Ретроспекция на Dota Pro Circuit сезон 2017-2018
Dota 2

Ретроспекция на Dota Pro Circuit сезон 2017-2018

Дебютирайки след миналогодишния International, първата година на Dota Pro Circuit (съкратено като DPC) ни даде по-професионални Dota 2 игри от всякога.

Това е диво явление, тъй като отборите са се борили със зъби и нокти, за да спечелят шанса си да се състезават на The International 8. Но това е твърде много Dota съдържание и няма да бъдете единствените хора, на които им се губят някои неща по пътя.

Не се притеснявайте, защото днес ще предприемем хубаво пътуване по пътната лента на паметта и ще ви направим ретроспекция на целия DPC сезон и всички тези страхотни спомени. Това е поглед назад към DPC сезон 2017-2018.


StarLadder i-League Season 3 (Minor, $300,000)

DPC сезона стартира с гръм и трясък на StarLadder i-League Season 3 в Киев. Турнирът показа силата на много отбори след TI, както и новото лице на Mineski, вече с Jabz и iceiceice, които се откроиха.

Мнозина очакваха победителите от TI 7, Liquid, да се представят лошо, тъй като много отбори, спечелили титлата в миналото, бяха застигнати именно от т.нр. "проклятие след TI", но TI подгласникът Newbee всъщност бяха тези, които изглеждаха извън строя, а Liquid бяха все така доминиращи. Може би това, което ChuaN каза тогава, ще се окаже истината, че "само IceFrog може да спре Liquid". Второто място на Mineski в StarLadder не беше щастлива случайност.


PGL Open Bucharest (Minor, $300,000)

Следващата спирка от DPC беше PGL Open Bucharest. Mineski на пръв поглед показаха, че могат да издържат срещу всеки отбор, който се изправи срещу тях, дори и срещу Team Secret. PGL Open също беше дебютното събитие за новия състав на LGD Gaming, с легендарният fy като капитан и QQQ, който се присъедини към състава като резерва, а впоследствие станаха и техен треньор.

Mineski взеха първата си Minor титла, изкачвайки се до върха на DPC класацията.


ESL One Hamburg 2017 (Major, $1,000,000)

Следващият турнир беше ESL One Hamburg, първият Major от DPC сезона. С огромен брой точки за извоюване, големите имена се появиха от сенките, най-големият отбор от които беше Virtus.pro, горещ фаворит на TI 7, който тогава не успя да се увековечи с успех, но премина с мръсна газ през ESL One Hamburg заедно с Liquid и Newbee, финалистите на TI 7, които заедно успяха да вземат само по една игра на VP, преди се поддадат на мощта им. VP влязоха със закъснение в DPC сезона, но скоро предстоеше да вземат мечешки дял от точките.


AMD SAPPHIRE Dota PIT League (Minor, $300,000)

В перфектна форма, Team Liquid се сгромолясаха в Dota Pit Minor в Хърватия, отвеждайки се направо до финала срещу Vici Gaming. VG не се бяха появявали в продължение на около три месеца подред, но практиката зад затворените врати определено се отплати и те излязоха повече от щастливи, унищожавайки несравнимия Virtus.pro. Победата на Liquid хвърли VG в Lower Bracket-a, където преминаха през Newbee и спечелиха шанс за реванш. VG поведоха с 2-0 в Best of 5 финала срещу победителите от TI 7 и изглеждаше, че е всичко за Liquid е свършило, но те направиха феноменално завръщане, спечелвайки последните си три игри за малко повече от час. Team Liquid се прибраха с втора Minor титла и се изкачиха до третото място в DPC класацията.


Perfect World Masters (Minor, $300,000)

Провелият се Minor турнир в Шанхай, Китай - Perfect World Masters - беше първият от DPC сезона с 12 отбора. Там китайските отбори просто изпопадаха като круши. Накрая останаха само три и това бяха Newbee, VG и LGD Forever Young. Всички останали претенденти отпаднаха. Vici Gaming изглеждаха силни, но на гранд финалите всичко сочеше към Newbee. След като напълно контролираха първите две игри, Newbee окончателно смазаха всичките надежди, които VG имаха в началото на третата игра, с kpii, който направи едно от най-вълнуващите вземания на Aegis в историята на Dota 2. Newbee, те просто бяха величествени. Победата с 3-0 в гранд финалите им осигури първата Minor титла и четвърто място в DPC класацията.


