Без Team ROCCAT и други отбори в EU LCS догодина
League of Legends

Без Team ROCCAT и други отбори в EU LCS догодина

Организацията ROCCAT вече няма да се състезава в League of Legends, което довежда до напускането й на европейския LCS.

Тъжната новина излезе в официалния Facebook профил на организацията и беше съпроводена с видеоклип, в който са събрани най-значимите постижения и моменти от League of Legends отбора им.

Мениджърът на отбора Томислав "flyy" Михайлов също коментира в своя Twitter:

"След пет години заедно дойде време да продължа напред. Имам толкова много добри спомени заедно с ROCCAT и всичките играчи, които са играли с нас. Нямам думи, с които да опиша емоциите, които ме връхлитат, гледайки този видеоклип. Предстоят вълнуващи времена, ще се видим догодина."

Организацията бе част от общността на играта близо пет години, като за първи път ROCCAT участваха в EU LCS в началото на 2014 със състав, който ги класира за плейофите. През времето, в което отборът съществуваше, ROCCAT не спечели титла, но все успяваше да си подсигури място в европейския LCS.

Най-доброто им постижение беше именно третото място в плейофите на EU LCS Spring 2014 след загуба с 2 на 0 игри от Alliance, а година по-късно - отново трето място, но този път на EU Regional Finals 2015, отпадайки след пет игри срещу Origen.

В миналото ROCCAT са били спонсор и на други League of Legends отбори, преди да вземат конкретен състав от играчи под крилото си, който да ги представлява в EU LCS през 2014-та. Според изявлението, оставено на Facebook страницата им, е било "взето решение да се разшири фокусът на марката върху по-широката еспорт сцена. Вече не спонсорираме отбор по League of Legends, но подкрепяме геймърите по целия свят, независимо от тяхната игра или жанр."

Основателят и главен изпълнителен директор на ROCCAT Rene Korte каза:

"През 2014 г. ROCCAT беше в състояние да даде възможност на петима поляци да се състезават на професионално ниво. Горди сме, че наблюдавахме отбора през сезоните, въвеждайки международни таланти в нашия развиващ се с времето състав."

Последният състав на Team ROCCAT беше:

Kim "Profit" Jun-hyung - Top Laner
Jonas "Memento" Elmarghici - Jungler
Jin "Blanc" Seong-min - Mid Laner
Martin "HeaQ" Kordmaa - Bot Laner
Tore "Norskeren" Eilertsen - Support
Димитър "EdinPriqtel" Писков - резервен Support


Освен ROCCAT, Unicorns of Love и Giants Gaming също потвърдиха своето оттегляне от EU LCS. Другите два франчайза, за които се съобщава, че са изправени пред оттегляне - H2K Gaming и Splyce - все още не са направили официално изявление по въпроса.

Всичко това се дължи на промените, които от Riot Games въведоха в европейския LCS. Вече всяка нова марка трябва да закупи слот за участие, стойността на който се равнява на 10.5 милиона евро, а за организациите, които до този момент са били в EU LCS, тази сума е 8 милиона евро. Разход, който най-вероятно е непосилен за доста от тях.

Бъдещето на Unicorns of Love извън EU LCS

Серия от доклади на ESPN допълнително подсказват какъв ще бъде списъкът с отбори за EU LCS догодина, като например Fnatic, G2 Esports, Misfits, Vitality и Schalke 04 са петте отбора, които ще останат. Те вероятно ще се присъединят към Astralis (за които писахме тук), Movistar Riders, North, Rogue и SK Gaming.

Покрай това се спрягат и имена на големи футболни клубове като Arsenal, Crystal Palace и Swansea, които може би ще се появят в EU LCS догодина.

Това е доказателство за разрастването на еспорт сцената до наистина сериозни нива - както до преди виждахме брандове, чийто зародиш се крие в нечий гараж или компютърен клуб и основната сила зад победите и феновете му е чистата страст, така вече очакваме Arsenal и Swansea като участници в борбата. Глобализирането на спорта и сериозността на бранша възлагат определени обстоятелства, които в различни случаи могат да са пречка или помощ. Едно е сигурно - еспорта на глобално ниво претърпява болезнена метаморфоза.

Няма коментари

Напиши коментар