Quake 3 ботове доминират Capture the Flag
PC

Quake 3 ботове доминират Capture the Flag

Чрез машинно обучение след 450 000 игри изкуственият интелект се научи да чакали на spawn-а

Екип от Deep Mind на Google са създали ботове, които използват единствено визуалния фийд на екрана си, за да играят отборен Quake 3 и да побеждават човешки играчи на експертно ниво. Използвайки единствено машинно обучение, програмистите са научили 30 бота да навигират сложна 3D среда, да убиват други играчи и да постигат целите, зададени от играта, в рамките на петминутни мачове.

Впечатляващото в случая е, че ботовете не получават специална инфомация по време на игра, като например позицията на враговите играчи, тяхното състояние или модел на картата. Те използват същите данни, които използва и един човек - информацията от екрана. Ботовете не получават допълнителни данни за тактиките и същността на играта - те са оставени да разберат какви са целите, стратегиите и ограниченията на Quake 3 напълно сами чрез метода "проба-грешка". От Deep Mind дори са забелязали развитието на различни стилове на игра сред отбора от 30 бота. Колко време им е трябвало, питате вие? Половин милион игри, всяка от които продължава по 5 минути.

Тук можете да прочетете една въздълга публикация от екипа на проекта по темата.

Освен основните методи за постигане на победа в играта, ботовете открили и стратегии за напреднали  - следвай другарчето, за да ганкнете противника, пази си базата, за да не ти вземат флага и най-вече стой скрит зад кашоните, за да не те види противника.

Като изпитание на възможностите им бил организиран турнир по двойки от три типа отбори - само ботове, само хора и смесени. Чисто виртуалните отбори постигнали 74% шанс за победа, по-умелите човешки играчи - 52%, а пък средностатистическия Quake 3 новобранец бил само с 43%. Когато вкарали и отбори от по 4ма играчи, шансовете за победа на ботовете спаднали значително до 64%.

OpenAI на Elon Musk разработват ботове за DotA 2, работещи на същия принцип. Практиката показва, че след достатъчно време, прекарано в игра, дори и изкуственият интелект научава специалните тактики, заложени в една игра. The future is now.

Източници: PCGamer, The Verge

 

 

Няма коментари

Напиши коментар