Doom на 25 години и предстоящото продължение
PC

Doom на 25 години и предстоящото продължение

Защо DOOM е една от най-значимите игри, кой е John Romero и защо феновете очакват мод за игра на 25 години?

DOOM е франчайз, който през 1993 бележи началото на подем в електронните игри, главно заради гениалния си дизайн. Благодарение на иновативен подход, вярна фенбаза и класически сетинг, DOOM присъства в развлекателната индустрия под всякакви форми. Тази година се навършват 25 години от пускането на играта, започнала всичко, и за да отбележат събитието, John Romero и Bethesda ни предлагат две коренно различни неща.

Според индустрията DOOM (1993) е пионерът на шуутър игрите от първо лице. Един от главните разработчици на играта е John Romero, който става известен именно заради DOOM. Според много той е главната причина за иновативния дизайн на играта и е виновен за сериозния подем, който претърпява гейминг индустрията в годините след пускането на играта за стреляне на демони.


John Romero. Снимка: VentureBeat

DOOM е пионер по няколко причини. Използва се 3D графика, навлиза се в детайли около физиката на огнестрелните оръжия, създават се нива, които не са просто коридор или кръгла арена и всичко това просто вдига очакванията и стандартите за бъдещи заглавия в този жанр.

Най-големият принос на заглавието е полагането на основите за мултиплейър арена шуутърите. Чрез последвалите Quake и Unreal Tournament се навлиза в изцяло нов свят и се създава устойчива фенбаза, която не спира да развива мултиплейър игрите.

В чест на 25-годишния юбилей получаваме две неща - обявление на 5ти епизод за оригиналната DOOM игра и merch на DOOM Eternal.

John Romero наскоро обяви предстоящия Sigil, безплатен megawad (мод) за оригиналния DOOM, който добавя още малко история и геймплей към класическата поредица. Това е може би най-официалното продължение на оригиналната игра и го очакваме към средата на февруари месец идната година. 

Самият Sigil е безплатен, но Romero е успял да вкара няколко благинки, които са специално таргетирани към най-коравите фенове на поредицата. Има два варианта - по-простичкият, Standard Edition, включва "красива демонична голяма кутия с графики на Christopher Lovell", USB във формата на дискета с играта, специална кутия за 2 диска, която включва саундтрак от Buckethead, който не присъства в безплатната версия, и два стикера.

Истинското предложение обаче е The Beast Box of Sigil, която освен гореспоменатите прекрасни неща носи и автографи, монета, тениска, материали за направата на мода и най-важното - статуетка, изобразяваща главата на Romero на шиш. За непосветените в културата на DOOM следва обяснение - главата на Romero на шиш е easter egg (великденско яйце, хаха) от оригиналната игра, което може да бъде открито при специални обстоятелства по време на битка с единия от босовете.

Bethesda пък се опитват да капитализират върху непоклатимата фенбаза и канят всички да се присъединят към Slayers Club, където можем да намерим информация и мърчъндайз за DOOM Eternal, предстоящото продължение на DOOM (2016). Брутално, а?


Източници: RomeroGames, Bethesda

Няма коментари

Напиши коментар