Делата срещу Fortnite за танците им са поставени на пауза
Fortnite

Делата срещу Fortnite за танците им са поставени на пауза

Кое е честно и има ли значение това? 

Пет съдебни дела срещу разработчиците на Fortnite - Epic Games са в застой, тъй като адвокатската кантора, която стои зад тях изчаква Службата за авторски права на САЩ да разгледа заявленията. Вероятно знаете за случаите, но ако все пак сте го пропуснали става дума за това, че няколко човека предявиха претенции, че те са създателите на танци, използвани за емоджите в играта. Съответно въпросните хора искат да осъдят Fortnite, като твърдят, че те са откраднали интелектуалната им собственост. 

Преди известно време ви разказахме за първия такъв случай. 

Може би един от най-известните танци в света, освен лунната походка на Майкъл Джексън, естествено, е танцът на Carlton от шоуто The Fresh Prince of Bel-Air. Танцът на Carlton е свеж (fresh), буквално, особено след като беше включен във Fortnite с името "Fresh".

Тъй като Fortnite сe превърна в световен феномен, сега актьорът, играл ролята на Carlton Banks, Alfonso Ribeiro, не е особено щастлив. Повече за делото му срещу ихграта прочетете тук

И като цяло има недоволни.

След него следваха и други. Общо 5 съдебни дела срещу играта ще бъдат разгледани от компетентните органи. Обвиненията са повдигнати от Alfonso Ribeiro, Russell “Backpack Kid” Horning, анонимен фен на играта, известен в социалното пространство като “Orange Shirt Kid” и рапърите Terrence “2 Milly” Ferguson и James “BlocBoyJB” Baker. Всички те твърдят, че от Epic Games противозаконно са използвали танците им в играта си.

В изявление, адвокатската фирма Pierce Bainbridge обяви, че се оттегля поради неотдавнашното решение на Върховния съд, което изисква от хората да получат отговор от Службата за авторско право на САЩ, преди да подадат жалба. Това реално ще забви евентуалните дела срещу разработчика на игри. Делото на Ribeiro срещу Take-Two Interactive също беше спряно до изясняване на становището на съответните органи.

Според закона за авторското право в САЩ отделните танцови стъпки не могат да бъдат защитени, но хореографските съчетания могат - проблемът е, че няма много съдебна практика, нито ясно установени граници между двете.

Източници: The Verge, Techchurch


Какво е вашето мнение по въпроса и кое според вас е честно? Споделете в коментарите.

 

Няма коментари

Напиши коментар