DreamLeague Season 8 (Major, $1,000,000)

След тежък Perfect World Masters, играейки извънредно с резерва, Secret се върнаха към най-добрата си форма за DreamLeague Season 8 в сърцето на Швеция. Secret успяха да отприщят своя уникален стил на игра, заради който станаха известни в турнира, побеждавайки с 2-0 всички най-добри отбори през сезона, включително и два пъти Team Liquid. Те печелеха игрите по всякакъв възможен начин - от тотална доминация с агресивни отигравания до подъл back-door на гърба на Lone Druid. Отборът беше в състоянието, в което Fogged го бе оставил - просто неудържимо. Secret взеха гранд финала с 3-0 срещу Liquid, което никой не бе правил от 2016-та. "Тайната" излезе наяве и нова могъща сила се роди.


MDL Macau (Minor, $300,000)

MDL Macau беше първият турнир по рода си, който използва Round Robin формат за своята групова фаза, а това беше златна възможност за всички участници да блеснат и оставят нещо запомнящо се. Липсващите досега OG доминираха в турнира, унищожавайки всичко живо в своята група, завършвайки с краен резултат от 6-2. Те преминаха към плейофите, където отново доминираха, без да дадат нито една игра на своите опоненти. Това беше първият гранд финал на OG от осем месеца насам, но те изглеждаха като у дома си. Изненадата на турнира обаче беше TNC, които успяха с 2-0 да надвият великите Virtus.pro - отбор, който мнозина очакваха да спечели турнира.


Dota Summit 8 (Minor, $300,000)

На Dota Summit 8 в Лос Анджелис Virtus.pro доказаха, че те все още са най-добрите. Форматът на турнира изискваше всички три игри от Best of 3 серията да бъдат изиграни. Те не се поколебаха да пратят извън групата своите два опонента с резултат от 3-0 всеки. Те дори го постигнаха без присъствието на своя капитан Solo. VP извикаха Artstyle да бъде техен треньор и така "старата мечка" стана повече от предизвикателна, като накрая загубиха само една игра в целия турнир. Fnatic, подсилени от неотдавнашното добавяне на Abed в състава си, стигнаха до гранд финала на събитието, но Broodmother-а на RAMZES доведе Virtus.pro до това да станат първия отбор, който печели и Minor, и Major турнир в този DPC сезон.


Captains Draft 4.0 (Minor, $300,000)

Следващият турнир беше Captains Draft 4.0, проведен през зимата във Вашингтон, столицата на САЩ. Скептиците към формата на турнира онемяха след един от най-запомнящите се гранд финали в DPC сезона. Secret и Vici Gaming изиграха всичките пет игри. Водейки с 2-1 игри във финала, в четвъртата игра Vici Gaming разполагаха с 21 000 gold преднина спрямо Team Secret и поеха към rax-а на опонента си с идеята да заключат играта тук и сега, но MidOne не бе съгласен и с негова помощ Secret успяха да завършат играта в своя полза, а след това и да спечелят цялата серия, показвайки на света защо точно те са номер едно в DPC класацията.


ESL One Genting 2018 (Minor, $400,000)

На другия край на света, в Англия ESL One Genting постави най-добрите в света един срещу друг пред развълнувана публика. Имаше много вълнения, но като чели всички бяха втренчили очи в историческия двубой между Newbee и Liquid. Newbee никога не бяха побеждавали Liquid, откакто KuroKy е капитан. Те имат общо 7 загуби и 2 равенства в период от 2 години, които включват и две издания на The International. Това беше проклятие, което Newbee трябваше да пречупят и успяха със страхотните отигравания, които kaka направи със своята Naga Siren и разтърсващото представяне на Moogy с Ursa. Сериозната серия завърши с първа победа на Newbee в Minor турнир, която им донесе важни DPC точки. “Много се радваме, че най-накрая победихме и счупихме проклятието, за което много ви благодарим”, каза kpii след турнира.


