Ново проучване доказа, че няма връзка между насилието в игрите и агресията при тийнейджърите
Култура

Ново проучване доказа, че няма връзка между насилието в игрите и агресията при тийнейджърите

В The Royal Society бе публикувано проучване, в което се установи, че няма връзка между играенето на игри с насилие и агресивното поведение на подрастващите.

Неотдавнашно проучване на хипотетичната връзка между игрите с насилие и агресията не намери връзка между игрите и поведението на 1004-ма тийнейджъри, които са взели участие, след множество тестове.

Доц. Andrew K. Przybylski от Оксфордския университет и старши преподавателя Netta Weinstein от Университета в Кардиф прогнозираха, че играенето на игри с насилие влияят положително на агресивното ни поведение. Резултатите обаче изобщо не подкрепиха това, а също така излязоха с доказателства, че няма повратна точка, в която играенето на игра предизвиква агресия.

В проучването са участвали момчета и момичета на 14 и 15 години (50% момчета и 50% момичета), живеещи във Великобритания, които "умерено са били ангажирани с игри с насилие", средно по два часа на ден. На младежите са били зададени въпроси относно игрите, които играят и поведението им след това. Въпросникът е бил широко използван за анализиране на психосоциалното функциониране на деца от 4 до 17 години.

Регресионния модел е използван за търсене на връзки, използвайки данни като ниво на агресия, пол и време, прекарано в игра, но резултатите не се оказали това, което учените са очаквали.

В проучването се казва:

Изследванията не подкрепиха нашата прогноза, че съществуват статистически значими връзки между игрите с насилие и агресивното поведение на подрастващите.

По-нататъшни тестове стигнат до същото заключение. Тестването на еквивалентността, сравнявайки резултатите с друга литература по този въпрос, установява, че връзката между игрите с насилие и агресивното поведение, е статистически и практически незначителна.

Изглежда, че дебатът за причиняването на агресия от игри с насилие води към задънена улица, но масовата популярност на Fortnite сред тийнейджърите отново предизвиква притеснение у някои родители. За съжаление, резултатите от това проучване вероятно няма да променят факта, че някои родители винаги ще смятат, че игрите са виновни за агресивното държание на децата им.

Заключението на проучването е следното:

Въпреки, че в настоящото изследване не са констатирани признаци, че игрите с насилие причиняват агресивно поведение извън виртуалния свят, историята ни дава основание да подозираме, че идеята игрите с насилие водят до агресивно поведение, ще остане нерешен въпрос за много родители, експерти и политици.

 

Източник: The Royal Society

Няма коментари

Напиши коментар