Дания публикува стратегия за електронните спортове
Еспорт

Дания публикува стратегия за електронните спортове

Правителството на Дания официално обяви нова стратегия, чрез която ще се стимулира растежа на еспорт индустрията в страната.

Правителството на Дания разкри нова стратегия за справяне с проблемни области, преразглеждане на приложими закони, осъществяване на възможности за нови приходи и подкрепа на професионални еспорт играчи и организации.

Преди началото на лятото ще бъде създаден специален еспорт отдел, който ще бъде натоварен със създаването на устойчива еспорт инфраструктура в рамките на страната. Това включва развитието на датски таланти, привличане на повече жени към спорта и намиране на нови търговски възможности.

Освен че ще се възползват от всички положителни аспекти, които електронните спортове носят в страната, еспорт отделът ще се занимава и с проблеми като използване на хакове в игрите, залагания на скинове, токсичността в общността и родителските притеснения относно участието на децата им във всичко това.

Датският министър-председател Lars Løkke Rasmussen вече е показал подкрепата си към еспорт индустрията. Именно той беше човекът, който откри BLAST Pro Series: Copenhagen 2018 през ноември миналата година и наскоро посети главния офис на датския CS:GO отбор Astralis.

Mette Bock - министър на културата на Дания, коментира новата стратегия:

Трябва да осигурим добра рамка за развитието на електронните спортове. Те са в динамично спортно и икономическо развитие, и датските професионални играчи са сред световния елит на тази индустрия.

Големите групи, особено съставени от млади момчета, са променили своите навици относно това как да прекарват своето свободно време, както и моделите си на социализиране. Електронните спортове отварят възможности, но също така и пораждат безпокойство, не на последно място сред много родители. Отделът ще трябва да се заеме също и с това.

В прессъобщението (PDF документ с цялата стратегия на датски език), очертаващо плановете на правителството в частност - електронните спортове, Министерството на културата цитира редица статистически данни за еспорт индустрията в региона. Според данните се казва, че 96% от датските тийнейджъри играят видеоигри, половината от които ежедневно. В допълнение, почти половината от всички възрастни датчани играят на компютър, мобилен телефон и конзоли.

Дания е държавата, в която се базира марката за геймърска периферия SteelSeries, както и компанията-организатор на BLAST Pro Series турнирите RFRSH Entertainment, която също така е собственик на CS:GO отбора Astralis, както и LEC франчайза Origen по League of Legends. Astralis е един от най-успешните отбори в историята на CS:GO. Отбор, който стои на първо място вече цяла една година без да има отбор, който да го свали от там.

В края на миналата година писахме, че RFRSH са получили 10 милиона евро финансиране за дейностите си. За това може да прочетете повече от тази статия.

 

Източник: Esports Observer

Няма коментари

Напиши коментар