Как LoL Worlds промени целия еспорт
League of Legends

Как LoL Worlds промени целия еспорт

От малка free-to-play игра през Dreamhack и LA до собствени турнири, огромни наградни фондове и световна сензация

Световният шампионат по League of Legends в момента е едно от най-значимите и мащабни събития в еспорта изобщо. Най-добрите отбори се събират на едно място, за да се борят за трофея - The Summoner’s Cup, както и парична награда, която през 2017г. достигна 4.9 милиона долара($4,946,970).

И тази година Worlds 2018 започна ударно, с много изненади и много качаствен League of Legends

Но как се случи така, че Worlds се превърна в един от най-емблематичните еспорт турнири? Подготвили сме ви малко история и някои интересни подробности, за да отговорим на този въпрос.

Как се стигна до тук?

През 2011г. League of Legends далеч не е толкова популярна, колкото е днес. След пускането й през 2009г. популярността й бавно нараства и играта изплува на повърхността като сравнително нова и безплатна MOBA. След като от Riot Games осъзнават еспорт потенциала й, те поемат в тази посока в партньорство с DreamHack, за да организират първия световен шампионат по League of Legends, който се провежда на DreamHack Summer 2011.

Точно тогава светът вижда с какво всъщност разполагат Riot Games. Събитието е изключително успешно, а гледаемостта - огромна.

През 2012г. от Riot решават, че е време сами да организират събитието. Лос Анджелис става домакин на Worlds 2012, а наградният фонд е цели 2 милиона долара - нещо, което до тогава еспорт общността не е виждала.

През 2013г., започвайки серии (Championship Series) в САЩ и Европа (NA LCS и EU LCS), Riot намира лесен начин за квалификации на отборите. 

През 2014г. Worlds се провежда в Сеул на Seoul World Cup Stadium. През 2015г. - в Европа (Париж, Лондон, Брюксел, Берлин). През 2016г. шампионатът се завръща в САЩ. През 2017г., домакин е Китай страната с най-много League of Legends играчи. 

Kак се класират участниците?

В професионалния League of Legends, както знаете, има 6 т.нар. "основни региона": Северна Америка (North America), Европа (Europe), Южна Кореа (South Korea), Китай (China) и LMS (Тайван, Хонконг и Макао). Всеки регион има гарантирани 1-3 слота (места) в груповата фаза на състезанието, като те се определят на база на представянето на отборите в международните турнири през годината. Най-добрите отбори се класират, запълвайки 12 места. Оставащите 4 места (тъй като отборите за груповата фаза са 16) се запълват от отбори в така наречената play-in фаза. 

Самият Worlds е разделен на 2 фази - групова и елиминационна. Първите 2 отбора от всяка група продължават към елиминационните кръгове (четвъртфиналите). В момента се играят именно последните мачове на групите, като някои от отборите, които продължават напред вече са ясни.

Тази година групите бяха изключително интересни, като изненади дойдоха от определяните като пълни аутсайдери Team Vitality, които показаха изключителна класа и отборна игра, и въпреки че отпаднаха от първенството, записаха победа срещу световния шампион и шампиона на MSI. 

Royal Never Give Up, Cloud9, Afreeca Freecs, G2 Esports, kt Rolster и Edward Gaming са отборите, класирали се до момента.

Друг отбор, който се движи доста добре е Fnatic с българина Hylissang. Днес те ще се борят да продължат в турнира, а ние от HFTV им желаем успех!

Говорейки за Fnatic, няма как да не обърнем внимание и на силното емоционално въздействие, което играта има върху феновете.

Riot Games създадоха един прекрасен електронен спорт, но не само това - дадоха ни турнири, изпълнени с невероятни емоции. Най-вероятно повечето от вас добре си спомнят един от най-добрите моменти в играта изобщо, когато през 2013 Fnatic бяха на крачка от отпадане от SK Gaming на друг голям турнир - IEM Katowice, но феноменалната изява на тогавашният им Mid-laner Enrique "xPeke" Cedeño Martínez им донесе победата. Моменти като този правят играта толкова специална. Прецизните движения на xPeke с неговият най-добър тогава шампион - Kassadin и феноменалната му механика в такъв напрегнат момент, изпълнен с толкова много напрежение останаха завинаги в историята на играта и със сигурност ще се помнят още доста дълго.

Как изглежда Worlds тази година?

Тази година, както знаем, домакини са Южна Корея, страната, която ни даде победителите през последните 5 години. Финалите ще се проведат на Incheon Munhak Stadium, арена с капацитет 49 000 седящи места.

Всяка година Worlds ни носи невероятни емоции. Кой отбор ще вдигне трофея и ще бъде записан в историята? Финалите вече са съвсем близо! Ще бъде вълнуващо! 

Няма коментари

Напиши коментар