Топ 10: Най-яките мацки от видео игри
Игри

Топ 10: Най-яките мацки от видео игри

Със сигурност класацията не е обективна. И може би съм мааалко пристрастна. Но пък хей - яки мацки.

Няма да ви губя времето с твърде много уводни думи. Само ще кажа, че да - класацията (като всички други такива всъщност) е субективна. Подреждането си е изцяло мое и не е базирано само на външния вид на героините, но и на техните характери. Ще се радвам да споделите в коментарите вашите класации и кои мацки бихте добавили и вие. Да започваме!


10. Yennefer of Vengerberg

Игра: The Witcher

Истинската любов на Гералт от Ривия и може би сред най-истински човешките герои във видео игри, като става въпрос за характер. Тя може да бъде безстрашна, жестока, мила, обичаща, уязвима, интелигентна и остроумна. В крайна сметка ако една жена кара Гералт от Ривия да мърка като малко коте, то тя със сигурност е специална.

Интересен факт: Тя е била родена с гърбица. Именно заради това баща й я мрази и обвинява майка й за това, защото има роднини магьосници и елфска кръв.


9. Alyx Vance

Игра: Half-Life 2

Въпреки дистопичния свят, в който живее, Аликс успява да е жизнена, забавна и приятелски настроена - най-вече към Гордън, който… е, знаем си го, че е малко борсук и не го бива много в комуникацията. Силен персонаж, който е добър сам по себе си, дори без да има любовна връзка с главния герой. Аликс е силна, независима, жизнерадостна и допринася с невероятна енергия на Half-Life 2, като контрапункт на сивия, мълчалив Фрийман.

Интересен факт: "Alyx" е много рядка женска форма на “Алекс”, което е краткото на Александър и Александра. Които пък произлизат от “Александрос”, което от гръцки означава “защитник на хората”. Сигурни сме, че името не е случайно, тъй като идеално пасва на героинята.


8. Jaina Proudmoore

Игра: Warcraft

Основната причина да включа Джейна в тази класация не свързан с външния й вид, а израстването й като персонаж от WarCraft III до World of Warcraft: Battle for Azeroth. Талантлива магьосница-пацифист, която единствено иска да се обучава в Даларан под опеката на Антонайдас и да не пролива излишна кръв, се превърна в жена, готова да води битките с Ордата на първа линия. В света на Warcraft има изключително много сиви персонажи и Джейна определено е един от тях.

Интересен факт: Jaina е родена 3 години преди отварянето на портала към Драенор (да, събитията от филма Warcraft). Това значи, че в момента по време на Battle for Azeroth тя е на 36 години.


7. Tifa Lockhart

Игра: Final Fantasy VII

Макар да изглежда като празноглавка с големи…. амбиции (както за съжаление често е третирана по този начин от фен базата на Final Fantasy), Тифа всъщност е един изключително силен, срамежлив и чувствителен герой. Майстор на бойните изкуства, тя е сред първите женски персонажи в RPG, който е повече от “лечител” (healer). Също така е и един от физически най-силните членове на екипа. Именно Тифа проправя пътя за силните, независими героини в RPG игри.

Интересен факт: Колкото и невероятно да звучи, иконичното облекло на Тифа е факт благодарение на...гласуване. Татсуя Номура (художник, директор и дизайнер на Square Enix и създател на героинята) се чуди между късата черна пола и дълъг панталон. Е, добре, че са били хората в офиса да наклонят везните в полза на семплата черна пола.


6. Amanda Ripley

Игра: Alien: Isolation

Със сигурност Аманда е наследила силния характер на майка си - Елън Рипли. Интелигентна жена, която няма време за глупости е напълно наясно как функционират мегакорпорациите в 22 век. Каквото и да си говорим, Alien Isolation не е Power Fantasy игра (игра, в която главния герой има набор от умения и могат да жънат лошите безпроблемно, като Devil May Cry например). Аманда не е екипирана с уменията и оръжията да избива пришълци. Но не е и принцеса, която очаква да бъде спасена. Тя е екипирана с умението си да оцелява - със спокойствието си, инженерните си познания, силата и интелекта й. И успява да оцелява там, където много други не могат.

Интересен факт: Във филмът Пришълецът от 1979 виждаме снимка на Аманда на стари години. Снимката е на майката на Сигорни Уийвър - актрисата Елизабет Инглис, а дизайнът на Аманда в играта е базиран на нея докато е била млада. Mind = blown.


5. Sonya Blade

Игра: Mortal Kombat

През годините Соня Блейд е претърпяла страшно много промени, но е факт, че е сред първите персонажи в Mortal Kombat, още от далечната 1992 година. (Хееей, почти сме набори). Това я прави и сред най-старите женски персонажи, които са издържали теста на времето. Изключвайки атрактивния й външен вид, Соня е независима и борбена и винаги ще застане на предните редици, за да защити приятелите си. Е, да, също може да ви откъсне и главата.

