BattleFAIL V
PC

BattleFAIL V

Или иначе казано, как EA провали поредна игра заради печалби и накрая ще отчете огромни загуби

Поредицата на EA и Dice - Battlefield - в последно време се радваше на голяма обич от стари и нови фенове. Последното заглавие, Battlefield 1, хвърли играчите в окопите на Първата световна война и до голяма степен успя да пресъздаде ужаса ѝ. Успя и да подобри рекордите за продажби от поредицата, след като стана бестселър в САЩ, Великобритания и Япония в първите седмици от своето пускане.

Нейният основен конкурент, Call Of Duty, също генерира големи продажби, но далеч не толкова големи, колкото на Activision им се иска. Истината е, че Call of Duty от години губи продажби, а Battlefield печели. В златния си период Activision генерираше по 25 до 35 млн. продадени копия, докато последните 2 издания общо не дават такъв резултат.

Причините са много - пренасищане, липса на иновативност, засилена конкуренция. Въпросът е, че за феновете на шуутър жанра, Battlefield е директният заместител.

Всичко беше в ръцете на EA да затвърдят позициите си. Феновете харесаха връщането към корените на играта, а именно световните войни. След успеха на Battlefield 1, от компанията обявиха, че Battlefield 5 ще се развива през Втората световна война. Златна възможност особено след разочарованието Call of Duty WW2, което също беше базирано на този период.

Е, да, ама не! Поредицата винаги се е славела със своят реализъм във всяко отношение. Особено след имплементирането на Frostbite енджин-а, всяка една от картите може да бъде разрушена до неузнаваемост, което прави всяка една битка малко или повече различна. Оръжията са с детайлни характеристики и близко до истинското си поведение. Местностите и събитията са реални и внимателно пресъздадени. В допълнение на това имаме Conquest режима, който хвърля играча в жестока битка за всяка педя земя по огромната карта 32-ма на 32-ма с танкове, самолети и какво ли още не.

Battlefield 5 прави всичко възможно да не успее. Още с излизането на трейлъра, феновете видяха “badass” жена в битка на бойното поле с протеза, наподобяваща кука и боздуган в другата. Няма нищо лошо, ако играта не пресъздаваше най-големия конфликт в историята на човечеството. Естествено, това породи недоволство, именно заради липсата на автентичност. Един от продуцентите, Александър Грьондал отговори на критиките, че те “винаги ще залагат на забавата пред автентичността”.

В последствие, Dice обявиха, че ще включат в играта и “Battle royale” режим. Решение, със сигурност повлияно от популярността и успеха на Fortnite и подобните, но неприсъщо на игра от поредицата или поне не на точно тази. Идеята зад такъв режим е битка всеки срещу всеки. Как това би могло да се върже с тематиката на играта, поне аз, а и много недоволни фенове, не знам. За да позамажат малко от глупостта си, разработчиците обявиха, че ще е “battle royale”, ама не точно. Вместо всеки за себе си, ще е всеки за себе си... в отбор от 16. Което в такъв формат заприличва на вече съществуващи режими.

Накрая, за капак на всичко и в отговор на неспиращата вълна от критика от разминаването на очакваното и обещаваното с това, което се случва с играта, главният дизайнер на играта  Патрик Сьодерлунд просто каза на феновете “Като не ви харесва, не я купувайте” .. и феновете послушаха.

Компанията отчете притеснително ниски нива на пре-ордери, акциите на EA спаднаха с над 10%, а Патрик “като не ви харесва, не купувайте” Сьодерлунд беше освободен от поста си. В допълнение, играта беше забавена до 20 ноември. Ход, който ѝ помага да избегне неизбежното си унижение при така стеклите се обстоятелства - ако не беше забавена, щеше да се конкурира директно с Black Ops 4 и най-новата игра на Rockstar Games - Red Dead Redemption 2.

В крайна сметка, играта може би няма да е толкова лоша, а може би дори ще стане хит. Шансът вече е минимален, но кой знае? В крайна сметка остава мисълта “Какво можеше да бъде?”. Ако Battlefield просто се придържаше към това, което е. Ако беше наблегнато на автентичността и пресъздаването на събитията и участниците такива, каквито са били, а не такива, каквито ни е удобно да представим, в опит да се харесаме. Ако бяха развити силните елементи на поредицата, вместо да се вкарват други нови, само защото са популярни. Ако на разработчиците им пукаше за феновете.

Не за първи път ставаме свидетели на подобна история покрай игра на EA. Скандални решения, отново в името на парите, бяха в основата на неуспеха на Star Wars Battlefront 2 преди година, което дори отново доведе до спад на акциите на компанията. Но по-важното е, че феновете бяха лишени от играта, която можеха да имат, а тази година историята е на път да се повтори.  

 

Свързани страници

Виж всички
PC
FIFA 19 излиза на 13 септември
Игри
HFTV отворени позиции

Няма коментари

Напиши коментар