Sprout - къде е жълъдът?
Ревю

Sprout - къде е жълъдът?

Житейски истини, пътувания, цитати и историята на един злощастен гладник.

 

 


Когато знаеш какво искаш.

Сега ще ви разкажа за играта Sprout от студио Mindful Mammoth. Историята представя едно смело семенце и неговото цветущо пътуване през гори, реки и планини. За повечето от вас ще е интересна, за всички ще е лесна - обещавам. Защо точно за нея ще ви разкажа - ще разберете накрая.

Представете си един бургер. С два пласта телешко и капещ кашкавал.

Единно е мнението, че човек се нуждае от цел. Консенсус по въпроса е достигнат навсякъде - в материали по приложна и медицинска психология, на семинари по личностно развитие, из лекции по спортна теория, дори и в дюнерджийницата. Антоан дьо Сент-Екзюпери дори пише следното: “Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.”

За бургера помните ли? Точно такъв се яви в гладното ми съзнание, та станах от домашното бюро и се запътих към заведението до нас.


Тъпо, а?

Едно пътешествие никога не е приключение без трудности. Кой би искал да слуша история за пътуване до Сърбия за плескавици през уикенда, в която никой не си губи личната карта? Никой. И разказвачите на истории разчитат на това. Увлекателно е това произведение, което представя морални дилеми, физически изпитания, духовни затруднения и сложни главоблъсканици. Дали пред публиката или пред героите - без значение. Както гласи поговорката, “От спокойно плаване моряк се не става.”

В момента, в който стъпих на улицата пред блока, усетих липсата на портфейл, съответно пари, в задния десен джоб.


Тоя какво лафи въобще?

Хората са социални същества. Според историци, човешкият вид е господар на планетата Земя точно поради способността си да комуникира, да се учи, да си помага. От съвременна гледна точка, без да разчитаме на някой друг не можем да стигнем далеч. Дали ще е баба, която ще ни чете субтитрите на детското, или лекторът в университета, който ще открехне вратите на знанието - все мъдри, патили индивиди, чието знание ще ни помогне в бъдеще. Но ние трябва да сме готови да възприемем. Микеланджело, завършвайки Сисинската капела, казал, “Все още се уча”. Навярно да.

За късмет сестра ми беше у нас и ми хвърли портмонето през прозореца.


Ами сега? Толкова много опции...

Постоянно трябва да правим избори. Дали съзнателни такива или не - всички имат последици. Понякога различни избори водят до различни резултати, понякога различни пътища ни водят до една и съща дестинация. Как ще възприемем реалността зависи от вижданията ни - кой детерминист, кой не - дискусията на тема “предопределение” е безкрайна. ”Сега всеки ден, всеки час, навсякъде, има мат’риал.” Няма да слагам име зад този цитат.

С повечко люто, с лук, и без други зеленчуци. Да, знам, че е много люто. Да, сигурен съм.


И отново...

Повторението е майка на знанието. Всеки си спомня как е повтарял контурите на буквата Б в работната тетрадка. После колко пъти е преписал таблицата за умножение. А когато трябваше да учим “На прощаване” наизуст? Така и в живота след училище. “Съжалявам, колега, ама това е за двойка. Ще се видим септември.” И септември какво - същото. Дали един и същи подход е печеливш? Айнщайн уж споделил следното в Туитър: “Безумие: да правиш едно и също отново и отново, и да очакваш различни резултати.”

След точно 4 часа, след следобедното кафе, много съжалявах за лютото. Дано следващия път помисля два пъти.


Жълъд!

Та за играта - стигнах от начало до край за 12 минути. Според Steam има 3 подвига, достойни за следене (achievement - постижение, подвиг). Графика, която е лека на съзнанието и очите, и ни връща в миналото, с детските книжки в ръце. Заглавието е Sprout. Избрах да ви разкажа за тая игра, понеже е безплатна. Супер далавера.

Някои от вас ще се зачудят - що за ревю? 5 реда за играта, и куп бръщолевене. Истината е, че произведението на Mindful Mammoth засяга всеки един от споменатите житейски елементи по минималистичен начин. Красотата е в простотата. А знаете ли какво е казал 16-тият Президент на САЩ, Ейбрахам Линкълн? “Не вярвайте на всичко, което четете в интернет.”

 

Няма коментари

Напиши коментар