StarLadder i-League Season 4 (Minor, $300,000)

Последва StarLadder i-League Season 4 в Шанхай, където конкуренцията между Newbee и Liquid избледня в сравнение с издигането на LGD и Mineski. Два отбора, които не бяха в центъра на вниманието за много дълго време. След като поизостанаха в първите си 3 събития, LGD дебютираха с нов състав на i-League, добавяйки Chalice и xNova, с които постигнаха впечатляващи резултати до края на DPC сезона. Успяха да стигнат до финал срещу Liquid, като втората игра накараха TI 7 шампионите да се предадат след само 18 минути. Въпреки че LGD накрая загубиха от Liquid, те спомогнаха на KuroKy да достигне своята хилядна победа в професионалната си кариера и породиха добри надежди, показвайки, че това е началото на нещо велико.


ESL One Katowice 2018 (Major, $1,000,000)

След слабо представяне в Genting, Virtus.pro предизвикаха безпокойство, че може би са стигнали върха си и най-сетне са уязвими. Навлизайки в ESL One Katowice, VP трябваше да покажат на хейтърите, че тяхното царуване никога няма да свърши. В груповата фаза VP започнаха доста убедително, но неочаквана загуба от Vici Gaming ги доведе до дългоочаквано отмъщение в гранд финала. VG успяха да стигнат до финалите на цели 3 различни Minor-а, но все още не бяха в състояние да спечелят дори един. За тяхно съжаление финала на ESL One Katowice го почувстваха като déjà vu, губейки с 3-1 от ръцете на Solo и компания от Virtus.pro. Въпреки че RAMZES твърдеше, че са могли да спечелят с 3-0, ако бяха планирали по-добре героите си на всяка линия, никой не можеше да отрече непреклонноста на Vici Gaming в този мач.


The Bucharest Major (Major, $1,000,000)

Много фенове по света си припомниха, че Vici Gaming все още имат пламък, който не гасне, дори и стигайки само до второ място. Използвайки мощта си от ESL Katowice, Virtus.pro продължиха да доминират DPC сезона, като Bucharest Major-а не беше изключение. VP спечелиха турнира без усилия, губейки само една игра срещу бавно подобряващите се OpTic Gaming, но въпреки техните резултати, VGJ Thunder бяха тези, които грабнаха вниманието на феновете със страхотното си представяне. Побеждавайки отбори като Secret и Newbee, изкачването на VGJ Thunder настъпи късно в сезона, но това беше първото от много втори места за тях и всичко това започна именно в Букурещ. Започна да става все по-очевидно, че никой не можеше да докосне VP. Абсолютния 3-0 гранд финал ги отведе право в челната позиция на DPC класацията, с което си подсигуриха първи официална покана за TI 8.


GESC Indonesia (Minor, $300,000)

В свеж обрат, GESC Indonesia Minor даде възможност на нови отбори да изгреят и да спечелят DPC точки по пътя си. Тази промяна беше изключително нужна, при положение, че до момента имаше само един поканен отбор. Съдейки по факта, че не загубиха нито една игра през целия турнир, Evil Geniuses бяха доста добър избор на отбор, който да поканят. Обаче това не беше единствената развръзка през целия турнир. VGJ Thunder продължиха да задобряват, показвайки способностите си и достигайки до гранд финала. Team Infamous пък станаха първият в историята южноамерикански отбор, който успява да спечели DPC точки. Това беше и първият финал за EG, въпреки осемте им до момента участия в други турнири през сезона. Въпреки че успяха да си подсигурят победа, не успяхме да ги видим отново във финал на друг турнир, но за разлика от тях, VGJ Thunder вече бяха набрали скорост.


