Как НАСА се отказа от собствения всъдеход
Култура

Как НАСА се отказа от собствения всъдеход

Или защо е хубаво да се разчита на комерсиалното

Последната седмица НАСА обяви, че проектът за единствения планиран лунен всъдеход е прекъснат. Това е странен ход, тъй като НАСА очевидно се нуждае от подобно превозно средство, след като една от главните мисии е повторно посещение на Луната. За голяма част от частните представители на индустрията за космически технологии.

Наречена "Търсач на ресурси" (в творчески превод от Resource Prospector), мисията по план се състояла от превозно средство, оборудвано с пробивна екипировка под формата на свредел, което да достигне повърхността на Луната. От НАСА не се отказват от цялата мисия - просто ще използват външна платформа за уредите.

За някои експерти това представлява проблем - все пак една от главните задачи на мисията е да проучи разпространението на замразена вода (занапред наричана лед) на Луната и неговата достъпност. Тази информация е жизненоважна за бъдещи експедиции до спътника, тъй като ледът може да се използва за получаване на питейна вода и дори ракетно горивно. За да протече мисията по удовлетворяващ начин, въпросният свредел трябва да пробие на няколко места.

"Инструментите трябва да са монтирани на платформа по такъв начин, че да може да дълбае на два метра дълбочина," казва Phil Metzger, планетарен физик, част от екипа на "Търсач на ресурси", пред The Verge. "Ако измерванията се проведат само на едно място, това не ни казва нищо за водата като ресурс в голям мащаб."

Други, обаче, виждат в промяната на мисията възможност за комерсиалния аспект от сферата. Планът за мисията, преди да бъде променен, е предполагал, че НАСА ще проектира и контролира построяването на всъдеход (творчески превод от rover - скитник), докато устройството, което ще осъществява приземяването (или прилуняването, хаха), ще бъде от външна компания, според Metzger. Сега частни компании биха могли да предоставят и двете устройства, и НАСА може да осъществи мисията по план. "Ако НАСА подхвърли идеята навън, индустрията ще успее да намери начин да го направи", казва Jim Muncy, основател на PoliSpace, консултантска агенция за космически дела, пред The Verge.

Това би могло да олекоти мисията във финансов аспект за НАСА. Досегашния бюджет на "Търсач на ресурси" е бил 250 милиона долара, но частни компании биха могли да понесат част от разходите. След като НАСА плати за услугите, въпросните компании биха могли да продават всъдеходите на други клиенти, разпределяйки цената на проведената научно-изследователска дейност.

Тази стратегия е в основата на новите планове на НАСА. В петък говорители на агенцията споделят, че скоро ще търсят проекти за ракети и малки космически кораби от частни компании Президентът Тръмп заставя космическата агенция да използва част от бюджета си да финансира външни проекти за всъдеходи. Към 2024 г. се очаква да се финансират и проекти за всъдеходи, способни да превозват човек.

Работа по "Търсач на ресурси" е кипяла през последните 4 години, като планът е бил да се осъществи през 2022. Проектът така и не е получил пълно финансиране, нито е бил финализиран като концепция. Прехвърлянето на задачата към частни компании би забавило проекта. 

За сега не е ясно дали НАСА ще възроди "Търсач на ресурси" с частен всъдеход. Metzger се надява новия администратор на НАСА, Jim Bridenstine, да предостави повече информация за бъдещето на мисията. Преди седмица Bridenstine наистина казва, че НАСА ще се погрижи да прати много роботи на лунната повърхност.

Няма коментари

Напиши коментар