Hearthstone за новаци
Hearthstone

Hearthstone за новаци

Hearthstone за новаци, част 1 - АРЕНА

    Ако сте играли поне малко Hearthstone, сигурно вече знаете, че освен нормалния начин на игра, в който конструирате тесте от 30 карти от вашата колекция по ваш избор, съществуват и други два – Arena и Tavern Brawl. Сега ще се фокусираме върху един от тях, който по мое мнение е най-интересният аспект от играта, а именно Арената. 

Какво е Арена?

Нека първо да ви запозная с Арена формата преди да навлезем в детайлите. В този формат казано по-просто всеки играч тридесет пъти трябва да избере най-добрата от три карти предоставени от играта на случаен принцип, за да състави своето тесте. След което със създаденото от него тесте се съревновава с останалите арена играчи докато не загуби 3 пъти или не спечели 12 пъти със същото тесте. Интересното тук е, че картите които избирате може да не бъдат част от колекцията ви. Това дава възможност на всички, независимо от това дали са нови или стари играчи, да се изправят на равни начела един срещу друг.

Награди

   Първото нещо, което забелязваме когато влизаме да играем Арена, е че трябва да платим такса за участие – 150 gold(злато) или 1.99 долара. Тази такса съществува поради наградите след всяка една изиграна арена, които варират от това колко победи сте успели да направите с вашето тесте. Като максималния брой победи е 12, който ако достигнете ще спечелите и най-големите награди. Едно е сигурно – винаги ще получи pack от последния излязъл expansion. Също така, ако се справите много добре и имате голям брой победи, вие можете да избиете таксата си за арена и дори да бъдете на печалба. Ако направите поне седем победи и нагоре си гарантирате pack плюс 150 gold. Това е един много добър метод да уголемите колекцията си от карти докато играете играта и се забавлявате. Пълна информация за наградите според това колко победи достигнете можете да намерите на официалната wiki страница на Hearthstone. 

Drafting

  След като вече сме платили входа за арена (1), трябва да изберем един от трите предложени ни класове (2). Това е много важен избор, защото както може би сте предположили някои класове са по-добри от другите и имат по-добри карти за арена формата. От дълго време Mage и Rogue доминират арената,но в последно време добри класове са Paladin и Priest и след това са всички останали. Като най-слабия клас според средния брой победи с него е Warrior. Това означава,че ако искате повече победи и с това по-добри награди се стремете да играете един от „добрите“ класове.

1.  2. 

   При избора на карти за арена тестето е важно да разбирате добре предоставените ви три карти,за да направите правилния избор. Този процес се нарича drafting.Не винаги картата,която според вас е най-„силната“ е правилния избор в случая - такава коята да е добра във вашето тесте. Това е така, защото арена формата е почти изцяло базиран върху tempo ,за което ще говорим след малко.За нови играчи бих препоръчал приложенито HearthArena ,което показва стойноста на всяка една карта и ще ви е много добър помощник при съставянето на арена тестето ви.

Нещо много важно, което трябва да знаем за драфтинга в арена, е какви карти да очакваме. Освен,че картите са от Standart формата (всички карти от последните две години експанжъни) е важно да знаем,че клас картите ще бъдат срещани доста по-често. Клас картите, разбира се, са на сравнително по-голямо ниво на сила от неутралните. Също така интересно е да знаем карти от каква рядкост можем да срещнем.Четири от картите при драфтинга са винаги Rare или нагоре по рядкост като това са първата,десетата,двадесетата и последната карта. При останалите 26 шансовете да се падне карта от съответната рядкост са – 68% Common ; 20% Rare ; 9% Epic ; 3% Legendary. Последната промяна,която направиха в арена е да премахнат Hero картите, които бяха прекалено добри и разваляха баланса в играта.

 

Иван "Dook" Илиев

Няма коментари

Напиши коментар