Илън Мъск си представя частна Тесла
Култура

Илън Мъск си представя частна Тесла

В опит да постигне автономност и сигурност за компанията и работниците ѝ, Мъск смята да откупи акциите ѝ

Илън Мъск сподели в Туитър, че смята да превърне Тесла в частна компания. Подкрепен от официално съобщение от главния изпълнителен директор (отново Мъск) в компанията, процесът се очаква да се случи при откупна цена от $420. За някои от нас това звучи като закъсняла шега за 20 април, за други – хитър ход в управлението на огромната компания, за трети – просто Мъск.

Според съобщението всеки настоящ собственик на дял в Тесла ще има право на избор – дали да получи по $420 и да се откаже от тази своя собственост, или да остане в компанията. Важен елемент от схемата е, че за да мине от публична в частна собсвеност, Тесла трябва да претърпи гласуване измежду стейкхолдърите си. Това означава, че или всички трябва да са съгласни с хода на Мъск, или той ще трябва да изплати около $50 милиарда, или нещо по средата.

Превръщайки Тесла в частна компания, Мъск постига няколко неща. Основен фактор са автономността и свободата, от които Тесла се нуждае, по думите на изпълнителния директор. Като добър пример за частна компания, която се движи много добре, Мъск дава Space X и споменава, че компания като Тесла трябва да гледа далеч в бъдещето, а не да се грижи за месечния баланс.

В момента компанията трябва да прави всякаква информация за вътрешните си дейности общественодостъпна, а пък общата ѝ стойност изцяло зависи от качеството и значението на тази вътрешна информация. Понеже Тесла все още не показва стабилен растеж, на стоковия пазар има недоброжелатели, които залагат срещу нейния успех, което означава, че има хора с директен финансов интерес от провал в дейностите на технологичната компания.

В случай, че Тесла стане частна компания, напрежението върху работниците за постигане на добри резултати трябва да спадне. Те няма да получават критика от цялата стокова борса, нито финановото им имане ще зависи толкова силно от общественото мнение за компанията. Поради ограничения брой собственици решения на оперативно ниво ще се взимат по-бързо и лесно.

За сделката не е даден срок или конкретна дата. За момента тези слухове единствено вдигат пазарната стойност на компанията и привличат общественото внимание, което само по себе си е голям успех за Мъск. Как ще се развие цялата история можем само да гадаем.

Източници: Tesla, The Verge

Свързани страници

Виж всички

Няма коментари

Напиши коментар