Twitch: Най-гледани игри за 16 - 22 юли 2018
Streams

Twitch: Най-гледани игри за 16 - 22 юли 2018

Анализ на часовете гледаемост - обективна информация за популярността на играта?

Благодарение на TEO и The Esports Observer можем да се порадваме на кратък анализ на данни от най-популярната стрийминг платформа - Twitch. За тази седмица има 2 важни точки - Fortnite продължава да поставя рекорди, а пък последния (pre-)пач на World of Warcraft доведе върхова гледаемост за последните 2 години. 

Като за начало, как се измерва какво се гледа най-много? Най-обективната метрика за "гледаемост" на даден материал е "изгледани часове" (hours watched)  - тя сумира времето, което всеки един зрител е прекарал, гледайки даден стрийм. Както е най-обективна, така е и много трудна за поставяне в перспектива - как да си представя "6.9 милиона часа гледаемост за Fortnite в деня на Summer Skirmish"? От една гледна точка, 6.9 милиона часа са 287 500 дни, или близо 788 години. От друга гледна точка, средното количество зрители през деня е 293 400, т.е. всеки един човек е гледал около 23 часа. Пак не звучи постижимо, защото пътят на логиката не е съвсем правилен, но данните са такива. 


Гледаемост за Fortnite 1 януари до 22 юли 2018.

Та, за Fortnite - в деня на Summer Skirmish се постигат 6.9 милиона изгледани часа. Това е рекорд за второ място за 2018 - бие го единствено миналата седмица от същото събитие, когато часовете стигат близо 7 милиона. Средният брой гледащи, както споменахме, е 293.4К, отстъпвайки с 10К от миналата седмица. Най-много гледащи в един момент са били 880К души, което отново ги позиционира на 2-ро място - 1-во е за Fortnite Pro-Am, където стигат 1.5 милиона. (брат...)

World of Warcraft - второто нещо, което изяжда най-много часове в живота на един човек. Разбира се, след работата. Въпреки че е само на 7-мо място в класацията на Twitch, любимата на поколения нездравословно "пристрастени" геймъри WoW има многозначимо постижение - на 18 юли гледаните часове стигат 1.3 милиона, което е рекорд за последните 2 години.

Причина за това е новия пач, който променя 14-годишната игра значително. Премахва се старо съдържание, променят се класовете, добавят се нови куестове, променя се PvP системата - за всичко това можете да прочетете тук. Подпомагащ фактор е и намалената първоначална цена на играта - вече е безплатно да започнеш. Всички знаем, че за да играеш WoW трябва да си плащаш всеки месец, а до преди седмица всеки нов играч трябваше да закупи издание на играта като допълнение - вече остава само месечната такса. 

Все още се терзая дали да се гмурна в прекрасните води на WoW - данните показват, че много хора вече са направили този избор. Fortnite ще продължава да расте, а WoW скоро ще стане новата мода. Как да не му е кеф на човек?

Източник: The Esport Observer

Няма коментари

Напиши коментар