DreamLeague Season 9 (Minor, $300,000)

Няма нищо срамно в това да си признаете, че трудно можете да различите DreamLeague Season 8 от DreamLeague Season 9. Team Secret победиха отново. Също така, те успяха да победят Liquid с 2-0 по много запомнящ се начин. Може би трябва да се разровите малко, ако сте забравили феноменалното завръщане на Fnatic по време на Minor-а. Сравнително незначителни, тъй като завършиха втори преди три месеца на Dota Summit 8, Fnatic откриха своята форма в Minor-a и успяха да свалят силни отбори като Newbee и Liquid, но в крайна сметка се подхлъзнаха точно на финала, където Team Secret бяха безспорно по-добрите. Secret бяха една стъпка по-близо до запазване на своето място за турнира във Ванкувър.


Dota 2 Asia Championships 2018 (Major, $1,000,000)

А сега нека ви питам нещо. Спомняте ли си едно малко отборче на име Mineski? Няма страшно, ако не ги помните. Все пак не сме чули нищо от тях след първите два DPC турнира, а това беше преди повече от 6 месеца. Време е да си ги припомним отново.

Dota 2 Asia Championships беше огромен турнир. Всички сериозни отбори бяха там, но в крайна сметка Mineski и LGD успяха да съборят гигантите и да спретнат гранд финал, който никой не очакваше. Доста сериозен брой точки бяха налице и в крайна сметка финалът остана в историята. LGD играха добре, но с помощта на насоките от новия им треньор и легендарен играч - 71, Mineski победиха LGD по невероятен начин. Вземайки стратегията директно от репертоара на Newbee, те използваха тяхната Naga Siren, но добавиха нови герои като Pangolier и Tusk с изненадващо ефективен Aghanim’s Scepter, с което Mineski успяха да направят несравнимо завръщане и да спечелят първия си Major. Така те станаха победители на първия Major в регион Югоизточна Азия. След тази историческа победа Mineski скочиха от 9-то на 4-то място в DPC класацията.


StarLadder i-League Season 5 (Minor, $300,000)

Връщаме се към Minor-ите и съответно към нашите изгряващи отбори. В StarLadder i-League Season 5, OpTic успяха да ни покажат техния бавно подобряващ се състав, след като най-накрая достигнаха своя апогей и започнаха да изглеждат като първокласен отбор. Най-свирепият им съперник бяха VGJ Thunder, които вече бяха успели да спечелят две втори места, а OpTic все още нямаха никакви точки. Независимо, че нещата изглеждаха доста мрачно, изгряващата им звезда - 33 - успя да избута отбора до победа, заедно с която стана доста известен в средите на професионалните играчи и изстреля отбора на ppd чак на 13-то място. Всичко това стана само с една победа.


EPICENTER XL (Major, $1,000,000)

Всички се насочиха към Москва за EPICENTER XL, където игрите изобщо не се доближиха до нивото на грандиозност на сцената, с която разполагаха в залата. Наскоро преименуваните PSG LGD се наложиха за пръв път след StarLadder i-League Season 4. PSG LGD бяха набрали на Team Liquid и сега беше време да си отмъстят. Това отмъщение трябваше да бъде доста трудно за постигане, но един доста безизвестен, но изключително добър отбор, Fly to the Moon, успя да победи два от най-силните отбори - Virtus.pro и Team Secret. Невероятното представяне на Fly to the Moon приключи със загуба на косъм от Liquid на полуфиналите, което продължи в озлобен гранд финал между LGD и Liquid
Изключително убедителната победа на LGD ги избута от 8-мо до 4-то място в DPC класацията.


GESC Thailand (Minor, $300,000)

Последният Minor за DPC сезона беше GESC Thailand. Доста подобен на GESC турнира в Индонезия, Minor-ът беше фантастичен шанс за по-неизвестните отбори, но за разлика от предния турнир, отборът-фаворит дори не се класира. Secret бяха изненадващо изритани от Keen Gaming и сцената беше подготвена за нов отбор да шокира света. Този отбор беше VGJ Storm. Наскоро подсилени от новия им член, Resolut1on, след доста трудна групова фаза, VGJ Storm бяха на съвсем различно ниво на главната сцена, унищожавайки отбори като Fnatic още преди да превземат събитието. Това беше тяхната втора поява в DPC сезона. Как обаче ще се справят на Major? Време е да разберем.


