С Танос на море
Кино

С Танос на море

Как си прекара Холивуд лятото - един анализ на летните блокбъстъри
 

Лятото идва бавно, но за съжаление отминава бързо. Докато ние планираме къде ще прекарваме летните месеци, в Холивуд планират с какво да ни зарадват в най-силния си сезон. Всяко студио трябва внимателно да си изиграе картите, за да спечели зрителския интерес. И докато ние се снимахме и пиехме бирата на плажа, какво отчетоха и как се представиха летните блокбъстъри? 

По традиция летния бокс офис период започва първия петък на май и завършва с Деня на труда в Щатите, който тази година се падна на 3-ти септември. За моя скромен анализ на Холивудското лято, ще разглеждам летния период от пускането на Avengers: Infinity War (Отмъстителите: Война без край), защото е точно на ръба, а и прожекциите продължиха и през лятото.

Обикновено подобни анализи/класации започват отдолу-нагоре, но вече сложих Отмъстителите в него и веднага ви е ясно кой е на върха. Г-н Старк, г-н Роджърс и компания се бориха с Танос и неговото желание да балансира галактиката. Или иначе казано, да намали бутаницата по нашенското Черноморие. Но явно и 6-те космически камъка не бяха достатъчни за тази идея. 

От друга страна това, което успяха да направят, е повече от зашеметяващо и напълно в крак с летните блокбъстъри. Отмъстителите спечелиха над 678 млн. долара в САЩ и малко над 2 млрд. в световен мащаб. Това им донесе и няколко рекорда, сред които филм с най-печеливша премиера, най-бърза печалба на 1 милиард - само за 11 дни, най-печеливш филм със супергерои и най-печеливш филм за годината. Инвестицията на Дисни от над 320 млн. пък го направи един от най-скъпите филми, но определено се отплати. Интересен факт е, че дори да бъде включен само с приходите си от летния сезон, то той би се класирал на 3-то място.
 

На второ място пък са приятелите от детството ни - Incredibles 2 (Феноменалните 2). Първият филм излезе през далечната 2004-та, но Дисни и Пиксар най-накрая ни дадоха продължение - 14 години по-късно. Определено се отплатиха за чакането. Киносалоните пък се напълниха с малки и големи, които получиха, може би, един от най-силните филми на Пиксар. Преди премиерата му бях малко скептичен, поради историята на компанията с продълженията (бърз пример - Колите 2), но филмът определено надгради над първата част. Историята за семейството супергерои спечели на Дисни още 602 млн. в САЩ и малко под 2 млрд. глобално.

На трето място пък се нарежда още едно продължение - Jurassic World 2 (Джурасик Свят 2). Говорейки за летни блокбъстъри, това е абсолютната класика. Яко екшън, плосък сценарии, наблъскан с ефекти и експлозии, които да го замаскират, както и “напомпан” главен герой. (Който обикновено е Скалата или Джейсън Стейтъм, но в случая е Крис Прат, който преди беше пухкав, така че не губете надежда!) Но пък понякога за да разтоварим ни трябва нещо точно от този род. За мен поне, Джурасик свят 2 не беше лош филм, даже ми хареса. Идеята е да си с правилната нагласа и очаквания. Сравнявайки го с първата част, филмът просто предложи още от вече познатото. Реално, колко пък гениален сценарии може да се очаква от екшън филм с динозаври? Но поне като е филм за динозаври, да има повече от тях, какъвто беше и случаят. В крайна сметка, критиците го оцениха по-слабо от първия, а явно и феновете. Та какво ли разбирам аз? Печалбите за Юнивърсъл бяха по-ниски този път - 416 млн. у дома и 1,3 млрд. глобално. Главна причина, поне за мен, е разочарованието от първия, който не успя да пренесе интереса върху продължението.

Допълвайки топ пет са Deadpool 2 (Дедпуул 2) и Ant-Man and the Wasp (Ант Мен и Осата). Нищо учудващо тук. Още две продължения. Още два филма със супергерои, макар единия да е по-скоро пародиращ жанра. Интересното е, че това са и още два филма на Дисни. Като теглим чертата 4 филма във топ 5 на летния сезон са именно техни, а дори, ако погледнем още една позиция надолу под номер 6, ще видим и филмът за Соло, отново тяхна собственост. С това големия победител това лято е ясен.

Нещото обаче, което прави неприятно впечатление е, че отново липсват оригинални продукции. Десетката е допълнена от новата “Мисия невъзможна” на Том Круз, 3-тата част на “Хотел Трансилвания” и женското продължение/римейк на Бандата на Оушън. Единствено под номер 10, с участието на класикът на летните блокбъстъри, както вече уточних - Джейсън Стейтъм, е The Meg (Мега звяр), което се доближава до оригинално заглавие, но по същество е ужасен трибют на “Челюсти”.

От друга страна, това не попречи на лятната печалба на Холивуд. Напротив, лято 2018 се отчита като третото най-силно след 2015 и 2012. Интересен факт е, че преди 3 години отново летния боксофис беше с участието на Джурасик Свят, Отмъстителите, Мисията невъзможна и Ант Мен. Ако следваме тази цикличност, нямам търпение за лято 2021.

Друг важен въпрос обаче е, кой загуби този сезон. Тук бих започнал със Соло: История от Междузвездни войни. Въпреки, че филмът попада в десетката, определено резултатите му не са задоволителни. С бюджет от над 300 млн. долара, спиноф историята за Хан Соло, донесе малко над 200 млн в щатите и дори по-малко глобално. Оценките също останаха по-слаби, но сравнително високи. В основата на провала със сигурност стои отношението на Дисни към поредицата, както и пренасищането с филми от вселената. За последните 3 години, това е 4-ти филм. Не помага и фактът, че всеки следващ е по-слаб от предишните.

Слабо бих определил и представянето на филма “Кристофър Робин” и историята с Мечо Пух. Може би, само предполагам, децата в днешно време се радват повече на супергерои. Филмчето определено беше претендент за класиране в десетката, но се класира на 14-та позиция. Сходен е случаят и с продължението на “Сикарио” и тазгодишния филм на Дуейн “Скалата” Джонсън - “Небостъргачът”. Двата филма също бяха претенденти за основната десетка - и двата се провалиха. Докато първият поне остана сравнително добре оценен, то Скалата трябваше да спасява и бюджета на филма, който от Юнивърсъл едвам “избиха”. 

Но като тегля чертата, аз, като зрител, съм доволен от изминалия сезон, макар и да липсваше разнообразие. Смятам, че и в Холивуд са доволни. Все пак изпращат 3-то най-силно лято, както вече споменах. Остава въпроса, колко още ще продължи трендът на филмите със супергерои и изхабяването на франчайзи. Със сигурност не и докато генерират подобни печалби. В крайна сметка, има известен чар дори в най-тъпия летен блокбъстър… поне, ако бъде гледан лятото. 
 

Свързани страници

Виж всички
Премиера
It: Chapter Two
Кино
Топ 5 исторически сериала
Кино
Първи трейлър на Captain Marvel

Няма коментари

Напиши коментар