StarCraft II @ IEM Katowice 2018
Intel Extreme Masters Katowice 2018

StarCraft II @ IEM Katowice 2018

Корейската хегемония продължава, и перспективата за по-низшите раси не изглежда светла.

Несъмнено, голямата атракция за втория уикенд на Катовице беше борбата за CS:GO купата. Много мачове се изиграха, много Ред Були се изпиха, и много се викаше. Това на главната сцена, Spodek Arena.

В рамките на събитието беше включена и още една малка скрита заличка, чийто вход беше между главната сцена и експо зоната. Там се играеха мачовете от първенството по StarCraft II.


Уют.

Там аз прекарах голяма част от времето си като почивка. Експото и CS:GO мачовете бяха уморителни - много хора, много викане, дълги периоди между мачовете. При StarCraft обстановката беше различна.

Залата не беше арена, ами имаше размери на типичен киносалон. Присъстващите бяха по-тихи, музиката беше по-търпима, и игрите вървяха бързо една след друга. За тарикатите на първия ред, понеже се оказваха под неудобен ъгъл спрямо главния екран, бяха монтирани специални монитори. Изживяването беше много приятно - удобна седалка, спокойна атмосфера, и StarCraft на световно ниво.

Участниците в груповата фаза бяха 24 - по 8 от всяка раса в играта. 16 от тях, или 66.6%, бяха от Южна Корея. 

В груповата фаза виках за Poland Nerchio и Finland Serral. В последствие нямах възможност да се радвам на игрите на Nerchio, понеже отпадна, но за сметка на това Serral изглеждаше добре - 5:0 в мачове и излъчваше самочувствие. Финландецът беше единствения играещ за държава, различна от Южна Корея на полуфиналите.

Полуфиналите се играха на голямата сцена, и арената беше сравнително запълнена. Енергията не беше като на CS мач, но определено е нещо повече от компанията на котката вкъщи пред компютъра на стрийм.


Атмосферата беше електризираща.

Finland Serral (Zerg) беше отстранен доста безцеремонно от South Korea Classic (Protoss) на полуфинали с резултат 0-3. Склонноста към продължителни игри с развита икономика от страна на финландеца беше директно контрирана от опитния кореец. Надявам се, че ще можем да гледаме повече от младия талант (в момента на писане Serral е на 19 годишна възраст).

По някаква причина имам симпатии към играещите Zerg - на другия полуфинал избраникът ми беше South Korea Rogue. Допълнително, че South Korea Maru обича да играе чийз - тарикати никой не харесва. 

Rogue (Zerg) победи своя съотборник Maru (Terran) 3-2, като Maru взе първите две игри от серията по плашещо убедителен начин. След кратка пауза и преосмисляне на стратегията, Rogue успя да влезе в позицията на диригент на темпото на игрите, и привидно без особено усилие обърна резултата и дори излезе начело. В последвалото интервю Rogue звучеше уверен - искал да покаже способностите си в продължителните игри, но след като станало ясно, че противникът му нямал желание за такива изпълнения, пътят към победата бил ясен.

Финалът (Rogue - Classic, ZvP) се игра непосредствено след втория полуфинал - Rogue едвам имаше време да почине, но според мен това му помогна - кореецът прехвърли инерцията от борбата с Maru по впечатляващ начин.


Сблъсък на South Korea титани.

Zerg-ът започна ударно - понеже Protoss-ът успя да види бързата му трета база преди да бъде завършена, South Korea Rogue реши да прекъсне строежа (развитието?), и да си набави един Nydus Worm. Битката беше пренесена в базата на South Korea Classic за негова изненада, и по този начин първата игра отиде за Zerg-овете.

Втората игра започна осезаемо по-бавно. Rogue капитализира върху предпазливостта на Classic (най-вероятно породена от неприятния завършек на първата игра), и заложи на бързо прехвърляне към мидгейма. Защитавайки територията с малко ресурси от несигурните набези на Classic, Rogue успя да max-out-не много преди протоса и го изнесе на две атаки и умел harass от Mutalisk-ите.

Третата игра започна много добре за Classic. Rogue отново се фокусира върху икономиката си в първите минути, и Classic прави няколко ефективни набези. С развитието на играта обаче се забелязва техническото предимство на Rogue - продължителни атаки и постоянно разширяване на базите. На 20-тата минута вече зергът има тотален контрол над картата, и в следващите 7 минути играта приключва благодарение на икономическото надмощие на Rogue, и резултатът е 3:0.

Чертвъртата игра , на картата Abiogenesis, най-малката за турнамента, е открита с невероятна агресия от страна на Rogue. Classic контрира умело и се поставя на диктуваща позиция, и изглежда сякаш ще успее да се завърне в борбата за титлата. Rogue успява с много усилия да защити икономиката си от въздушните набези на Classic, и междувременно пуска всичката си наземна армия, включително и бавните 7 Queen-a, право в базата на Classic. Този удар се оказва фатален за протоса и мачът приключва 4:0.

Rogue е брилянтен тактик и изглежда успява да запази самообладанието си в трудни ситуации. Опитът му в играта означава, че може да използва всичките единици на зърговете и с тях всякакви възможни тактики, и настоящата му форма е толкова добра, че игрите му с останалите професионални играчи показват такова явно надмощие, каквото не се е виждало на StarCraft II сцената от дълго време.
 

    0-4   

Classic           Rogue

 

Източници: Youtube, ESL

Свързани страници

Виж всички
Intel Extreme Masters Katowice 2018
Razer @ IEM Katowice 2018
Intel Extreme Masters Katowice 2018
HIRO @ IEM Katowice 2018
Intel Extreme Masters Katowice 2018
Gigabyte @ IEM Katowice 2018
Intel Extreme Masters Katowice 2018
Intel @ IEM Katowice 2018

Няма коментари

Напиши коментар