Приходите от esport ще стигнат близо 3 милиарда през 2022
Култура

Приходите от esport ще стигнат близо 3 милиарда през 2022

Goldman Sachs прогнозира 300% растеж за 5 години

Всички се усмихваме и говорим за потенциала на електронните спортове като бизнес - благодарение на последния доклад на Goldman Sachs можем да покрепим думите си с професионални прогнози.

По информация на The Esports Observer, според доклада годишните приходи за 2017 са били $665 милиона. Goldman Sachs прогнозират растеж до $2,96 милиарда до 2022. Причината за тези смели числа се крие в потенциала за растеж на зрителите на esport. Според тях броят геймъри на световно ниво е около 2,2 милиарда, от общо 3,65 милиарда ползватели на интернет. От тези хора, само 5% могат да се нарекат esport зрители - дори и в рамките на активните геймъри процентът "esport зрители" има поле за растеж.

Една от сферите, които ще окажат сериозно влияние върху очакваното развитие, е тази на медийните права. Докато за момента 14% от годишните приходи са от медийни права, Goldman Sachs прогнозират растеж до 40% след 5 години - дял, сравним с разпределението в традиционните спортове. През последната година наистина се забелязва растеж на сделки за медийни права - сделки между ESL и Facebook, Overwatch League във Twitch, както и такива за далеч по-локализирани първенства - китайската медийна компания Huya закупи права за предаване на корейската League of Legends лига в Китай.

Растежът на esport публиката може да се олицетвори с Fornite. Играта на Epic Games разбива много рекорди тази година и директори от различни компании и позиции отбелязват позитивния ефект, който Fornite оказва на гейминг индустрията.

Goldman Sachs обясняват това с паралел с растежа, който сферата на професионалния покер постигна след победата на World Series of Poker на Chris Moneymaker през 2003. Moneymaker е аматьор, който се класира през онлайн първенство, и чрез постижението си показва, че всеки може да се бори за най-големия приз в света. Fortnite създава подобно чувство - докато при повечето esport игри е сложно да се навлезе в професионалните среди, Battle Royale стилът разрешава на по-слаби играчи да се борят рамо до рамо с най-добрите в играта. По този начин Fortnite се представя като невероятно достъпна игра както за навлизане, така и за борба за награди.

Източник: The Esports Observer

Няма коментари

Напиши коментар