Sofia Game Jam: Нещо повече от хакатон
Култура

Sofia Game Jam: Нещо повече от хакатон

Три дни играли, кодили и се веселили

Започна Sofia Game Jam - може би най-значимото събитие в сферата на разработка на игри у нас. Най-вероятно вече сте чули за него, но нека в следващите няколко реда да ви разкажа защо трябва да го посетите, ако искате да работите във вълнуващата и динамична среда на гейм дев. Или ако ви е поне мааалко любопитно как се правят игри.


Що е то хакатон?

Думата идва от хак (като изследователно програмиране, не експлоатация на сигурността) и маратон. Събитието е обвързано с разработката на софтуер на определена тематика за определено време.

Интересен факт: Смята се, че първият хакатон е от 4 юни 1999. Тогава 10 разработчика са се събрали в Калгари да разработят софтуер за криптография. Целта им е била да избегнат легални проблеми заради регулацията за износ на този тип софтуер от САЩ.


Що е то Game Jam?

Sofia Game Jam е част от глобалната инициатива Global Game Jam - най-голямото game jam събитие, което се провежда в над 800 локации по цял свят. Хакатон, фокусиран над разработката на игри, в който целият свят се свързва и споделя своя опит, креативност и любов към игрите. Всяка година в последния уикенд на януари локални организатори от целия свят събират на едно място професионалисти и ентусиасти, за да създадат заедно игри за 48 часа, като всяка година има определена тема.

Sofia Game Jam FTW! Щастливи сме да сме част от събитието и сме благодарни на организаторите за възможността, която предоставят на младите (а и на старите!!) да заживеят поне за седмица в онзи ритъм на неподправен гейминг ентусиазъм, който след повече от 20 години в индустрията продължава да ни движи напред ... всеки ден.

- Веселин Ханджиев, Black Sea Games

Доста често игрите, създадени по време на game jam, се доразвиват и излизат на пазара. Ярък пример от миналата година е Celeste.

Играта е създадена от двамата канадци Мат Торсън и Ноел Бери като прототип по време на Game Jam, а в последствие стана една от най-добре оценените и приети игри за 2018 година.


Защо да посетите Sofia Game Jam?

Нека да започна с това, че отдавна няма билети за събитието поради огромния интерес. Но пък за сметка на това организаторите от Sofia Game Jam тази година правят нещо много повече от хакатон - Sofia Game Jam се превърна в събирателна точка на българската гейм дев индустрия за цяла седмица. Нещо, което не се бе случвало от много отдавна.

Мога да се сетя за десетки причини, поради които всяко едно гейм дев студио в България трябва да подкрепи Sofia Game Jam и нито една защо да не го направи. Създаването, поддържането и развитието на българската гейминг общност е ключово за успеха на цялата индустрия. Събития като Sofia Game Jam дават гласност за съществуването и успехите на гейм студиата в България и често олицетворяват онази искра, която спомага за запалването на хората по създаването на видео игри. Aко трябва да бъда честна, обаче, имам и лична причина, поради която мечтаех един ден студиото ми да има възможността да подкрепи Sofia Game Jam. Ясно си спомням късния следобед - точно след като бях приключила с петия си изпит в рамките на два последователни дни и се прибирах с огромна усмивка към вкъщи, устремена право към леглото. Междувременно ми звънна един от преподавателите ми в университета и ми каза, че има свободен билет за Sofia Game Jam 2015 и да тръгвам веднага натам. Нямах абсолютно никаква представа какво е това събитие, и типично в мой стил му зададох 100+ въпроса, за да разбера кое е това нещо, което очевидно ще предпочета вместо леглото. Прекарах там три дни - направихме най-яката игра евър, забавлявах се искрено, беше първият път, в който участвах в нещо и не бях там, за да го спечеля. Две години по-късно навлязох професионално в гейминг индустрията и се оказа, че по-голямата част от хората, с които споделяме общи мечти, са там, на онази обща снимка. Без да се познаваме. Без да знаем, че ще се получи така - с Юрий Попов и Георги Цанов създадохме Incineration Productions.

- Гергана Грънчарова, CEO @ Incineration Productions JSC


Sofia Game Jam Week

Да, точно така - цяла седмица гейминг в центъра на София. Седмица, която започва с Gaming Job Fair в Полския институт. Ще можете да го посетите и да си поговорите с представители на родните гейм студия от 21 до 23 януари от 15:00 до 18:30 часа. Тук е момента да отбележа, че седмицата е абсолютно безплатна - както Job Fair-a, така и вечерните лекции, за които ще ви разкажем по-долу.

Юбисофт София е партньор на Sofia Game Jam вече повече от пет години. Събитието порасна буквално пред очите ни – от един 24-часов хакатон за правене на игри до продължаващ една седмица форум, представящ българската гейм дев индустрия. Тридневното кариерно изложение е още една възможност за нас да се срещнем с младите хора, търсещи своята професионална реализация, за да запалим в тях искрата да станат част от най-бързо развиващата се сфера на развлекателната индустрия. Те обичат игрите, израснали са с тях, част са от ежедневието им и за голяма част от хората са страст. Нашата роля на изложението е да им помогнем да направят просто следващата стъпка, като превърнат своята страст в професия. В гейм индустрията има място за всеки, който е готов да учи постоянно и има талант да реализира идеите си.

- Дияна Станева, Мениджър Човешки ресурси @ Ubisoft Sofia


21 Януари - Гейм дев в България

Първият ден от лекционната програма на Sofia Game Jam Week стартира във Френския институт. Темите на лекциите са обвързани с българската game dev сцена – от независимите, инди компании, до най-големите ААА студия в страната. Gameloft ще открият събитието с лекция за disruptive иновациите в гейминга. Лектори ще има и от Haemimont Games, Ubisoft Sofia, Snapshot Games, Creative Assembly и Incineration Productions, а за финал ще се проведе специален Q&A с легендарния български гейм дизайнер Веселин Ханджиев от Black Sea Games.

