World Cyber Games се завръща през 2019-та
Еспорт

World Cyber Games се завръща през 2019-та

В края на миналата година стана ясно, че едно от най-старите еспорт събития ще се завърне на сцената.

World Cyber Games (WCG) беше ежегодно събитие, поставило своето начало през 2000-та година. Събитие, което за онези времена беше определяно като единственото голямо еспорт такова въобще. То придоби популярност и престиж поради регионалния характер на формата, събирайки участници от много страни по света. Славата си WCG придоби основно с турнирите по Counter-Strike 1.6, Warcraft III и StarCraft: Brood War.

През септември миналата година WCG официално обяви съвместна работа с областта Qujiang New District в град Xi'an, Китай, където ще се проведат финалите на WCG 2019 от 18-ти до 21-ви юли тази година.

След пет години на обмисляне и подготовка, компанията WCG Inc. е включила различни високотехнологични и модерни идеи в завръщането си. На 13 февруари WCG пусна нова версия на своята песен "Beyond the Game" с DJ-ът от световна класа Steve Aoki, за да създаде вълнение около своето завръщане.

Освен това, WCG ще покаже някои нови технологии, свързани с електронните спортове, включително алтернативна реалност, виртуална реалност и роботика.

Що се касае до заглавията, на които ще видим турнири в тазгодишното издание на WCG, то те са Dota 2, мобилното заглавие Clash Royale, китайската мобилна игра Honor of Kings, както и за завършек на списъка с игри засега - класическото име на Blizzard, а именно Warcraft III: The Frozen Throne. Засега са обявени само четири игри, като остават още две, които ще бъдат обявени на по-късен етап.

Успешното завръщане на WCG не би било възможно без пълната подкрепа на правителството на Xi'an в Китай. През 2017 г. Xi'an започва да развива местната еспорт индустрия и Qujiang New District е избран за база за културна и творческа индустрия, за да ускори развитието на местните електронни спортове. През 2018 г. Qujiang New District си партнира с няколко китайски гиганта в сферата на електронните спортове, като Team WE и Banana Culture, за да изгради обширна платформа за развитие на индустрията. В момента Qujiang New District е подписал меморандум за разбирателство с WCG Inc., за да се подготви за завръщането на този световноизвестен еспорт фестивал.

В днешно време не е обичайно да се виждат събития от трети страни, които моментално да привличат вниманието на еспорт феновете от цял свят към себе си. WCG в случая е изключение поради своята богата и легендарна история.

В историята на WCG имаме и няколко доста успешни български участия. Здравко "Insomnia" Георгиев завърши на първо място на WCG 2003 в Сеул, Южна Корея в дисциплината Warcraft III: Reign of Chaos. Година по-късно Кристиан "Christian" Дрехслер завършва трети в StarCraft: Brood War дисциплината, а през 2007-ма на трето място по FIFA 2007 завършва Огнян "Slavkov" Томов. През 2008-ма в Кьолн, Германия в дисциплината Carom3D на второ място завършва Илиян "InmORtall" Киряков, който през 2011-та се завръща и успява да спечели първо място.

 

Източник: WCG

Няма коментари

Напиши коментар