Китай премахва rage comic, подиграващ се с видни комунисти
Култура

Китай премахва rage comic, подиграващ се с видни комунисти

Има ли граница между изкуство, пропаганда и политика?

Администрацията на Киберпространството в Китай е затворила най-известния сайт за rage comics в държавата, понеже са се подигравали с герой на комунизма. Според закона за "Защита на герои и мъченици", валиден от 1 май, вече е нелегално да се правят шеги с видни комунистически фигури, като за преценката е отговорна държавата.


Така изглежда един китайски rage comic.

Сайтът Baozou има повече от 10 милиона последователи на китайската социална мреца Weibo и над 245 000 абонати на Youtube. Влиянието му е стигнало дори до Netflix - снима се филм, наречен Next Gen, следвайки идеята на комикса 7723. Анимираната продукция беше обявена на фестивала в Кан и в нея участват Jason Sudeikis, Michael Peña, Constance Wu, David Cross и Charlyne Yi.


Интерфейсът на Weibo.

Причината за агресивните мерки е видео, качено на сайта през 2014 година. То привлича вниманието на държавните служители след като е споделено наскоро от новинарската платформа Jinri Toutiao. Творението изобразява персонаж с rage face маска, окарикатурявайки Dong Cunrui, млад комунистически войник, който се взривява, унищожавайки бункер на Националистите през Китайската цивилна война.

Китайската администрация на киберпространството, която е основният интернет цензор, оповестява, че "призовахме управителите на няколко интернет платформи да приложат строги мерки за опазването на закона в киберпространството". От Weibo известяват, че са затворили 16 акаунта, в това число и този на Baozou, поради изразено неуважение към комунистически герои.

Weibo изтриват акаунта на Baozou в четвъртък вечера, наред с тези на Jinri Toutiao, новинарска платформа, и Youku, сайт за видеосподеляне. Администрацията в Китай е известна с подобни случаи на забрана над анимационни произведения - Мечо Пух заради прилика с президент Xi Jinping, Peppa Pig заради същността си на гангстерска икона и пародийната апликация Neihan Duanzi, понеже имала "подвеждащо и вулгарно съдържание".


:/

Ren Jian, изпълнителен директор на фирмата зад Baozou, се извини публично. "Компанията благодари на медиите и феновете си за наблюдателността и критиката, помагайки ни да забележим грешките си и да бъдем по-добри занапред", казва той в публикация в Weibo.

Източник: TheVerge

 

Няма коментари

Напиши коментар