Най-добрите бордови игри
Игри

Най-добрите бордови игри

Вероятно част първа...

През годините всички сме играли бордови игри и си имаме някоя любима. Като деца играехме Не се сърди, човече, по-късно Монополи. Имаше и една стара игра на Батман и Робин, която много обичах (не помня точно как се казваше, но знам, че всички я играеха). Любимата ми игра, когато бях много малка, беше тази със змиите. Играли ли сте я?

Хубавото на бордовите игри е, че има разнообразни варианти за всички възрасти. Можеш да си и на 50 и пак да ти отнеме часове само да наредиш Игра на тронове и да прочетеш упътването. Тествано е. Точно защото всяка възраст си има своите фаворити, е трудно да се определят най-добрите бордови игри, така че не ми се сърдете, ако пропусна вашата любима, а я добавете в коментар, за да я сложим в следващата статия.

Ето ги и нашите предложения. 


Dixit

Моят личен фаворит е Dixit. Тя е много подходяща за разнообразяване на лежерна вечер с приятели. 

Как се играе играта? 

Dixit е игра с карти, подходяща за 5-6 души. На картите има различни изображения и рисунки. След като картите бъдат раздадени, всеки на свой ред решава коя карта да използва. Когато редът ти дойде, поставяш избраната карта с лице надолу и казваш асоциация. Асоциацията не трябва да бъде нито твърде лесна, нито твърде отвлечена. Печелиш точки ако поне един, но не всички участници познаят коя е твоята карта. За по-подробни инструкции, прочетете упътването. 

В момента има много експанжъни и много нови карти, ако вече са ви омръзнали старите. 


Codenames

Ако харесвате игрите с асоциации, тази ще ви хареса. Правилата са прости, затова дори никога да не сте играли играта, ще ви отнеме само няколко минути да разберете как се играе.

Как се играе играта? 

Кодови имена е игра с думи и асоциации. Играта е отборна, като според мен лимитът е 10 души - 2 отбора по 5. Идеята е да обясниш възможно най-добре думите, които са се паднали на твоя отбор. Забавното е, че думите са много еднакви една с друга и е много трудно да упътиш съотборниците си към твоя, а не чужда дума, защото това би дало точки на противниковия отбор. 


Cards Against Humanity

Cards Against Humanity e много забавна игра. Тя дава отговор на различни въпроси, като например кой е най-гадният човек в компанията ви. 

Как се играе играта?

Задава се въпрос, след което трябва да си изберете отговор от картите, които са ви раздадени. Ако никога не сте играли играта, ще имате нужда от малко време да повярвате на написаното на картите. След това всичко става доста... забавно.


Catan

Построй своите градове, развий ги и спечели.

Как се играе играта?

Вие сте заселници на остров с определено количество ресурси и една много дразнеща пустиня. Чрез селищата, които строите, и заровете, които хвърляте, събирате камъни, дървета, глина, сено и добитък за строене на допълнителни селища и градове. Има рицари, има бандити, има омраза и търговия - в общи линии забавна игра за цялото семейство. Печели този, който пръв събере 10 точки. Губи този, който нанесе първия шамар.

 


Saboteur 

Саботирай групата!

Саботьор е игра, в която редиш тунели, за да стигнеш до съкровище. Играта е отборна, но в групата има едно джудже, което се опитва да саботира останалите. 

 


Ето и някои "honorable mentions" : Ticket to Ride, Exploding Kittens, Mechs vs. Minions, Монополи. Ако темата ви е интересна, споделете с нас, за да ви дадем още предложения. 

Кои са вашите любими бордови игри? Споделете в коментарите. 

Свързани страници

Виж всички

Няма коментари

Напиши коментар