Да анализираш книга чрез филм
Кино

Да анализираш книга чрез филм

Няколко интересни биографични филма за живота, преди световната слава

Много трудно бихме могли да си изградим ясна представа какво имат предвид авторите с дадено произведение, без да познаваме живота им. Нека кажа още сега, че няма да правя анализ на литературно творчество. Още от училище хич не харесвам анализи. По-скоро ми се иска да ви подсетя за няколко биографични филма, които биха могли да са ви интересни. Те проследяват живота на някои големи творци преди световната слава и може би ще помогнат да си изградите по-пълна представа за творчеството им.

До каква степен филмите по-долу представят живота на авторите и до къде се простира художествената измислица не бих могла да кажа, но ако има и зрънце истина, ще разберете по-добре авторите, а вероятно и книгите им.

Филмите представят - къде повече, къде по-малко - живота на четири писателки.

През 2007г. излиза филмът "Да бъдеш Джейн" (Becoming Jane), разказващ за живота на може би най-великата английска писателка и мой любим автор - Джейн Остин. Нейният белег в английската литературна история е значителен не само заради неповторимия й стил на писане, но и понеже тя твори във времена, когато е нетипично за жена да пише. Нейни са романи като "Гордост и предразсъдъци", "Ема" и др.

Becoming Jane

Ако някога сте се питали защо всичките книги на Остин завършват с щастлив край, биографичният филм ще ви даде един тъжен отговор.

През 2011г. излиза "Magic Beyond Words: The J.K. Rowling Story". Ако сте фенове на "Harry Potter" ще ви е интересно да разберете от къде идва и как е измислен перон 9 и 3/4 и кой е прототипът на Рон Уизли. Е, филмът ще ви даде отговор на тези и още въпроси.

Magic Beyond Words: The J.K. Rowling Story

Говори ли ви нещо името Хелън Линдън Гоф? Ами Памела Травърз? Дори тези имена да са ви непознати, със сигурност сте чували за Мери Попинс. Какъв е бил животът на авторката на романа и кого идва да спаси бавачката с чадър, чиято дръжка представлява глава на папагал, можете да разберете във филма "Спасяването на мистър Банкс".

Saving Mr. Banks

Последна съм оставила Астрид Линдгрен. Тя е автор на три от петте ми любими детски книги. Нейни са "Пипи Дългото чорапче", "Роня, дъщерята на разбойника" и "Емил от Льонеберя", както и "Карлсон, който живее на покрива" и "Мили мой Мио".

Becoming Astrid

Биографичният филм за нейния живот, и като че ли причината да напиша статията, излезе само преди месец. Все още не съм го гледала, но мисля да го направя в най-скоро време. А ако някой от вас го е гледал, може да споделите своето мнение.

Свързани страници

Виж всички
Кино
Драми, трилъри и хоръри на килограм
Кино
Топ 5 исторически сериала
Премиера
Кои филми да очакваме през Май

Няма коментари

Напиши коментар
Tags