Годината в esports: март 2018
Еспорт

Годината в esports: март 2018

За разлика от студа, който ни беше сковал през февруари, то месец март се очерта като по-топъл и то не само като градуси навън, а и като брой на турнирите по цял свят, които със сигурност ни стоплиха в това объркано ту снежно, ту дъждовно време.

Този месец е сравнително по-балансиран от към събития, включвайки по две-три от почти всяка дисциплина.


Съдържание


League of Legends

2018-02-05 - 2018-03-25
Esport Balkan League Season 2

Започваме с нещо балканско, а именно с втори сезон на първата балканска еспорт лига. Събитие с награден фонд от 20 хиляди евро, което се проведе в столицата на съседна Сърбия и включи общо осем отбора от региона.

Разбира се, тук също не минахме без българско участие. Турнирът беше спечелен от отбор KlikTech, където в предния месец писахме за това, че там имаме българин - EdinPriqtel. Отборът успя да се пребори със съставите на Panathinaikos A.C. eSports и x25 eSports, за да спечели турнира.

А в Nexus Gaming пък имахме и още един българин. Това беше Николай Ангелов - Vethrom. Той и отборът му за съжаление завършиха на последното 8-мо място, а всички останали отбори до 6-то място включително освен, че получиха парична награда, получиха и директна покана за следващият сезон на лигата.


Vethorm
Николай "Vethorm" Ангелов започва професионалната си кариера с гръцкият отбор GameSpace, като се състезава на най-големият гръцки шампионат LGC. Отборът печели първо място в Major League Greece Season 1. В началото на следващия сезон той става част от състава на Nexus Gaming, като се състезава в EBL. След това играе за кратко с отбори от Германия, Италия и Турция, като показва добри резултати в следващия сезон на LGC с гръцкият Void Gaming, където завършват сезона с трето място и класация за плейофи. Последният му резултат е с добре разпознаваемият отбор KlikTech, с който завършват на второ място на балканския шампионат ESL Adria League Season 2.
­

Обратно горе


CS:GO

2018-02-27 - 2018-03-04
Intel Extreme Masters Season XII - World Championship

Събитието, което моят колега и приятел Никола "niku" Гяуров успя да гледа на живо през 2018 беше IEM Katowice. Едно от най-големите CS:GO събития през 2018, част от Intel Grand Slam.

Fnatic поднесе голямата изненада, като във финала победи отбора на FaZe Clan след страхотен обрат на Train. Общо взето събитието ни прекара през всички възможни чувства от най-голямата тъга до най-голямата радост.

Fnatic прибра 250 хиляди долара и голямата купа, след тях са FaZe Clan, които взимат 100 хиляди долара, а 3-4 са Astralis и Team Liquid. На 5-6 място останаха тогавашните Major шампиони Cloud9 и отборът на Ninjas in Pyjamas.

Обратно горе


2018-03-13 - 2018-03-18
World Electronic Sports Games 2017

Един не чак толкова важен турнир, но съдържащ в себе си играчи от световна класа, борещи се в името на своята нация, беше събитието WESG 2017, провело се в китайският град Хайкоу. Единственото CS:GO събитие, което може да се мери с паричния награден фонд на един официален Major турнир на Valve. Общият награден фонд на турнира беше впечатляващите 1.5 милиона долара!

На челна позиция завърши изцяло шведският състав на Fnatic, който в три изключително оспорвани игри успя да се пребори с турският си опонент в лицето на Space Soldiers.

Fnatic никога не са успявали да печелят толкова много пари наведнъж, колкото успяха да си донесат от този турнир - цели 800 хиляди долара само за тях. Турците пък се прибраха със също не малка сума - 300 хиляди долара.

На трето и четвърто място завършиха Русия (150 хиляди долара) и Бразилия (70 хиляди долара) под флага на организацията Team One.

Обратно горе


Dota 2

2018-03-04 - 2018-03-11
The Bucharest Major

Първият Major турнир по Dota 2 в съседна Румъния.

Virtus.pro продължиха да печелят, като на финал прегазиха класиралия се от отворени квалификации китайски отбор VGJ.Thunder с убедителния резултат от 3 на 0 игри.

За тях това бе вторият спечелен Major за 2018-та и третия за DPC сезон 2017-2018.

Обратно горе


2018-03-15 - 2018-03-18
GESC: Indonesia Dota2 Minor

В Азия пък се проведе индонезийското издание на Global Electronic Sports Championship (GESC) - турнир със статус Minor и 300 хиляди долара награден фонд.

Evil Geniuses изключително лесно и без нито една дадена игра спечелиха, като във финала те победиха китайците от VGJ.Thunder. Втора загуба за китайският отбор на финал до този момент.

Обратно горе


2018-03-21 - 2018-03-25
DreamLeague Season 9

В девети сезон на DreamLeague Minor-а наблюдавахме как Team Secret преминаваха през TI4 шампионите Newbee и TI7 шампионите Team Liquid, достигайки до финала, където с изключителна лекота победиха азиатската смесица от играчи под крилото на Fnatic. В целия турнир Secret не загубиха нито една игра!

Обратно горе


Heroes of the Storm

2018-03-02 - 2018-03-04
Heroes of the Storm Global Championship Phase #1 Western Clash 2018

Пренасяме се към смесицата от вселени на Blizzard, наречена Heroes of the Storm.

В Катовице, Полша се проведоха финалите на първата фаза от Western Clash, част от Global Championship серията от турнири на играта.

Една битка между два континента - Северна Америка и Европа, която завършва с два европейски отбора на финала. Team Dignitas на първо място и Zealots на второ.

