Как стриймърите печелят от Twitch
Streams

Как стриймърите печелят от Twitch

За рекламите, извесността и стриймърите.

Един от най-често срещаните въпроси от хора, които тепърва се докосват до света на гейминга и електронните спортове е "Как стриймърите изкарват пари?". Както и при останалите бизнеси, отговорът е лесен и труден едновременно. Казано на кратко, стриймърите играят различни игри, а всеки от аудиторията може да избере начин да ги подкрепи. Как по-точно става това? 


Донейшъни/Дарения 

Платформата Twitch улеснява публиката да подкрепя любимите си създатели на съдържание, като им дава няколко базови опции. Първият вариант е директно да дариш пари, докато гледаш стрийма. От своя страна, стриймърите могат да дават различни стимули на публиката. Такива съобщенията с благодарност, които изскачат на стрийма. Зрителите също така могат да събират bit-ове на акаунтите си, купувайки ги от Twitch или гледайки реклами (позволено е за определени страни, в момента в България няма как да гледате реклами и да печелите битове). Битовете се използват, за да бъдат дарявани на стриймъри.


motar2k е дарил над 20 хил. долара на PashaBiceps до момента

Абонаменти

Абонаментите в Twitch струват 4.99, 9.99 или 24.99 долара (зависи до каква степен искате да подкрепите стриймъра) и често идват с различни бонуси за канала. Повечето партньори имат специални емотикони само за хората, които са се абонирали за канала им. Това са специални, персонализирани за канала емоджита. Платформата задържа част от сумата, като стриймърът получава 50, често и до 70% от нея, в зависимост от фен базата. Twitch са партньори с Amazon и позволяват на всеки, който има Amazon Prime да се абонира без допълнителни плащания, но само веднъж на месец. 

Реклами 

До голяма степен принципът на рекламите е както и в традиционните телевизии. Базирано отново на броят зрители, стриймърите получават пари и за рекламите, които се пускат на стрийма. Не трябва да се прекалява с пускането на реклами в стрийма, защото, кой обича да гледа реклами постоянно? Twitch по-скоро е мястото, където бягаме от всичките реклами, които ни затрупват постоянно в интернет. От друга страна, ако стриймърът направи кратка почивка по време на стрийма си и пусне реклама, е, какво пък. 

Популярност 

Някои от най-популярните стриймъри използват извесността си и създават около себе си бранд. Често, след това, те са канени на различни събития или в разнообразни рекламни кампании на продукти. Ninja например непрекъснато, или поне доста често се появява в реклами на продукти, събития и услуги, но кой може да го съди. 

Източник: esportsobserver


Надявам се да съм дала малко яснота по въпроса за стриймърите и монетаризирането на извесността и статията да ви е била интересна. 

Няма коментари

Напиши коментар