Ким Дотком е на прага на екстрадицията
Култура

Ким Дотком е на прага на екстрадицията

Новозеландският съд отхвърли едно от последните възможни обжалвания на решението за екстрадиция на неморалния бизнесмен в САЩ

Докато Нова Зеландия не може да разреши ектрадиция на база нарушени авторски права, казва тамошния Апелативен съд, принудителното присъствие на Kim Dotcom в САЩ може да бъде сметнато за правомерно по други критерии, които да бъдат преценени от Новозеландския върховен съд. Това поставя Ким пред последното препятствие между свобода и дело в САЩ.

От 6 години насам основателят на Megaupload Kim Dotcom (роден Kim Schmitz na 21.01.1974) се бори с американските власти. Делото, заведено срещу него от съда в САЩ, е на база нанесени щети върху авторски права. От тогава интернет предприемачът живее в различни държави в опит да предотврати екстрадицията към САЩ. В момента живеещ в имение в Нова Зеландия, бизнесменът, наред с 3 от своите партньори в Megaupload, се бори за правата си.

Според американските власти чрез Megaupload четиримата съдружници са нанесли щети за над 500 милиона щатски долара на музикални и филмови студиа и са генерирали приходи от над 175 милиона долара, насърчавайки потребителите си да плащат, за да съхраняват файлове на уебсайта.

Според новозеландските власти обвинението в нарушение на авторски права не е достатъчно за екстрадиция, тъй като не е престъпление в държавата, но Ким все пак може да се окаже в САЩ поради извършена измама. По този начин делото и жалбата отиват пред Върховния съд в Нова Зеландия. "Разглеждането на основанията за екстрадиция не е осъждане. Неговата цел е единствено да прецени дали доказателствата са достатъчни, за да се прати дадено лице на съд.", казват от съда.

Според правният екип на Дотком нарушението на авторски права не е престъпление в Нова Зеландия и няма достатъчно доказателства, че Ким и неговите поддръжници са устройвали заговор за изпълнение на престъпление.

Следващата и последна стъпка за Ким е да обжалва пред Върховния съд на Нова Зеландия. Делото е "динозавър от ерата на силовия контрол от страна на различни американски институции" и неговият развой би имал голямо значение за световните правни отношения. Американските власти са запорирали и отнемали различни средства от Ким по време на престоя му в Нова Зеландия, въпреки че той не е американски гражданин. Основният въпрос е дали това, което се случва на Дотком е правилно и честно, или е просто следствие на властни търговски интереси, които могат да използват законите изцяло в своя полза.

Повече за сагата на германския хакер тук.

Източници: Gizmodo, Reuters, BBC

Няма коментари

Напиши коментар