Какво видяхме за 30 години в World Wide Web
Култура

Какво видяхме за 30 години в World Wide Web

Пуснахме машината на времето. 

Както сигурно знаете, вчера се навършиха 30 години от създаването на World Wide Web. Ако сте по-малки, може би не си представяте времето, когато не е имало как да влизаш от телефона в Instagram, за да споделяш снимки, нито пък да водиш видео разговори по skype, или дори да търсиш неща в Google.

via GIPHY

До някъде, това е разбираемо. Понеже всичко в последните години се развива с главоломни скорости е трудно да си представим, че преди 31 години е нямало световна мрежа, достъпна за всички.   

Да започнем с бързото уточнение, че www e "световната мрежа". В нея има документи, познати като уеб страници, до които стигаме с помощта на интернет. На 6 август 1991г. www се превръща в публична услуга. 

Какво се случи през тези 30 години в www за вас, можете да споделите в коментарите, а ето ги и някои от най-вълнуващите неща, според нас. 

Сайтовете.

От потребителска гледна точка и на пръв поглед Google, Amazon и Wikipedia, а също и Youtube и Facebook сe превърнаха в едни от най-значимите сайтове в световен мащаб. Няма да им обръщаме много внимание защото всички ги използваме и ги познаваме добре. 

На двадесетата годишнина от създаването на Google си поговорихме малко повече за това от къде е тръгнала търсачката и в какво се е превърнала.

Относно Amazon може да се каже, че платформата промени идеята за пазаруване и се превърна в едни от основоположниците на електронната търговия, такава, каквато я познаваме днес. 

Wikipedia прегърна идеята на дигиталното общество, че всеки може да бъде автор, като се превърна в мястото където можеш да научиш нови неща или да пишеш за нещо, което знаеш. 

Първите имeйли. 

Всъщност първите имейли са изпратени през 70-те години, но първата общодостъпна електронна поща в интернет е създадена по-късно. Един от първите сайтове, в който всеки може да се впише и да изпрати електронно съобщение е Hotmail, който е създаден през 1996г. През 1997г. Yahoo! пуска своята мейлинг услуга, а през 2004г. се появява и Gmail

Езиците

CSS позволи съдържанието и структурата на уеб страниците да бъде разглеждана отделно от тяхното визуално представяне. Време е да промените шрифта на любимия си сайт, както обичат да казват в The Verge, просто защото МОЖЕТЕ

Дигитална култура.

Световната мрежа се превърна в дом на млади и ентусиазирани хора и въображението им, а те от своя страна създадоха динамична дигитална култура, в която всеки е създател и получател на съдържание. Появиха се първите форуми, сайтове за блогове и разбира се Reddit. Бяха измислени GIF форматът, мийм културата, #-ът. 

 

via GIPHY

Съдържанието

Съдържанието започна да се предава различен начин, а любимите ни игри и филми започнаха да стигат до нас за секунди. 


Кои са първите сайтове, които си спомняте? Помните ли времето на първите форуми и чатове? ASL?

Няма коментари

Напиши коментар
Tags