Калифорния води борбата за свободен интернет
Култура

Калифорния води борбата за свободен интернет

Сенатът се изправя срещу федералния закон

Калифорнийският сенат одобри предложение за закон, който подкрепя т.нар. "net neutrality", или свободен достъп до всякакво легално съдържание, който не може да се променя по желание от интернет доставчика. Това се явява като директен отговор на скорошното решение на Федералната комисия по комуникациите, което дава пълно право на доставчиците да контролират достъпа до интернет на клиентите си както решат.

 

Наречен "най-силния закон за свободен достъп в САЩ", той не само ще забрани на доставчиците да приоритизират някои сайтове над други, като разрешават ползване на по-бърза връзка, ами ограничава и предлагането на безплатни мегабайти (или гиги, или каквото решите) към определени апликации, например Facebook и Whatsapp. Доставчиците ще трябва да предлагат безплатния интернет на всички апликации от дадена група - няма да има безплатни мегабайти към Netflix, ами към всички платформи за видеострийминг. Правилата важат както за мобилен, така и за домашен интернет.

Предложението минава през сената на щата за втори път, тъй като е връщано за промени. За да се превърне в калифорнийски закон, трябва да бъде подписано и от губернатора на щата - Jerry Brown (да, и аз съм учуден, че не е нашият скъп другар Шварценегер). Няма дефинитивно изявление от г-н Brown по темата, но законът има своите поддръжници в лицето на висшите демократи от щата.

Правилата за забрана на net neutrality са на федерално ниво, т.е. важат за всички щати. Федералната комисия също така е забранила на отделните щати да прокарват закони, които да противоречат на нейното решение. Това означава, че ако този "златен стандарт за свободен достъп до интернет" бъде приет, доставчиците ще съдят. До момента никой не е повдигал забраната за създаване на закони по тази точка като съдебен аргумент.

Ограничаването на достъпа до легално съдържание с цел финансова печалба е неморално и пречи на развитието на всякакви интернет услуги. Калифорния не е единственият щат, който се бори против федералните закони, но е един от малкото, които се изправят срещу проблема директно. За нас това е интересно, защото каквото се случва в САЩ, скоро плъзва и по целия свят.

Източник: The Verge

Няма коментари

Напиши коментар