F1 Esports се завръща, но с променена структура
Еспорт

F1 Esports се завръща, но с променена структура

Формула 1 заменят класическите еспорт организации с реални F1 отбори - до какво ще доведе това?

Формула 1 обявиха завръщането на F1 Esports Series под нова форма. Играчите ще се състезават на F1 2017/18 за награден фонд от $200 000, но има малка уловка – в сериите ще могат да участват единствено играчи под шапката на официални F1 отбори.

Това е близко копие на системата на NBA 2k League – вместо да играят за традиционни esport организации като Esports+Cars и G2 Esports, играчите трябва да имат договор с екипи като Renault и Mercedes. Това означава, че във F1 Esports Series ще има само отбори с присъствие на реалната F1 сцена, което ще го направи още по-реалистично.

От друга страна, подобна реогранизация изхвърля esport организации с дългогодишна традиция в F1. Доказаните играчи, които вече са в даден esport отбор, който няма връзки с класически F1 отбор, ще трябва първо да напуснат текущите си организации, след което да запишат договор с F1 екип.

От бизнес гледна точка, това решение може да донесе много позитиви за F1. Чрез тези ограничения за външни организации те увеличават маркетинговата си сила, тъй като вече се позиционират на канал, много различен от типичния, по начин, който не разрешава никаква конкуренция.

Рискът, обаче, е голям, защото този модел не е доказан. Изхвърляйки познатите еспорт организации от F1 Esports, racing sim сцената губи опит и традиции, събирани през последните 20 години. Това може да окаже и неблагоприятен ефект върху фенбазата.

Поради новите правила сезон 2018 ще бъде изигран на две фази. В първата играчи без отбор ще се състезават на F1 2017, след което F1 отборите ще draft-ват от Топ 40 в ранглистата. Във втората фаза ще се състезават по отбори на F1 2018 в рамките на 3 събития на живо, от които само един ще излезе победител.

Източник: The Esports Observer

Няма коментари

Напиши коментар