Интересен факт: Героинята е вдъхновена от карате шампиона и актрисата Синтия Ротрок


4. Sarah Kerrigan

Игра: StarCraft

Много често Кериган е в класациите на най-добри злодеи от видео игри. Личното ми мнение е, че както и в живота, така и в игрите - няма само черно и бяло и не бих сложила титлата злодей на Кериган с лека ръка. Със сигурност има своите причини. Факт е, че след като е предадена от хората, тя успява да завладее Зергите и да лее смърт навсякъде. Както казват хората, когато животът ти даде Зерги - превземаш Галактиката.

Интересен факт: Кръстена е на състезателката по фигурно пързаляне - Нанси Кериган.


3. Rayne

Игра: Bloodrayne

Дъщеря на майка човек и баща вампир, който със сигурност няма да получи една от онези чаши “Най-добър баща”. Освен агресивния сексапил, който излъчва Рейн, тя е безумно добра в това, което прави - а именно да избива вампири и нацисти. А пък ако не прекъсвате видео сцените с нея, ще разберете и че е забавна и остроумна. Като цяло най-големия минус е, че Уве Бол реши да направи филм по играта...

Интересен факт: Ryne е първият герой от видео игра, който се появява в Playboy.


2. Bayonetta

Игра: Bayonetta

Трудно е да игнорираме сексапила на Байонета. Тя също не го игнорира и го използва в нейна полза на пълни обороти, което кара мъжките персонажи от играта да се чувстват доста неудобно. Освен, че е силна физически тя има и силен характер, който е зареден с остроумни шеги.

Интересен факт: Лейди Гага е фен на играта. Брей.


1. Lara Croft

Игра: Tomb Raider

Изненадааа.

Знам, повечето от вас са го очаквали. Знам, че вече ви е писнало Лара да оглавява този тип класации. Но ме изслушайте за момент, окей?

Последно време и мъжете, и жените геймъри започват да обръщат гръб на сексуализираните женски персонажи, защото явно те не могат да бъдат “феминистки” и ако са атрактивни на външен вид те не могат да имат силни качества като персонажи.

Със сигурност не съм на това мнение, затова и в тази класация съм включила героини като Rayne и Bayonetta - защото една мацка от видео игра може И да бъде секси, И да е страхотен герой.

Именно заради това Лара си остава емблематична - стартира като “женският секси вариант на Индиана Джоунс” и се превръща в повратна точка в поп културата. От едрогърда мадама, съставена от 540 полигона, Лара е разпознаваема от всички и заедно със Супер Марио се превръща във символ на видео игрите.

Така че каквото и да си говорим, ако не беше Лара Крофт, днешният списък с ярки женски герои от видео игри би бил много по-различен.

Интересен факт: Първото издание на играта е създадено от само 6 души. Е, отнема им 3 години (от 1993 до 1996), но със сигурност си е заслужавало. Другото интересно е, че имението Крофт е създадено само за един уикенд.


Нека да отделим и по няколко реда за още яки мацки, на които малко не им достигна да влязат в класацията. И не, тук не са подредени по важност.

Honorable Mentions

Sylvanas Windrunner | WarCraft

Тук мога да дам подобни аргументи като за Джейна - Силванас също е сив герой с изключително интересна лична история. И двете са ми близки до сърцето заради Артас, и двете бих ги сложила в класацията. В случая Джейна взе превес, а не исках да имам 2 героини от една и съща игра. Ще отнеса мъмрене, знам.


Faith Connors | Mirror's Edge

Основните мотиви Фейт да се появява в подобни класации е фактът, че в играта тя не е сексуализирана за разлика от голяма част от останалите персонажи. Аз я добавям тук, защото тя е герой със силен характер, който рискува живота си за по-слабите от нея и се бори за това, което вярва за правилно.


Samus Aran | Metroid

Абсолютен Троянски кон. В първото издание на Metroid чак в самия край на играта разбираме, че Самус Аран - силният герой, с който сме играли до сега… е жена. Нещо изключително нетипично за 1986 година. Именно тя, заедно с Кака Лара проправя пътя за главните женски герои във видео игри.


Aveline de Grandpré | Assassin’s Creed: Liberation

Първият женски главен герой от серията на Assassin’s Creed. Макар играта да не бе оценена твърде високо от критиците и феновете, всички са съгласни, че Авелин е един от най-добрите и най-значимите персонажи от света на Assassin’s Creed. Макар да израства в разкош, тя избира да се бори за хората си във времена, в които е меко казано трудно да си черонкожа жена.


Chun-Li | Street Fighter

Сред малкото женски персонажи в началото на 90-те години, които нямат нужда от спасяване (и представяне). Чун-Ли се бие наравно с мъжете в Street Fighter и е сред най-обичаните и най-разпознаваемите герои от поредицата. Също така тя е и първият женски герой в бойна игра.


Е, кои според вас са най-готините мадами от видео игри? Ще се радвам да споделите в коментарите.

Няма коментари

Напиши коментар