Какво да правим, когато играта не тръгва
Игри

Какво да правим, когато играта не тръгва

10 неща, които да направим, когато играта не тръгва или крашва често

Най-сетне сте си купили новата игра. Да, точно онази, която сте чакали дълго време. Инсталирали сте я, и сте се разположили удобно, готови да започнете да играете, но играта не тръгва. По дяволите. Най-дразнещото нещо в гейминга е играта да лагва, забива или да не може да стартира изобщо. Преди години тези неща се случваха много по-често от колкото сега, но, въпреки това, е добре да знаете какво можете да опитате и да направите, когато и ако ви се случи нещо такова. 

1. Уверете се, че компютърът ви има нужните характеристики

Съвсем в рамките на нормалното, различните игри могат да тръгнат на различна машина. Ако не сте сигурни дали компютърът ви е съвместим с новата игра, можете да отворите системната информация. Ако използвате Windows 10 просто напишете в търсачката "system". След това вижте какви са минималните системни изисквания на играта. Тази информация можете да намерите например на официалната страница на съответната игра. Сравнете числата и вижте дали играта би могла да тръгне на машината ви. Най-често това, което трябва да гледате, е RAM памет и видео карта. Ако пък сте с някоя много стара версия на Windows, или ако видео картата ви е стара, вероятно това е проблемът. 

Между другото, приложение, което наскоро открих, по-точно мой приятел ми каза за него (Благодаря!) е Can You Run It. Просто напишете името на играта и кликнете на бутона Can I Run it. Програмата ще ви каже съвместима ли е дадената игра с характеристиките на компютъра ви.

2. Рестартирайте компютъра си и опитайте отново
Сериозно, изключете компютъра и пак го включете. Не се шегувам, не мога и да ви обясня по какви магически пътища това би помогнало, но в един на... много случаи се получава. Изключете и периферията си. Махнете USB-та, уеб камери и контролери. Най-вероятно това няма да помогне, но поне после, когато се обадите на съпорта, ще им кажете, че сте го направили, когато ви попитат. 

3. Ъпдейтнете видео драйвърите си
Aко играта не иска да тръгне въобще, възможно е стари видео драйвъри да са основният проблем. Добре е да ъпдейтвате драйвърите си така или иначе, за да можете да подкарате новите игри. Ако например имате Nvidia GeForce можете да намерите новите драйвъри в GeForce Experience апликацията. Ако имате AMD карта, проверете в AMD Radeon Settings менюто. Ако това не проработи, можете да използвате Display Driver Uninstaller за да изтриете всички драйвъри, а след това да инсталирате най-новите отново. 

4. Спрете антивирусната и други програми, които биха могли да пречат на инсталацията на играта

Понякога антивирусната ни програма спира инсталацията или блокира напълно легитимни програми. Можете да опитате временно да я спрете и да видите дали това би помогнало. Затворете и всичките отворени табове или други програми, които биха могли да възпрепятстват инсталирането. 

5. Опитайте да пуснете играта като администратор 

Можете да кликнете с десен бутон на иконката на играта и да изберете Run as administrator. След това опитайте да пуснете играта отново от новия клиент.

6. Уверете се, че играта е коректно инсталирана

Ако имате проблем с игра, която сте свалили от Steam, опитайте следното: Натиснете с десен бутон върху играта, отидете в секция Properties и изберете Verify Integrity of Game Files. По този начин ще се уверите, че файловете, които сте свалили съответстват на тези, които трябва да са свалени. Ако нещо липсва, Steam ще го свали за вас. Ако играта не е от Steam, може да се наложите да я инсталирате отново. 

7. Попитайте приятел 

В крайна сметка, те са и за това. Сетете се за някой, който вече има играта, или просто е имал повече проблеми от вас. 

8. Потърсете информация в Google

Ако други хора са се сблъскали с подобен на вашия проблем, а има голяма вероятност да е така, Google ще знае. GG, Google!

Ако получавате специфично Error съобщение търсачката също може да ви бъде полезна. Ако играете онлайн игра и получавате такова съобщение, когато се свързвате, най-вероятно самата игра има временен проблем със сървърите. 

9. Проверете във форумите, през сълзи, какво споделят другите хора за вашия проблем

Steam и за това са се постарали да ни улеснят. WP! Ако играта е от там, можете да кликнете с десен бутон и да изберете опцията View Community Hub и от там Discussions. Ако някой е открил решение на проблема ви, там ще пише. Проверете официалния сайт на играта, и други форуми, ако не сте намерили отговорите, които търсите в Steam. Ако никой до момента не е питал за проблема, престрашете се и създайте пост. Може да отнеме малко време, но все ще се намери някой, който да ви помогне. 

10. Свържете се с разработчиците на играта или по-точно със съпорта й

Ако другите игри на компютърът ви работят нормално, и вече сте пробвали да отстраните проблема, може би това да се свържете със съпорта е добра идея. Повечето големи компании, а и не толкова големи компании, които разработват игри, имат и социални медии. Може би по бързият вариант би бил да им пишете в Twitter или Facebook. Ако не ви отговорят овреме, поне Response rate-ът им ще падне и ще сте им "направили мръсно" за сметка на нервите, които сте инвестирали. Супер.

Докато чакате отговор от тях, можете да се поздравите - Вие сте изключително търпелив и спокоен човек
 

Няма коментари

Напиши коментар