Apple, Inc. струва 1 трилион
Култура

Apple, Inc. струва 1 трилион

Отрочето на Стив Джобс стана първата американска компания с пазарна капитализация над 1 трилион долара

Благодарение на дългосрочното доверие от страна на инвеститори и благоприятни данни за Q3 Apple се превърна в първата компания в САЩ, чиято стойност стига 1 трилион (1000 милиарда) долара.

В 11:48 преди обяд на втори август дял на Apple е струвал 207.05 долара, с което общата капитализация на компанията надхвърля 1 трилион долара. Възможно е стойността на дяловете, съответно компанията, да варира силно, но за момента е строго над впечатляващата сума. Apple е втората компания в света, която прескача тази бариера - през 2007 PetroChina за кратко го прави, но скоро стойността на акциите пада.

Причина за това са най-вероятно впечатляващите постижения за Q3 - Apple надхвърля своите прогнози за печалба, така и тези на експерти. Очакванията за Q4 са още по-високи и това дава увереност на инвеститорите.

Amazon следват Apple отблизо - на 26 юли те записват завидни числа за втората четвърт, с растеж на печалбата от 1200% в сравнение със същия период миналата година. Тяхната печалба на акция е 5.07 долара, което означава обща печалба 2,5 милиарда долара.

Това постижение е чисто психологическо - в числото не се крие особено предизвикателство, поне не повече от каквато и да е подобна финансова мощ. До какво още ще доведе капитализмът?

Източник: The Verge

Няма коментари

Напиши коментар