Google са глобени с рекордните $5 милиарда долара
Култура

Google са глобени с рекордните $5 милиарда долара

€4.3 милиарда глоба понесоха Google, заради нарушаване на антитръст закони.

Европейската комисия обяви, че Google са се възползвали от доминирането на Android на пазара, като са вкарали търсачката си, както и Google Chrome, като основни в операционната система.

Водят се слухове, че освен всичко друго, Google блокирали създаването на устройства, които да работят с различен от оригиналния Android, като също така са "направили плащания към определени, големи производители и мобилни оператори" за да може Google Search да бъде ексклузивна търсачка на слушалките.

Европейската комисия разследват Android през последната година, като конкуренти са се оплакали, че Google се възползват от доминирането на Android на пазара. FairSearch са пуснали жалба срещу Google още през 2013-та, а групата вече включва производители, като Nokia, Microsoft и Oracle. Бившият CEO на Microsoft - Steve Ballmer нарече Google "монопол" по това време и също така призова властите да вземат контрол над нещата. Google и Microsoft и техните разногласия, относно патента на Android спряха преди няколко години, то това не спря EU да разследва първоначалните обвинения.

 Тези 5 милиарда долара надминават почти двойно миналогодишната глоба от 2.7 милиарда долара, заради манипулирани резултати при търсене. Google все още обжалват тази присъда и това се очаква да продължи още няколко години. Facebook, Intel и Microsoft също трябваше да се справят с подобни глоби от Европейската комисия. Microsoft бяха глобени два пъти от EU, след като производителят на софтуер не даде възможност на потребителите да избират своя браузър при една от актуализацийте на Windows 7. Apple, от своя страна, трябваше да платят $15.4 милиарда такси на Европейския съюз.

EU Антитръст глоби

Ранг Компания Година Сума
1 Google 2018 €4.34 милиарда
2 Google 2017 €2.42 милиарда
3 Intel 2009 €1.06 милиарда
4 Microsoft 2008 €899 милиона
5 Microsoft 2013 €561 милиона
6 Facebook 2017 €110 милиона

 

 Android е смятан за open source софтуер, но Google малко по малко добавят ключови компоненти в Google Play Services и свързаните споразумения. Освен споразумения за анти-фрагментация, които да държат производителите на Android версията на Google, повечето Android устройства (извън Китай) сега се предлагат със софтуер на Google.

 

Източник: TheVerge

2 Коментара

Напиши коментар
  • JoSeKi
    JoSeKi
    Стабилно :) Microsoft минават тънко. Ако ми кажете каква е разликата, след като осъдиха MS, сега пак си има IE и Edge и си пристигат инсталирани с 10ката, която ставала все по OpenSource. Пълен ташак - политиците се чудят как да си напълнят хазните и джобовете. Не виждам нищо общо с privacy или борба за доброто на хората и IT свободата им.
  • Mega_Tron
    Mega_Tron
    Как ми се иска и аз да ги глобя за около 300,400 милиона евро!
показване на 2 от 2 Коментара