накратко, това дете е навътре в нещата много отдавна.

Въпреки че е един от най-старите играчи на Dota 2 сцената, уменията и способността му да бъде иновативен не избледняват. Талант, който е до лудост уважаван от своите колеги.

Team LGD го канят да се присъедини към техния международен отбор, изпращайки го право в Китай специално заради големия му стар мозък и това беше само началото. Присъединявайки се и успявайки в 11 различни Dota 2 отбори от най-високо ниво, Pajkatt е определен като бурен треньор по време на игра, въпреки че е голям шегаджия извън играта.

Докато много хора могат да видят в Pajkatt свръх интелигентен треньорски стил или великолепни гласови имитации, той е най-известен в професионалните среди с невероятната си и почти съвършена памет. Може да говори за draft-ове, движения на герои и позициониране по линии от мачове, които са се случили преди близо седем години.

Макар Pajkatt да има много дълъг списък с победи, той все още не е печелил TI. Цел, която се надява да постигне тази година на The International 8.

­

CC&C


Снимка от StarLadder Invitational S5

Един от по-новите играчи в отбора - CC&C, започва да играе Dota 2 през 2012 година, но в продължение на няколко години той не се опитва да стане професионалист. Вместо това е известен като обикновен играч, играещ на високо ниво.

В продължение на години той се появявал често в игрите с висок MMR, докато накрая не станал известен като един от най-добрите в региона си. Три години по-късно получава покана да играе за Team FDL. Там той щеше да има незначителен успех, ако не се беше присъединил към Team Freedom през 2017 г., които бяха само на един мач разстояние от това да се класират за миналогодишния The International.

Светът за първи път разбра за него, след като беше поканен миналата година да бъде талант. Той прие славата малко по-различно от останалите. Вижте, когато играчите почнат да стават известни - те почват да се променят. Самочувствието им се надига и развиват надменно отношение, но не и той. CC&C все още зяпа Twitch чатовете, спамейки колкото може повече meme глупости. Той все още отговаря на коментари в Reddit и пише нелепи неща в Twitter към разни хора, защото все още е онова шантаво дете, което отказва да се превърне в професионалист и иска просто да бие хора на Ranked в продължение на три години.

CC&C е акроним на “готин, спокоен и съсредоточен” (на английски: “Cool, Calm & Collected”) и докато това може да е било малко иронично в началото на кариера му, сега той е по-зрял от всякога, поставяйки ума си на мястото му, вместо да говори глупости, което е в огромна полза за OpTic Gaming.

­

33


Снимка от StarLadder Invitational S5

Сега си представете за момент, че събирате най-добрите си мисли и им заръчвате да направят въоръжено чудовище. Чудовище, чиято огромна физическа сила може да бъде насочена от невероятния ви мозък, за да се превърне в същински боец.

33 - това е Франкенщайнът на OpTic Gaming. В продължение на много години 33 показва невероятни способности в игрите си. Присъединявайки се към Dota 2 през 2015 г., той е бил в няколко отбора, които феновете на Dota 2 познават като Kaipi и Planet Dog.

Ролята му в Planet Dog беше най-забележителна, тъй като там той играеше Tidehunter по феноменален начин срещу гърците от mousesports. Неговите отигравания с Tidehunter все още се помнят и до днес, но въпреки това, много дълго време 33 просто не можеше да спечели нещо значимо.

Той беше невероятно талантлив, не ме разбирайте погрешно, но безграничната му сила изглежда имаше твърде малка насоченост, докато накрая ppd не го забеляза и го взе в OpTic. Заедно с четирима от най-големите умове в историята на Dota 2, помагайки му най-накрая да насочи силата си в правилната посока, 33 се превръща в звезда. Дори успява да покоси zai със способността си да прави отигравания, които да променят цялата игра.

С някои невероятни изпълнения както в ESL One Birmingham, така и в Supermajor, 33 извежда OpTic до безпрецедентни победи над най-големите отбори в Dota. С изключение на Virtus.pro. Макар да е присъствал на The International миналата година с HellRaisers, които някога бяха Planet Dog, сега той е съвсем друг звяр в OpTic Gaming и отборът е готов да разгърне своята ярост на TI 8.

­


Снимка от StarLadder Invitational S5

И ето я кулминацията на “зелената стена”. Феномен, който в миналото е превземал много еспорт дисциплини и сега проправя своя път в Dota 2 на сцената на The International.

Умовете им сега са настроени към една единствена цел и животинското в тях предстои да излезе. OpTic Gaming са готови да построят своята стена във Ванкувър, но остава само един единствен въпрос - ще бъдете ли част от това в The International 8?

 

Източник: превод на The International Lowdown 2018 - OpTic Gaming видеото от SirActionSlacks

Няма коментари

Напиши коментар