Светът на Супер Марио през годините
Игри

Светът на Супер Марио през годините

Какво е нужно за една супер успешна игра. 

Когато говорим за ретро игри, първата, която изниква в съзнанието ми е... разбира се - Супер Марио. Вчера беше Mario Day и затова сега ще си поговорим малко за емблематичната игра.

През 1983 Nintendo за първи път пуска своята игра Mario Bros. Повече от 30 години по-късно играта продължава да се играе и вероятно всяко дете с достъп до интернет знае кой е Супер Марио. Какво е превърнало играта в световен феномен? Защо 6 от 50-те най-продавани игри на всички времена са именно игрите от Супер Марио франчайза.

Да започнем от самото начало.

Супер Марио е игра за италиански водопроводчик, който се влюбва в принцеса, която е отвлечена от дракон. Вероятно си мислите същото, което и аз - не е най-върховната концепция на света.

Първата причина играта да се превърне в класика, която идва много логично е, че контролите (още на първата игра) са лесни и интуитивни, а геймплея почти не се променя през годините. През 1985г. хардуерът е ограничаващ, но въпреки това всички основни функции и характеристики на играта вече присъстват в нея. Във видеото по-долу, където са сравнени различните 2D Супер Марио игри, се обяснява и за структурата на играта на brick block-ове. Обяснено на разбираем език - всичко в играта е математика. (За да не ви объркам още повече, гледайте видеото - 2:30).

Дизайнът на играта още тогава изглежда изпреварил времето си.

Втората голяма причина за успеха на поредицата е, че въпреки че геймплея не се променя особено, всяка от игрите се прави с цел. Всяка игра има нови подобрения и предизвикателства. Когато 3D игрите навлизат на пазара, създателите на франчайза не пускат ново 2D заглавие от поредицата за цели 14 години.

Друга причина за огромния успех на Super Mario е същността на играта. Да не забравяме преди колко време е направена тя. За разлика от други игри, тук ни беше дадена възможността да бъдем изследователи и откриватели на един изцяло нов свят. Да, биехме лошите и спасявахме принцесата, но тайните тунели и скритите нива бяха доста по-интересни.


Какви са вашите любими ретро игри и какво мислите за Супер Марио? Какво прави играта толкова успешна? 

Няма коментари

Напиши коментар