Китай официално призна електронния спорт като професия
Еспорт

Китай официално призна електронния спорт като професия

Това са едни страхотни новини за китайската еспорт сцена.

Нацията с най-многобройно население в света най-накрая призна електронния спорт за официална и законна професия в рамките на страната си.

Китайското министерство на човешките ресурси и социалната сигурност (China's Ministry of Human Resources and Social Security) на 25-ти януари обяви цели 15 нови професии, измежду които присъстваха "esports professional" и "esports operator". Новината е в следствие на миналогодишното решението на китайското правителство да покаже официално подкрепата и интереса си към индустрията на електронните спортове.

Терминът "esports professional" (в превод: "еспорт професионалист") ще важи за играчи, които се състезават в еспорт турнири, участват в еспорт събития на живо или тренират с други професионални играчи. Докато терминът "esports operator" (в превод: "еспорт оператор") е изрично класифициран за онези, които са част от организацията на такива турнири и събития, както и хора, които създават и/или разработват под някаква форма съдържание за еспорт турнири.


The International 2019 по Dota 2 ще се проведе в Шанхай, Китай - статия

В допълнение, министерството отбелязва, че "account boosting" начинанието е една от основните задачи, съпътстващи професията на електронните спортисти - да, звучи странно, че така е определено. Буустването на акаунти и използването на непозволени средства, като хакове и скриптове, обаче се приемат като престъпления и са наказуеми в League of Legends, Overwatch и редица други еспорт заглавия. Може би липсата на комуникация между китайското правителство и еспорт индустрията е реалната причина за използването на този неподходящ термин или просто това е някакво недоразумение.

Най-вероятно смисълът зад този термин е възможността играчите да използват акаунтите на свои съотборници по време на турнир, но като цяло "account boosting" е термин, който се определя като действие от страна на един играч, който влиза в акаунта на друг играч с намерението да увеличи неговия ранг/дивизия/рейтинг.

През август 2015-та година Yu "XiaoWeiXiao" Xian - бивш играч на отбор LMQ по League of Legends, получи едногодишна забрана да играе, защото буустваше акаунти. През ноември 2017-та пък играчът Su-min "SADO" Kim от Philadelphia Fusion отбора по Overwatch беше изгонен от Overwatch League след обвинения, че участва в буустинг схема. Отделно на това през август 2018-та пък общо 1 400 акаунта в Overwatch бяха блокирани именно заради буустване.

Все още не е ясно дали този термин ще бъде преразгледан и променен към нещо по-конкретизиращо смисъла зад него. Въпреки това, анонсът за въвеждането на другите две еспорт занимания като официални работни позиции е една наистина положителна стъпка за растежа на електронните спортове в Китай. Това означава, че китайските играчи ще имат разширени права за работа, като им се предоставя по-лесен достъп до работни визи, което ще им даде по-голяма свобода да обиколят света, работейки.

 

Източник: China Employment Training Technical Instruction Center

Свързани страници

Виж всички

Няма коментари

Напиши коментар