5 интересни факта за Scary Stories to Tell in the Dark
Култура

5 интересни факта за Scary Stories to Tell in the Dark

Никога не е било по-важно какво четете...

Излезе трейлърът на предстоящия проект на Гийермо дел Торо - Scary Stories to Tell in the Dark. След няколкото кратки тийзъри, които видяхме по време на тазгодишния Супербоул, ако не ме лъже паметта, най-накрая имаме и цял трейлър. Ето го и него. 


Въпреки че историите, режисьорът и екипът са доста интересни, още по-любопитни са и фактите около книгите, по които ще се правят сериите. Ето и някои от тях. 

1. Книгите са били забранени
Точно така, в началото на 90-те години, родителите са мразели книгите със зловещите истории. И не само това, вълни от негодуващи родители се опитвали да спрат разпространението на книгите. Ето ги и класациите, в които те са попадали:

100 Most Frequently Challenged Books: 1990-1999 (#1)

Top 100 Banned/Challenged Books: 2000-2009 (#7)

Както можете и да се досетите, това още повече разпалвало интереса на децата и книгите се превърнали в еквивалента на Дама Пика. Ако сте родени през 90-те, трябва да ме разберете. Децата се събирали тайно и чели историите. 

2. Оригиналните илюстрации са били заменени. 
Точно каквото си мислите- те били твърде зловещи за читателите. Някои ги определят, като едни от най-страшните рисунки изобщо. 

3. Има документален филм за книгата.

Освен документалния филм, има и серии от 2012 година.

4. Много от историите са по написани по холклорни мотиви.

Това разбира се не е толкова странно, тъй като във фолклора можете да намерите всякакви странни неща. 

5. Авторът не се притеснявал от критичните оценки на родителите.

Относно забраната на книгите му, авторът казал, че не е изненадан, но е поласкан, че е получил такова специално внимание. 


Ще ми бъде интересно да видя новата адаптация на историите. Не забравяйте, разбира се, че те са насочени към тийнейджъри и ако очаквате нещо адски страшно...може и да разберете защо книгите са били забранени...

via GIPHY

 

 

 

Няма коментари

Напиши коментар