Discord ще продава игри с 90/10 дял за разработчиците
PC

Discord ще продава игри с 90/10 дял за разработчиците

Наред с Epic Games, GoG, Origin и още куп други магазини, програмата за онлайн комуникация се включва в борбата срещу хегемонията на Steam.

Jason Citron, CEO на Discord, обяви, че Discord ще започне да продава игри срещу 10% от стойността на продажбите. Услугата ще започне през 2019 и се базира върху основната цел на компанията - да направи всички по-достъпно и удобно за гейминг общността.

Първо беше Steam, където по желание разработчиците можеха да си издават игрите, давайки скромния 30% дял от стойността всяка покупка на Valve. Това продължи дълго време, но никой цар не царува вечно - започнаха да се появяват различни други онлайн "магазини" - GOG, този на Epic Games, дори на Lenovo.

На 14 декември на блога на Discord се появи интересно съобщение от изпълнителния директор и основател на Discord, Jason Citron. В публикацията си той говори за началото на Discord - по онова време имало Ventrilo, TeamSpeak, Mumble, все добри апликации за провеждане на дълги разговори през интернет с различни фукнционалности. Citron обаче си задава следния въпрос - не може ли да се създаде една услуга, която да има всичките фукнционалности, да е по-готина и всъщност безплатна?

Така се ражда Discord и вече 4 години след създаването му близо 200 милиона души са го ползвали, за да си общуват с приятелите, докато играят.

Сега обстановката е подобна - има много онлайн магазини, откъдето можем да разглеждаме и купуваме игри. Различни разработчици имат различни договори, съответно игрите им се намират на различни места. Няма едно място, където със сигурност да можем да намерим всичко (освен, може би, добрата стара Замунда, ама така не бива). На всичкото отгоре повечето големи подобни "магазини" искат сериозен дял от продажбите на всяка игра, което отблъсква някои разработчици и ги кара да си направят собствен уебсайт, апликация или услуга, където да си продават играта. Казано накратко, няма единен пазар на игри, което вреди както на потребителите, така и на производителите.

Не може ли да се създаде услуга, където да можем да намерим всичките игри и да сме сигурни, че цената ще е добра?

Citron има решение - Discord ще разшири услугите си, за да служи като магазин, подобен на Steam - всеки желаещ ще може сам да издаде играта си, да пуска ъпдейти и пачове и да си комуникира с общността, но на по-ниска цена - Discord ще взима само 10% от печалбите. По думите на Citron това ще служи за покриване на разходите.

Имиджът на Discord в очите на геймърите е благоприятен за развитието на компанията. В момента компанията е положителен деец, който отстоява основните ценности на гейминг културата - всичко да е достъпно, прозрачно и спрямо желанията на потребителите. Растежът за такива компании обаче често носи и промяна в негативна посока - дали ще видим същото и при Discord?

Източници: Discord

Няма коментари

Напиши коментар