Epic Games са получили $1.25 милиарда финансиране
Fortnite

Epic Games са получили $1.25 милиарда финансиране

Разработчикът на Fortnite, Gears of War и широко използвания енджин Unreal Engine е получил приблизително $1.25 милиарда в ново частно финансиране от седем фирми.

Фирмите са - KKR, ICONIQ Capital, Smash Ventures, aXiomatic, Vulcan Capital, Kleiner Perkins и Lightspeed Venture Partners. Две от тях са добре запознати с еспорт индустрията.

Едната, която е вряла и кипяла в сферата, е aXiomatic, която е компанията-майка на Team Liquid - отбор, който наскоро получи 26 милиона долара финансиране, част от които от бившият NBA играч Майкъл Джордан (прочетете повече за това тук). Team Liquid създаде Fortnite отбор през юни.

Другата фирма е Vulcan Capital. Тя е била собственост на вече покойния Paul Allen, който е съосновател на Microsoft. Неговата фирма е инвестирала и в услугите Taunt и Matcherino.

Tim Sweeney, основател и главен изпълнителен директор на Epic Games, остава контролиращият собственик след последния кръг от инвестиции. Седемте нови инвеститори се присъединяват към съществуващите миноритарни акционери Tencent, Disney и Endeavour.

В зависимост от условията на инвестицията, общата стойност на Epic Games е поне $12.5 милиарда. Според изявление, направено от Sweeney след инвестицията на Tencent през 2012 г., китайският конгломерат притежава 40% от компанията, след като е купил 48,4% от наличните капиталови дялове на Epic Games.


Гейминг стая в офис на Epic Games.

Прессъобщението на Epic Games подсказва, че инвестиционният кръг "създава мощни партньорства с високотехнологични инвестиционни посредници и физически лица в челните редици на технологиите, развлеченията, професионалните спортове, електронните спортове и събитията на живо".

Ето го и изявлението на Tim Sweeney:

"Ние сме развълнувани да си сътрудничим с най-добрите умове във финансовите, спортните и развлекателните общности. Това засилва позицията на Epic Games като лидер в 3D технологиите в реално време и подпомага способността ни да подобряваме начина, по който хората играят, работят и взаимодействат със света."

Изказването на Ted Oberwager - директор на KKR фондацията за частни капиталови инвестиции и технология, медии и телекомуникации, гласи следното:

"Epic Games променя основно модела за интерактивно забавление под ръководството на компанията. Наред със специална група от инвеститори, ние сме развълнувани да подкрепим отдадените служители на Epic Games и страстната общност от играчи и разработчици, които са в основата на всичко, което Epic Games прави."

Не е известно в кой точно проект на компанията ще бъдат вложени въпросните $1.25 милиарда, но според различни източници се твърди, че не всички пари ще влязат директно в компанията. Част от тази сума представляват акциите, които се продават от съществуващи заинтересовани страни, които отнемат част от своята инвестиция.

Epic Games винаги са били голямо име в индустрията на видеоигрите. Те създават поредицата Gears of War, която след третата игра продават на Microsoft. Профилът на Epic Games драстично се увеличава, следвайки огромния и продължаващ успех на Fortnite. Друга основна част от бизнеса им е Unreal Engine - енджин, който се използва от разработчици на игри по цял свят.

Източник: BusinessWire

Няма коментари

Напиши коментар