Щастливи сме, че с всяка изминала година българската гейм дев сцена се разраства и все повече хора разпознават в разработката на игри нещо повече от забавление. Ние от години полагаме усилия в това направление и решението ни дали да участваме в Sofia Game Jam Week беше много лесно. За нас това е възможност да представим своите таланти и постижения пред младата аудитория, която все още не знае, че в България се разработват игри по най-високите стандарти на индустрията в световен план.

- Емилия Ботева, Мениджър комуникации @ Ubisoft Sofia

Програмата започва в 19:00, а можете да се присъедините във фейсбук събитието тук.


22 Януари - Изкуство, Анимация и Специални Ефекти

Домакин на втория ден е Гьоте Институт, а лекциите ще са на тема изкуството, анимацията и специалните ефекти във видео игрите и киното. Голямата звезда на вечерта ще бъде българинът Ран Манолов, работил за легендарното студио за специални ефекти Industrial Light and Magic. Със сигурност познавате работа му от Jurassic World, Batman v Superman, King Arthur: Legend of the Sword на Гай Ричи, а скоро ще може да я видите отново в предстоящия Hellboy. Сред останалите лектори за вечерта са представители на факирите на специалните ефекти в киното Chaos Group и на български, и европейски гейм компании като Ubisoft и 11 Bit Studios.

Най-голямата изненада, която съвсем ни хвана неподготвени, беше последният гост-лектор, който е бил арт директор и директор-продукция на Disney Pixar - Антон Христов. Завръщайки се в България, неговата енергия се съсредоточава вече в партньорство с IDEA Academy в София.

Екипът на Chaos Group се вълнува да бъде част от тазгодишното издание на Sofia Game Jam. Удълженото събитие ще даде възможността на голям набор от професионалисти и гейминг фенове да се присъединят към събитие, изпълнено с образователно съдържание, възможности за контакти и самия хакатон по време на уикенда. Нашият екип се включва на втория ден на Sofia Game Jam Week, който е отдаден на изкуство, анимация и специални ефекти. Анастасия Живаева ще разкрие работните тайни на топ студиата за специални ефекти, които използват V-Ray renderer. Също така Мартин Кръстев ще разкаже как да имате GLES 3.x на chromebook.  We'll be jammin' at Sofia Game Jam. Join us!

- Chaos Group Team

Програмата започва в 19:00, а можете да се присъедините във фейсбук събитието тук


23 Януари - Програмиране и гейм дизайн

Домакини на третата вечер, 23 януари, са Полския институт в София, а темата е “Програмиране и гейм дизайн”. Гости на SGJ ще бъдат разработчици от Полша и България. Ще чуем историята и на един български вундеркинд – Божидар Маринов, който е само тийнейджър когато става един от основните разработчици на гейм енджина Godot.

Това да разработваш игри е може би най-магическото нещо, което може да ти се случи. Необятно поле, с толкова много възможности, където науката (математика, физика, география, история) се срещат с изкуството (рисуване, скулптура, сценография, писане, музика) е наистина вълшебно място, където всеки творец в наши дни би трябвало да иска да е. За съжаление в България връзката между образованието и гейм-индустрията е все още в начален стадий и сме изключително доволни, когато инициативи като Sofia Game Jam Week се случват у нас. Нямаше как да не подкрепим това събитие!

- Георги Динчев, Creative Assembly Sofia

Програмата започва в 19:00, а можете да се присъедините във фейсбук събитието тук


24 Януари - Музиката във видео игрите

Като хубав край на седмицата от Sofia Game Jam ви канят на специална вечер в караоке бар Versus. Ще слушаме само музика от видео игри и ще почерпим от опита на иконични гейм композитори от Чехия и България, като Георги Стрезов (Surviving Mars, Victor Vran), Елица Александрова (Assassin’s Creed) и легендарният Борислав Славов, чиято работа познавате от хитове като Crysis, Divinity: Original Sin II и Ryse: Son of Rome. Вечерта ще закрие чешкия композитор Адам Споркa (Kingdom Come: Deliverance) със специални съвети за джамърите как да направят саундтрак за игрите си за 48 часа!

След края на лекциите започва и традиционното Pre-Jam парти, където почерпката е от организаторите.

Играем много и харесваме игрите - те са за нас повече от професия. Започнахме да правим игри за да създадем игрите, които искаме да играем. Отиваме на Game Jam, за да срещнем съмишленици и да споделим страстта си към игрите.

- Габриел Добрев, CEO @ Haemimont Games

Програмата започва в 19:00, а можете да се присъедините във фейсбук събитието тук


Петък, събота и неделя са запазени за онези щастливци, които успяха да си вземат билети! А останалите от нас трябва да чакаме до неделя, за да видим какви игри са успели да създадат екипите.

Snapshot Games участва в Sofia Game Jam Week защото спомага развитието на гейм дев обществото в България чрез креативност, колаборация и забавление. Едно от най-важните умения да научим като разработчици на игри е как да работим заедно в екип с други креативни хора и да създадем нещо, което е забавно за игра - дори и с малко време и средства. Изключително щастливи сме да споделим нашият опит в разработката на новата ни игра, Phoenix Point, и се надяваме да бъде полезно и интересно за бъдещите разработчици.

- Джулиан Голоп, CEO @ Snapshot Games


Пълната програма за събитието и всякаква допълнителна информация за събитието можете да откриете на техния сайт:

www.sofiagamejam.com

Няма коментари

Напиши коментар