Проверете дали имате музикален слух
Култура

Проверете дали имате музикален слух

Ако харесвате онлайн тестовете, предлагаме ви няколко, които всъщност могат да ви дадат реална информация. 

Ако сте от хората, които обичате различни онлайн тестове, защо пък да не направите един, който ще ви даде някакви коректни резултати, а и ще ви направи част от изследване, което може да се използва за нещо. 

В катедрата по психология на Харвардския университет се откри нова програма за изучаване на музикалната наука. Макар че това със сигурност ще доведе до много интересни изследвания в бъдеще, важните изводи от тази новина са, че Музикалната лаборатория е създала платформа за граждански науки, където широката общественост може да се включва в различни музикални викторини (quizz-ове) и да допринася за научните изследвания. Осван това, игрите са забавни, а ние научаваме различни неща за собствения си слух.

В момента на сайта има четири теста, с помощта на които можем да премерим колко добре разбираме музиката. (За сега тестовете имат само Desktop версия).

 

1. Колко сме глухи? Имаме ли музикален слух? 

В първото изследване взимаме участие в тест, определящ какво разбираме от тоновете, които чуваме.

Слушайте поредица от тонове и след това се опитайте да укажете, колкото се може по-бързо, дали последният тон е по-висок или по-нисък. Има лесни въпроси, но когато тоновете са близки, всъщност е изключително трудно да се определи на къде отива тонът.

В края, получаваме резултати относно това колко от тоновете сме познали правилно, по-добре от колко процента от участниците сме се справили и колко е средната скорост, с която сме давали отговорите. Моята беше 0.9 секунди.

Към теста


2. За какво се използва песента?

Можете ли да кажете за какво се използва дадена песен, без да знаете за историята на създаването й и без да имате опит? Слушайте част от непозната песен и посочете дали се използва за пеене, танци, лекуване на болни, успокояване на бебе или изразяване на любов. Ще ви бъдат пуснати приспивни песни от Индия, любовни песни от Полинезия и лечебни песни на племето Pawnee от Оклахома.

Към теста


3. Кой слуша?

Трябва да решите дали малко дете или възрастен слуша фрагмента. Тази игра беше най-лесната, тъй като имаше доста приспивни песни.

Към теста


4. Игра на синтезатор

Това вече ми се струва малко по-сложно. Трябва да изслушате версия на песен, след това се опитайте да разберете нейната цел, след което да я сравнете с оригинала и оценете колко близо са двете.

Към теста


Забавлявайте се! (Стига да не се чувствате трърде засрамени и депресирани от резултатите си.)

Източници: The Vergethemusiclab

Свързани страници

Виж всички
Култура
Ashe: Warmother
Технологии
Най-големите телевизори от CES
Кино
Най-очакваните анимации за 2019г.

3 Коментара

Напиши коментар
 • UNLNovember
  UNLNovember
  И аз съм 0.9.. само че моите верни са 27
 • EasyThe
  EasyThe
  28/32 0.9 seconds
 • Niku
  Niku
  29/32 0.9 seconds response - БОГ!
показване на 3 от 3 Коментара