Siri сметна Stan Lee за починал
Кино

Siri сметна Stan Lee за починал

Ако бяхте попитали виртуалния си помощник за възрастта на комиксовия големец, щяхте да научите неприятна, но и невярна новина

Прибирайки се от прожекцията на последната Marvel екранизация, Ant Man and the Wasp, репортерът Sean O'Connell води разговор със сина си и двамата стигат до въпрос, който не могат да си отговорят сами - на колко години е Stan Lee? Като истински потомци на модернизацията, те питат Siri и получават следния отговор: "Stan Lee почина на 2 юли 2018 на възраст от 95 години." Шон е шокиран от новините - прибира се у дома и отваря медиите, но не намира потвърждение на факта. Какво се случва? Siri си измисля? Тук можете да видите запис на отговора, който виртуалният помощник дава.

Господин Лий наистина е на 95, но все още е измежду нас. Бидейки един от най-известните комикс артисти в света, новините от неговата смърт биха били повод за глобален траур, да не става въпрос за купища статии, оди, оплаквания и излияния. В крайна сметка, като интелигентна програма с достъп до неизмерими количества информация, защо Siri е сметнала, че титанът на американската комикс култура се е споминал?

Проблемът тръгва, както най-често става, от някой шегобиец. Тъй като Siri директно използва информация от Wikipedia страници (което поражда дебати), каквото пише в Wikidata за Stan Lee - това споделя Siri. Ако погледнем историята на промените, можем да видим, че в 16:19 на 3 юли потребител &beer&love е отсъдил любимата ни публична фигура като поданик на владенията на Хадес.

В последните месеци около личността на Stan Lee има много новини, главно заради здравословното му състояние и правните проблеми, с които той и негови приближени от всякакъв ранг се борят. От крадена кръв, продавана във Вегас, до апартаменти, закупени от Stan без неговото знание, за феновете за Marvel ситуацията е натъжаваща. Повече можете да прочетете тук.

Въпреки способността си да шокира, fake новината за Stan не е прекалено важна. От друга страна, когато влиятелна същност като Siri започне да не проверява фактите, доверието в изкуствен интелект и нему производни, както и достоверността на онлайн медиите, силно намалява.

Източник: Gizmodo, Comicbook, CinemaBlend

Няма коментари

Напиши коментар