На 95-годишна възраст ни напусна Стан Лий
Култура

На 95-годишна възраст ни напусна Стан Лий

Почина големият американски автор Стан Лий

"Твърде много хора не правят това, което желае сърцето им, а се опитват да правят нещо друго, защото си мислят, че така по-лесно ще си намерят работа и ще изкарват пари. Ако това се случи, чувстваш, че работиш. Но ако правиш това, което сърцето ти желае, чувстваш, че просто играеш."

Днес, на 95 годишна възраст в болница в Лос Анджелис почина Стан Лий. Ще го запомним като създател на едни от най-известните супергерои, с които сме израснали, сред които Човекът паяк, Железният човек, Хълк, X-Men, Отмъстителите и др. 

Стенли Мартин Лийбър, или накратко Стан Лий е роден през 1922г. в Ню Йорк, САЩ. Започва кариерата си в Timely Comics през далечната 1939г. През годините, той е писател, редактор, дори и илюстратор. В началото на 60-те години на 20 век, му е възложена задачата, да създаде екип супер герои, които да надминат по популярност тези на DC (Лигата на справедливостта). 

Така започва да се гради историята, а как продължава - знаем всички. Стан Лий започва да работи с гениални артисти, като Стийв Дитко, и създава една вселена от герои с човешки черти и свръхчовешки сили. В периода между 1961 и 1964 се появяват на бял свят Spider-Man, Hulk, Iron Man, Thor,  X-Men и Daredevil, както и много суперзлодеи. 

Въпреки че в началото комиксите са били предназначени за по-младата публика, Лий успява да разкаже истории, които се харесват и от по-големите. Той успява да вплете в разказите си сериозни теми, обличайки ги в алегории и метафори. Лий работи по повечето истории за супер герои на Marvel, и създава певечето от тях. 

Дори за първи път да чувате името му, със сигурност сте виждали Стан Лий поне веднъж. Той се появяваше в много от филмите на Marvel.

Поливайки градината си в X-Men, говорейки си с Питър Паркър, или разнасяйки пратки на FedEx... Той винаги ще остане във историите си и в сърцата на хората, които е докоснал със своето творчество.

Дори в последните си години, Стан Лий се раздаваше за своята публика и не спираше да твори. Много скоро очакваме излизането на новия анимационен филм за Spider-Man, по който Лий работеше.

Почивай в мир, Стан. И ти благодарим за невероятните светове, които създаде за нас!

Свързани страници

Виж всички
Кино
С Танос на море
Премиера
"Аквамен" - нов трейлър
Премиера
SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE
Кино
Вижте трейлъра на X-MEN DARK PHOENIX

Няма коментари

Напиши коментар