Bethesda съдят Warner Bros за мобилна игра
Култура

Bethesda съдят Warner Bros за мобилна игра

Новата Westworld Mobile има прекалено много общо с популярната Fallout Shelter

Разработчиците на Fallout Shelter Bethesda Softworks съдят Behaviour и Warner Bros, създателите и собствениците на мобилна игра, базирана на култовия HBO сериал Westworld, понеже самото приложение е "пладнешка кражба" на код от Fallout Shelter. Според документи по делото, набавени от Polygon, разработчиците на Westworld Mobile Behaviour - които Bethesda наема да работят върху Fallout Shelter - са нарушили договора помежду тях като са използвали достъпа си до интелектуалната собственост на Bethesda за да помогнат на Warner Bros.


Така изглежда Fallout Shelter...

Делото гласи, че Westworld Mobile краде код под авторско право, използван от Fallout Shelter, както и "твърде подобен дизайн, артистичен стил, анимации, характеристики и други геймплей елементи". Bethesda споменават, че дори бъговете са същите.


Така Westworld Mobile.

Приликите между игрите са забелязани от различни медии. Във Fallout Shelter играчите са в позицията на overseer, или най-висшата директорска позиция в един бункер, и управляват неговите жители и ресурси с цел развитие на обществото и икономиката. Погледът ни над бункера е подобен на мравуняк и можем да даваме различни задачи на поданиците си, да строим пространства с различни цели и да се защитаваме от външни заплахи, като хлебарки и бандити. В Westworld Mobile дейностите са същите, но всичко се случва в подобен на този от сериала увеселителен парк, и вместо бежанци от атомната война приютяваме роботи (hosts). 


Забележете колко харесвания и не-харесвания има видеото.

Bethesda твърди, че Behaviour и Warner Bros печелят нечестно от своята игра. "Създавайки на практика същата игра, но с "western" тематиката на Westworld, подсъдимите крадат от успеха и фенбазата, създадени от Fallout Shelter. Westworld Mobile цели да привлече играчи използвайки интелектуалната собственост на Bethesda. Warner Bros целенасочено са направили игрите подобни, за да се харесат на едни и същи потребители.", казват Bethesda.

Bethesda искат възстановяване на законоустановени и доказани вреди, печалбата на подсъдимите и разходите по делото.\

По подобна тематика, можете да прочетете тази статия, която говори за съмнително подобните практики за създаване на роботи с изкуствен интелект, използвани от Fallout и Westworld.

Източници: TheVerge, Polygon, IGN

Няма коментари

Напиши коментар