Снимки в мрежата разкриват, че науката се занимава основно с взиране
Култура

Снимки в мрежата разкриват, че науката се занимава основно с взиране

Особено важно е да сте с бяла престилка.

Науката, на първо място, е слънце. После, очевидно представлява хора с бял цвят на кожата, които се взират в разни неща - било то камъни, течности със странни цветове или пилета - поне според шаблонните комерсиални снимки (stock photos), които можем да открием онлайн. Това недоразумение накара истинските учени да публикуват подобни недомислени ситуации под хаштага #BadStockPhotosOfMyJob.

 

 

Всичко запаочва когато Nicole Paulk, професор по биохимия и биофизика в Калифорнийския Университет, работейки върху презентация, се натъква на следния проблем: "Опитвах се да намеря шаблонни снимки които не са прекалено натоварени, ами по-скоро реалистични, такива, които не показват "учени" в якета от туид с лакътни нашивки", казва тя.

Тя открива снимка на "учен", дълбоко взрян в късче сух лед. "Никой на тази планета, дори и да е учен, изучаващ сух лед, не би направил нещо подобно", публикува тя в Туитър. Модата набира последователи, и бившия химик и настоящ научен блогър Yvette d'Entremont измисля хаштага, #BadStockPhotosOfMyJob.

Ето няколко примера, които да подсилят вярата ви в научното взиране:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма коментари

Напиши коментар