Facebook срещу Пепе жабока, или историята на един загубеняк
Култура

Facebook срещу Пепе жабока, или историята на един загубеняк

Как един невинен комикс герой стана лице на десницата, омразата и интернет елитизма

Pepe the Frog, или жабокът Пепе, простете за фриволния превод, е обект на специална политика от страна на Facebook с цел ограничаване на hate speech, или "враждебна реч". Героят на Matt Furie потегля като безобиден младеж в комикс, преминава през акаунтите на популярните звезди из социалните мрежи, претърпява насилствена трансформация, бива убит от собствения си създател и накрая се превръща в носител на политически некоректни послания. Как?

Моят досег с Пепе е причина за чувства на омраза и любов, но далеч не съм осъзнавал мащабите на влиянието, което Пепе е упражнил над света. Пепе съществува в образи на Тръмп и Льо Пен, щастие и скръб, враждебност и приветливост - цитат, който го описва най-добре, е "Можеш да правиш каквото си искаш с Пепе. Той не символизира нищо строго определено. Той може да бъде такъв, какъвто ти искаш. Това е неговият чар." Думи на @pepeclothing, потребител в Twitter, създал бизнес от продажбата на дрехи с Пепеевия лик.

Пепе потегля от комикс с името Boy's Club, в моите очи подобяващ Гъбарко на Батко Златко - обяснения за аналогията ще давам само на живо. Автор е Matt Furie и в нея разказва за приключенията на Andy, Brett, Landwolf и Pepe, в ролите на мързеливи съквартиранти, действащи под влиянието на самоунищожителни влечения към безсмислени идеи. За пръв път публикуван през 2006, комиксът използва черен и т.нар stoner хумор, благодарение на което бива бързо популяризиран чрез 4chan (хиперлинк няма да слагам, за да няма обвинения).

 

 

От 4chan Пепе, досущ като паразит, прескача в Twitter. (Може да се спомене, че поради силната устойчивост на Twitter към подобни нападения, връзката им евентуално се трансформира в процес на симбиоза) Веднъж в тази среда, Пепе намира пътя си до акаунтите на икони на поп културата като Nicky Minaj и Katy Perry.


Последната песен на мацката е the shit.

Момчетата от 4chan, обаче, са особено териториални, и реагират на това "изземване" по подобаващ начин - превръщат Пепе в символ на омраза, нацизъм, крайности и други политически неправилни мнения. Процесът е прекрасно описан тук. В интернет пространството се бълват безбройни вариации на Пепе - най-великите от тях наричани "редки Пепета". Разбира се, създателят на горката жаба, господин Furie, не седи със скръстени ръце - на свой ред започва да бълва обвинения и искове. За жалост успява да пречи единствено на официални учреждения - образите на Пепе с татуировка на свастики, Heil Hitler-изми и други лоши неща не спират. Furie прави единственото нещо, способно да защити честта на Пепе - убива го.

Сагата не приключва тук. Малко признават смъртта на своя герой - особено тези, на които не им пука за неговата история. Поради връзката му с остарели десняшки възгледи, Пепе (по-скоро продукта на неговата реинкарнация/възкресение) бива приютен от последователи на alt-right движението. Накратко, това са индивиди, отричащи модерните консервативни движения, боготворящи крайни вярвания от типа на нео-нацизъм, анти-исламизъм, хомофобия и други. От една група приятели винаги има един такъв - дали не си ти?


Без коментар.

Пепе отново набира последователи, и стига до висшата политическа лига. Превръща се в символ на Тръмп и Льо Пен - личности с доказано консервативни убеждения. Споменат е дори в реч на Hillary Clinton (съгласен съм, не от самата нея). Това го води до една огромна публика, различна от типичната 4chan-ска такава - правят се дрехи и плакати с неговия лик.


Как да си cringe.

Наскоро Motherboard публикуваха статия, коментираща мерките, които Facebook предприемат срещу Пепе. По принцип Facebook са толерантни спрямо анимации, независимо от посланията им - Homer от семейство Симпсън, изобразен със свастика на главата, е разрешен. Популярността на Пепе, обаче, води до акция - модераторите са инструктирани да изтриват всякакъв образ на Пепе, ако посланието е "неправилно".


Бъдещето.

Вчера си говорех с един приятел за значението на термина meme. Оригиналното му значение е "елемент от култура или система, който се разпространява и моделира от социума, в който съществува". Той спомена, че става въпрос за нов вид еволюция, по ирония на съдбата едва ли не противоречащ на традиционалните методи на еволюция, в който нашата същност не се възпроизвежда чрез отрочетата ни, ами чрез начините, по които моделираме въпросните късчета информация.

Накратко, навлизайте в меметата, хора. Не е яко да си тъп.

Източници: TheVerge, Motherboard, TheDailyBeast  

 

 

Няма коментари

Напиши коментар