Притъмня ли му на Netflix?
Кино

Притъмня ли му на Netflix?

В последната седмица американската компания е обект на критики, заради избора чернокож актьор да играе “бяла” роля.

Става на въпрос за телевизионната адаптация на небезизвестния фентъзи роман “Вещерът” на поляка Андрей Сапковски. Поредицата излиза през 90-те и става хит сред феновете на жанра, а и не само.

През 2009 година излиза и първата игра, базирана на сагата, следвана от две продължения през 2011 и 2015, като последната част “Witcher 3 - The Wild Hunt” разбива и света на гейминга и за мнозина е най-доброто RPG правено някога.

Съвсем очаквано се появи интерес и за направата на телевизионен сериал. Фенбазата е огромна, както и интереса, а в последното десетилетие станахме свидетели на две адаптации, станали ключови за киното и телевизията. Разбира се, говоря за “Властелинът на пръстените” и “Игра на тронове”.

В случая, Нетфликс се зае със задачата, което на пръв поглед бе обещаващо. Компанията има опит в направата на свои оригинални продукции. Не малък опит има и в адаптациите. Добър пример в случая би бил работата им с Марвел и вече няколкото сериала, които бяха пуснати, сред които “Деърдевил” и “Наказателят”.

Откъде идва проблема? Ами тук е време да разкажа и за самата сага, която е вдъхновена от славянската митология и култура. Действието се развива на “Континента”, където множество градове носят славянски имена, бърз пример е Новгород. Самият превод “Вещерът” пък е до някъде изкуствен. Истинското име е “wiedźmak” или “Ведьмак”, където “ведь” идва от прото-славянски и старо-руски и означава знание, магьосничество. Поради липсата на директен превод, Сапковски се съгласява на английския. Мечът на вещерът е изрисуван със ръкописи на глаголица. Сред чудовищата, обитаващи света, е стригата, близък до вампира еквивалент в славянската митология. Вещиците от гората пък са родени от мита за Баба Яга.

Въпросният вещер не е единствен. Вещерите са гилдия ловци на чудовища със специално обучение, мутации и екипировка. Главният герой е Гералт, който обикаля разкъсваната от война земя, помагайки на хората и търсейки своята дъщеря Сирила или Сири. За нея от книгите знаем, че е принцеса на едно от завладените северните кралства и е “осиновена” от Гералт. В книгите тя е описана като светло момиче с пепелива коса и зелени очи.

Наблягам на славянските корени на историята, защото те я правят отличаваща се. Първоначалният успех на романите е в Източна Европа, където се заражда истински култ към нея. В последствие, фен преводи, а после игрите и официалните преводи пробиват и на запад. Самите игри много добре пресъздават света, историята, персонажите. Водят се максимално близко до визията на Сапковски, може би до голяма степен, поради факта, че са разработвани от полската компания CD Project.

Надявах се от Нетфликс да продължат щафетата и да пресъздадат света на Гералт максимално автентично. Дори си мисля, че има възможност да се даде шанс на актьори от нашата част на Европа, поне само като второстепенни роли. Сигурен съм, че могат да изиграят роля, различна от руски или съветски бандит в поредния холивудски екшън. Реално не е късно, но какво знаем до сега?

Сериалът трябва да излезе пред 2019 година. В ролята на Гералт, вече потвърдено, ще влезе британецът Хенри Кавил, познат от “Супермен”.  За друг от главните герои - Сири, дойде новината, че от Нетфликс търсят чернокожа актьорка. Това веднага предизвика доста коментари на недоволство, критика, а и подигравки от феновете на романите. Всъщност, новината е непотвърден слух на този етап, гласящ че за ролята се търси 15-16 годишен актьор, който да е от расово малцинство (това включва чернокожите, но също така азиатци). Посоченият източник на тази “обява” е сайтът на националния младежки театър на Великобритания и е с ограничен достъп в момента.

Аз също прочетох „новината“ с разочарование. Като смятам, че проблемът не е цвета на актьора, а че цветът на актьора не съответства на персонажа, който трябва да изиграе. Вярвам, така мисли и останалата част от недоволната фенбаза. Не става на въпрос за расизъм.

Има роли, за които цвета на кожата няма значение и той не прави впечатление като зрител. Сред любимите ми актьори, разбира се, попадат и цветнокожи. Даже е смешно да се коментира. Но в случая би било грешно решение. Мартин Лутер Кинг не може или по-скоро не би трябвало да бъде изигран от всичко друго, различно от чернокож актьор. Защото персонажът е такъв, историята го доказва. Някои биха казали, че в случая на „Вещерът“ говорим за фентъзи роман. Ами тогава, ако главния герой на “Черната пантера” беше бял?

Съществуват случаи, в които такова решение се е разминавало. Понеже намесих “Черната пантера” и Марвел, актьорът Идрис Елба играе във филмите “Тор” ролята на Хеймдал - част от Скандинавската митология. За мен това е един много успешен и любим каст на актьор, но има една основна разлика. Тор на Марвел не е Тор от митологията или поне не съвсем. Тор на Марвел е герой от вселената на Марвел, вдъхновен от митологията.

В крайна сметка, както казах, непотвърден слух е, но като такъв генерира доста критика и разочарование към Нетфликс и продукцията. Остава и притеснението под какъв стрес и евентуален тормоз би бил подложен евентуалния чернокож актьор, ако продуцентите наистина се спрат на това решение на този етап.

Аз се надявам в крайна сметка да пресъздадат историята възможно най-близка до оригиналната. В това число, разбира се, и персонажите. Надявам се да намерят точния човек, който да покаже Сири, както Сапковски, романите, а и играта дори.

Надявам се и славянската култура, която както вече казах, е опорна за цялата сага, да бъде използвана и представена по интересен начин, който, вярвам, би бил и отличителен за сериала. Както беше в случая на играта, за чиито световен успех вече споменах. Тя използва максимално материала на автора и романа, че и надгражда, използвайки предимствата и възможностите на играта като средство. Играчът се потапя в битка със стриги, под съпровода на „Лазаре“. Българска народна песен в полска игра, пресъздаваща история на полски писател за фентъзи, вдъхновено и използващо славянската митология и култура.

Е, играта просто е добра и в много други аспекти, но същото би могло да бъде казано и за сериала след време. Надявам се.

Свързани страници

Виж всички
  • sh0gost
    sh0gost
    те за ролята на тракиеца Орфей във филма Язон и аргонавтите бяха избрали чернокож така че нищо учудващо
показване на 1 от 1 Коментар