Call of Duty лигата преминава към франчайзинг модел
Еспорт

Call of Duty лигата преминава към франчайзинг модел

Следвайки стъпките на Overwatch League и решението на Riot Games да превърне LCS и LEC във франчайзингови лиги, Activision Blizzard потвъри плановете си да стартира лига с базирани в градове отбори за своята популярна FPS поредица Call of Duty.

Новината стана ясна вчера, когато от Activision Blizzard разкриха своя финансов отчет за 4-тото тримесечие на миналата година и заедно с това освободиха 8% от служителите си. Повече за това може да прочетете в тази статия.

Допълнителна информация относно плана за въвеждане на франчайзинг модел в Call of Duty все още не е налична. Последният Black Ops 4 сезон от Call of Duty World League (CWL) включваше награден фонд от 6 милиона долара.

Overwatch League стартира своя първи сезон миналата година и в него участие взеха общо 12 отбора, базирани в 12 града по света. Втори сезон ще стартира днес и ще включва допълнителни 8 отбора.

Въпреки че някои отбори са собственост на утвърдени еспорт организации, всеки участващ в Overwatch League отбор е длъжен да си има своя собствена отличителна марка. Например, отборът, спечелил първия сезон на лигата, е собственост на Cloud9 и в лигата името му е London Spitfire - това, де факто, е самият бранд. Понастоящем всички отбори играят в Blizzard Arena в Лос Анджелис, но те ще започнат да играят мачовете в съответните си градове до 2020-та година.

Миналият юни от ESPN съобщиха, че собствениците на Overwatch League отбори имат договорно право да преговарят с Activision Blizzard за място при евентуално въвеждане на франчайзингов модел в Call of Duty World League. Понастоящем четири организации, които притежават OWL отбори, също имат отбори, които се състезават в CWL и това са - OpTic Gaming, Team Envy, Splyce и Gen.G Esports.

Activision Blizzard разкри планове си за разширяване на фокуса върху Call of Duty в резултат на съкращенията и преструктурирането на компанията, както и че новата игра от поредицата ще се появи по-късно тази година. Издателят ще пусне и нова мобилна Call of Duty игра, разработена от китайския гигант Tencent.

Call of Duty, за разлика от повечето други еспорт заглавия, разчита на редица организации, когато става въпрос за зрители. Call of Duty израсна с отбори като OpTic Gaming и FaZe Clan и обикновено има забележимо покачване на гледаемостта, когато тези два отбора се изправят един срещу друг. Това би представлявало проблем за Activision Blizzard, ако планира да последва модела от Overwatch League, именувайки всеки отбор според града, в който се базира.

Нека все пак изчакаме и видим какво ще се получи в крайна сметка.

Няма коментари

Напиши коментар