Обратно горе


2018-03-16 - 2018-03-18
Heroes of the Storm Global Championship Phase #1 Eastern Clash 2018

В Тайван пък на финала на първата фаза от Eastern Clash, част от Global Championship серията от турнири по Heroes of the Storm, се изправиха два корейски състава - KSV Black и Ballistix, които се ступаха във финала на Upper Bracket-а, а след това още веднъж, но вече в гранд финалите на турнира.

KSV Black разполагаха с една игра преднина, защото идват от Upper Bracket-а, но това не им помогна особено. Те спечелиха само две игри и загубиха четири, което автоматично класира Ballistix на първо място в турнира.

Обратно горе


PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS

2018-03-01 - 2018-03-04
StarSeries & i-League PUBG Season 1

В Киев, Украйна се проведе финала на втория Major турнир по PUBG, където трите европейски отбора, които получиха покана за събитието, показаха тотална доминация над останалите региони, заемайки първите три места в турнира по точки.

Съответно FaZe Clan на първо, Team Liquid на второ и Team Vitality на трето. За протокола - Северна Америка получи най-много слотове. Общо 4 и в топ 5 на турнира завършиха само два от тях!

Обратно горе


2018-03-22 - 2018-03-25
PGL-PUBG Spring Invitational 2018

Обратно към Румъния, но не за Dota 2, а този път за порция тигани по балкански от PUBG. Това е третият Major турнир на играта за тази година и той се състоя в Букурещ.

PGL-PUBG Spring Invitational 2018, в който на първо място по точки завършиха Ghost Gaming (6 155 точки), а на второ - руският отбор Grubie (6 140 точки). Забележете, че разликата им в сбора от точки е само 15!

Обратно горе


Call of Duty: World War II

2018-03-09 - 2018-03-11
CWL Atlanta Open 2018

А сега се пренасяме във Велика Америка, където наблюдаваме третия Major турнир от Call of Duty World League Championship цикъла, а именно Atlanta Open.

На финал, както в дисциплините, за които вече говорих, отново забелязваме сблъсък между два континента. Северноамериканците от Rise Nation с победа над англичаните от Red Reserve с 3 на 1 игри. За американците беше сравнително лесно, идвайки от Winners Bracket потока, докато за англичаните… ами, те преминаха почти през целия Lower Bracket поток, за да се докопат до финала… и накрая, за тяхно съжаление, да го загубят.

Обратно горе


Hearthstone

2018-03-13 - 2018-03-18
World Electronic Sports Games 2017

Hearthstone версията на WESG 2017 също не отстъпва по награден фонд от CS:GO версията. Този включваше цели 300 хиляди долара, което е в пъти повече от почти всеки изминал Major турнир по Hearthstone.

На финал видяхме как Fujitora победи Luker с 4 на 2 игри, но нека проследим как те стигнаха до този двубой.

Идвайки от европейската квалификация, турският играч Fujitora завърши първи в своята група и в плейофите загуби още в първия си рунд срещу датчанина MatTheGreat. Тази загуба обаче не го отписа съвсем от турнира. Той се класира напред към основното събитие, където му предстоеше още една групова фаза, в която отново завърши първи, класирайки се за плейофите на основното събитие.

Ситуацията с Luker беше съвсем идентична, с единствената разлика, че във втората групова фаза Luker завърши втори, но това му беше достатъчно, за да се класира напред.

Въпреки лесното стигане до плейофите на основното събитие, то мачовете там и за двамата бяха изключително тежки.

Fujitora се прибра със 150 хиляди долара у дома, а Luker - с 60 хиляди.

Обратно горе


2018-03-24 - 2018-03-25
HCT Oslo

Шестият Tour Stop от HCT беше Осло - столицата на Норвегия.

Там италианецът Turna успя да пребори с лекота чехът Faeli във финала на турнира, а междувременно можем да забележим и българско участие в лицето на superlubo, който за съжаление завършва чак на 113-то място от общо 256-ма играчи, взели участие в този турнир.

Обратно горе


StarCraft II

2018-02-26 - 2018-03-04
IEM Season XII - World Championship

Март беше изпълнен с много събития и както досега, в средата или в края започваме да говорим за първото събитие в месеца. Случаят сега няма да е по-различен.

Първият турнир за месец март беше 12-ти сезон на Intel Extreme Masters World Championship, провел се в студения полски град Катовице, който приключи един ден след националния ни празник, а именно на 4-ти март, с победата на Zerg играча Rogue, който надви своя корейски Protoss сънародник Classic.

Тук защитникът на Европа и света Serral от Финландия завърши на 3/4-то място.

Обратно горе


2018-03-13 - 2018-03-18
World Electronic Sports Games 2017

И отново се връщаме към WESG 2017, но със StarCraft II версията, където също станахме свидетели на поредната корейска драма - Terran-а Maru, който в полуфинала отстрани финландския WCS Leipzig шампион Serral, се изправи и надви своя сънародник Dark в тежък сблъсък, съставен от пет игри.

Обратно горе


2018-01-06 - 2018-03-31
Global StarCraft II League Season 1 2018

Завършваме месеца с 31-ви март, когато се проведе първия от общо три сезона на Global StarCraft II League.

Кореецът Maru strikes again! Той отново побеждава Dark, но този път още в полуфинала, достигайки до финала, където се справя и с Protoss играчът Stats.

Обратно горе


Това е всичко за месец март! Всеки ден ще покриваме по един месец до края на годината, и затова очаквайте електронните спортове от месец април още утре!

Колегите от HaveFun TV са се погрижили и за други обзорни статии, освен тази за електронните спортове. Можете да прегледате годината във филми и сериали, игри и технологии!
Весели празници и Have fun!

Свързани страници

Виж всички
Технологии
Годината в технологии: март 2018
Кино
Годината във филми: март 2018

Няма коментари

Напиши коментар