MDL Changsha (Major, $1,000,000)

Последва MDL Changsha в Китай. Време е да видим дали VGJ Storm могат да се съревновават с големите момчета. Най-големите бяха PSG LGD, които изглеждаха непоклатими след победата си в последния Major. Но все пак в тези групи два отбора успяха да ги победят - Vici Gaming и (да, познахте) VGJ Storm. Storm доказаха на света, че пътя им към Minor-a не е чиста случайност, побеждавайки OG, Secret и Vici и стигайки до гранд финала. Само дето LGD не бяха спрени. Каквото и да им отправяха от Storm, LGD безпроблемно преминаха през Lower Bracket-а с почти перфектен резултат. Когато дойде време за финала, LGD преминаха с пълна сила през VGJ Storm, взимайки със себе си втори Major.


ESL One Birmingham 2018 (Major, $1,000,000)

Първият Major във Великобритания, ESL One Birmingham, бе благословен с гръмогласна публика и шумен отзвук при всяко голямо отиграване. Феновете бяха във възторг, но за отборите времето изтичаше. Бориха се със зъби и нокти за ценните останали DPC точки, но VP имаха друго наум. Virtus.pro бяха спечелили всеки един ESL Major досега и със сигурност искаха нова кола. Те не загубиха нито една игра, което съкруши надеждите и мечтите на всеки един отбор, който отчайващо се нуждаеше от тези точки.


China Dota2 Supermajor (Major, $1,500,000)

Отборът, който най-много се нуждаеше от тези точки, бе OpTic Gaming - една победа делеше момчетата от място на TI 8. Тъй като VGJ Storm са по петите им, от OpTic имаха един последен шанс. Последния турнир от DPC сезона - China Dota2 Supermajor. Вече знаехме 7 от 8-те отбора, които се бяха класирали за The International. Въпросът беше - кой ще заеме последното място?

OpTic Gaming, които завършиха на второ място на последния Major, трябваше да се класират на минимум 4-то място, за да откраднат последния влак за TI8 от VGJ Thunder. Всичко беше тръгнало добре, но в Lower Bracket-а (на една игра разстояние) криптонита на OpTic Gaming се появи - Virtus.pro. И така, те напуснаха турнира разочаровани. За разлика от OpTic Gaming, зрителите не останаха разочаровани, защото финалите на Supermajor-а бяха кулминацията на DPC сезона като цяло, с топ 4-те отбора в битка за последната голяма победа за годината. В края Liquid бяха тези, които взеха всичко, като и 4-те топ отбора са все още в пикова кондиция за The International.


Това беше състезателния Dota 2 сезон накратко. Толкова много истории, толкова много страхотни спомени и толкова много страхотна Dota. Е, дойде и това време. Цяла година чакаме точно този момент. Докато първия Dota Pro Circuit е само красив спомен, всички са приковали поглед към тези отбори, които проправят своя път към Ванкувър с надеждата да увековечат своето завещание на Aegis of Champions. Една година кръв, пот и сълзи за този величествен момент.

А до средата на следващата седмица предстои да направим превод на някои от по-интересните видеа на отборите, които ще играят на TI 8, затова следете тази статия, за да научите повече за тях на български език!

 1. Virtus.pro - към статията
 2. Team Liquid - към статията
 3. PSG.LGD - към статията
 4. Team Secret - към статията
 5. Mineski - към статията
 6. Vici Gaming - към статията
 7. Newbee - към статията
 8. VGJ.Thunder - към статията
 9. OG - към статията
 10. Evil Geniuses - към статията
 11. OpTic Gaming - към статията

Пожелаваме си един страхотен The International и нека видим кой ще излезе победител.

 

Източник: превод на Dota Pro Circuit Rewind 2018 видеото от SirActionSlacks

Няма коментари

Напиши коментар